Curtea de Arbitraj din Moscova a decis, ieri, punerea sub sechestru a principalelor active ale grupului petrolier "Iukos", ca urmare a plîngerii depuse de "Rosneft", noul proprietar al "Iuganskneftegaz", fostă divizie a "Iukos". Activele puse sub sechestru includ acţiunile "Samaraneftegaz" şi "Tomskneft" - cele mai importante filiale de producţie, dar şi ale altor şase subsidiare mai mici. Anul trecut, "Tomskneft" a extras aproximativ 357.000 barili de petrol pe zi, în timp ce "Samaraneftegaz" - în medie 250.000 barili pe zi.
Sentinţa mai sus menţionată nu afectează conturile bancare ale grupului petrolier. "Cunoaş-tem sentinţa instanţei", a precizat Evgheni Fokin, purtător de cuvînt al grupului "Iukos", adăugînd că nu are alte detalii privind decizia Curţii de Arbitraj de la Moscova.
"Iuganskneftegaz", fosta divizie principală de producţie a grupului "Iukos", a fost scoasă la licitaţie la data de 19 decembrie 2004. Cumpărată iniţial de o firmă fantomă, aceasta a ajuns în proprietatea companiei de stat "Rosneft". În prezent, "Rosneft", proprietarul "Iuganskneftegaz", pretinde că "Iukos" a achiziţionat ţiţei de la această societate la un preţ inferior celui de piaţă, solicitînd totodată plata unor despăgubiri de 163 miliarde de ruble (5,9 miliarde de dolari) pentru ges-tiunea defectuoasă a filialei "Iuganskneftegaz". Amintim că statul rus a motivat vînzarea "Iuganskneftegaz" prin nevoia de acoperire a unei părţi din suma de 28 miliarde de dolari solicitată firmei "Iukos" de Fisc pentru impozite şi taxe neplătite. Solicitarea de despăgubiri va fi analizată de instanţa rusă luna viitoare.
Precizăm că sechestrul priveşte şi unitatea "Angarsk", cea mai importantă rafinărie a grupului "Iukos", dar nu şi participaţia de 53,7% deţinută de "Iukos" la rafinăria lituaniană "Mazeikiu Nafta", singura rafinărie exploatată de grupul rus în ţările baltice. În prezent, "LUK-oil" negociază cu "Iukos" preluarea participaţiei deţinute la "Mazeikiu Nafta", cea mai importantă rafinărie din Lituania.
Conducerea grupului "Menatep", principalul acţionar al "Iukos", declară că selecţia făcută de tribunalul rus, care a seches-trat cele mai eficiente unităţi de rafinare şi principalele societăţi de distribuţie ale grupului "Iukos", este o dovadă clară a intereselor urmărite de "Rosneft" prin plîngerea sa. Prin achiziţia diviziei "Iukos", "Rosneft" a ajuns unul din principalii producători de ţiţei din Rusia, mai ales că "Iuganskneftegaz" realiza 60% din producţia "Iukos". Atît timp cît a avut în proprietate această divizie, "Iukos" a fost cel mai important exportator de petrol din Federaţia Rusă.