ACTIVELE NETE ALE FONDURILOR AU DEPĂŞIT 3,1 MILIARDE EURO Administratorii de fonduri: "Investitorii mizează pe fondurile conservatoare"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2014

Activele nete ale fondurilor de investiţii au crescut, în luna februarie, cu 3,1%, depăşind 3,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

De asemenea, activele nete ale fondurilor străine distribuite în ţara noastră au avut o apreciere de 0,5% în luna februarie, faţă de o scădere de 0,3% în luna ianuarie, ajungând la 347 milioane euro. Subscrierile nete în luna februarie au atins pragul de 74 milioane euro.

Administratorii de fonduri spun că investitorii preferă fondurile cu risc scăzut.

Dan Nicu, BRD Asset Management: "Dacă se menţine ritmul lunii februarie, vom avea o creştere estimată pe anul 2014 de peste 35%"

Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management, consideră că luna februarie a adus o creştere semnificativă în termeni de active în administrare, pe piaţa fondurilor.

"Dacă se menţine acest ritm, atunci vom avea o creştere estimată pe anul 2014 de peste 35%", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Creşterea la nivelul fondurilor aflate în administrarea BRD Asset Management a fost de 6,1% în luna februarie".

Domnia sa se aşteaptă ca evoluţia pozitivă din lunile anterioare să se menţină, creşterile fiind localizate în special pe structura de fonduri cu riscuri mai scăzute, fără expunere pe acţiuni.

Dan Nicu nu a sesizat vreo corelaţie semnificativă între evenimentele din Ucraina şi evoluţia pieţei OPCVM din România, chiar dacă pieţele de capital din regiune au înregistrat o uşoară scădere, pe fondul unei volatilităţi mai ridicate.

"De fapt, nu am constatat în general un fenomen de contagiune în regiune, costul riscului pe România fiind la un nivel foarte scăzut", a încheiat domnia sa.

Corina Cojocaru, manager marketing-vânzări la "Certinvest", este de părere că investitorii mizează, în prezent, pe fondurile conservatoare, perioada 2008 - 2010 făcându-i să fie foarte precauţi". În opinia sa, situaţia din Ucraina nu a afectat piaţa fondurilor de investiţii din România.

Daniela Ştefu, "OTP Asset Management": "Fondurile de obligaţiuni au oferit randamente mult mai atractive decât dobânzile la depozitele bancare"

Daniela Ştefu, director general adjunct la "OTP Asset Management România" ne-a declarat că fondurile de obligaţiuni au oferit randamente mult mai atractive decât dobânzile la depozitele bancare, mai ales că acestea sunt în continuă scădere de la începutul anului.

"La fel ca şi în lunile precedente de altfel, se observă un apetit crescut al investitorilor către fondurile cu venit fix, atât către cele în lei, cât şi către cele în euro, investitorii venind cu precădere din segmentul clienţilor de persoane fizice", ne-a spus domnia sa.

Potrivit doamnei Ştefu, în 2013 piaţa a înregistrat o creştere a activelor fondurilor de investiţii cu 41% şi a numărului de investitori cu 9%, aceste creşteri fiind aproape dublate faţă de creşterile din 2012.

"Ne aşteptăm, pentru perioada următoare, la o creştere similară, atât în privinţa activelor, cât şi a numărului de investitori", ne-a spus domnia sa, adăugând că populaţia va fi din ce în ce mai receptivă la investiţia în fonduri, atât pe fondul scăderilor dobânzilor oferite de produsele clasice de economisire, dar şi a educării continue a populaţiei cu privire la alternativele de economisire/investiţie disponibile.

Directorul general adjunct al OTP consideră că situaţia din Ucraina a impactat în mod direct indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi fondurile de acţiuni, ale căror performanţe au scăzut: "În ceea ce priveşte fondurile de obligaţiuni, acestea nu au înregistrat ieşiri semnificative în această perioadă în raport cu subscrierile (pentru luna februarie fondurile de obligaţiuni au înregistrat intrări nete de peste 180 milioane lei).

În schimb, am observat o diminuare a lichidităţii instrumentelor cu venit fix, în opinia noastră administratorii de fonduri aşteptând rezultatele referendumului din această săptămână din Uncraina, care ar putea avea impact direct asupra preţurilor obligaţiunilor din regiune".

La finalul lunii februarie, "Erste Asset Management" avea cea mai mare cotă de piaţă (28,6%), dintre administratorii de fonduri, fiind urmat de "Raiffeisen Asset Management" (21,28%).

Fondurile locale de obligaţiuni cumulau active de 6,8 miliarde lei, la finalul lunii februarie, în timp ce fondurile de acţiuni aveau active de 199 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. Actionarii majoritari ai BVB par a fi legati de ssif-urile bancilor comerciale.

    2. Fondurile de investitii atrag majoritatea lichiditatilor investitorilor nationali, dar sunt administrate de functionari bancari. 

    3. Proiectul pietei de capital din Romania este marketat in SUA de catre reprezentantii sistemulu bancar romanesc, adica CEO-ul Raiffeisen si Guvernatorul BNR, asta dupa 17 ani de la separarea BVB de proiectul initial al BNR, parca.

    Oare, dupa 17 ani, piata de capital n-a reusit sa aibe o identitate si o conducere proprie, care sa o promoveze direct in fata investitorilor internationali? De ce? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb