Activele nete ale SIF-urilor au crescut cu 13,1% în februarie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2006

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) prezentau, la finele lunii februarie, un total al activelor nete de 6,696 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 13,1% faţă de luna anterioară sau 83% faţă de februarie 2005. Exprimat în moneda unică europeană, suma activelor nete ale SIF-urilor a fost la finele lunii februarie de 1,92 miliarde de euro, adică o creştere cu 17,3% faţă de luna anterioară şi o creştere cu 93,4% în ultimele 12 luni, interval în care aprecierea leului faţă de moneda euro a fost de 4,6%.

Tot în luna februarie, creşterea activelor totale cu 7,6% este în mare parte datorată creşterii cu peste 493 milioane de lei sau cu 10,4% a activelor circulante. Evoluţia activelor circulante se datorează la rîndul ei creşterii imobilizărilor financiare pe termen scurt cu 12,6%, mai exact a acţiunilor cotate din portofoliu, situaţie în care nivelul creanţelor înregistrează o scădere cu circa 42% faţă de luna anterioară, dar nivelul stocurilor creşte cu circa 36%.

SIF Oltenia - deţineri în valoare de 1.698 milioane lei

În privinţa deţinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societăţi listate atît la Bursa de Valori Bucureşti cît şi pe RASDAQ se remarcă constanţa cu care SIF Oltenia excelează la acest capitol, avînd la finele lunii raportate deţineri în valoare de 1.698 milioane lei, din acestea peste 80% fiind imobilizări financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici deţineri se află SIF Moldova, acestea însumînd 1.106 milioane lei, din care 85% sunt imobilizări financiare pe termen scurt, şi la SIF Muntenia cu 1.123 milioane de lei, din care 59% sunt imobilizări financiare pe termen scurt.

Trendul ascendent al deţinerilor de titluri de stat început în luna ianuarie 2006 a continuat şi în luna februarie dar cu o amplitudine mult mai mică, astfel că aceste deţineri au sporit doar cu 0,5% urcînd pînă la nivelul de 17,43 milioane lei. Volumul depozitelor bancare care la finele lunii ianuarie depăşea valoarea de 303,9 milioane lei, înregistrează în februarie o diminuare cu 8,9% atingînd astfel volumul de 270,02 milioane lei. La categoria plasamente monetare, SIF Moldova îşi păstrează decalajul faţă de celelalte SIF, avînd plasate peste 97,3 milioane lei în depozite bancare şi certificate de depozit, urmată de SIF Muntenia cu 73,8 milioane, celelalte SIF nedepăşind plafonul de 50 milioa-ne de lei în aceste instrumente.

Obligaţiunile municipale şi corporative nu ocupă o pondere însemnată în totalul portofoliului SIF-urilor

Nici luna aceasta obligaţiunile municipale şi corporative nu ocupă o pondere însemnată în totalul portofoliului celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare, variaţiile sumelor plasate în acest tip de instrumente fiind nesemnificativ; astfel faţă de un total de 22,56 milioane de lei cît însumau plasamentele SIF în obligaţiuni municipale şi corporatiste la finele lui ianuarie 2006, la finele lui februarie volumul acestor plasamente era de 24,6 milioane de lei înregistrînd totuşi o creştere de 9%. Şi ponderea plasamentelor în titluri de participare OPC îşi continuă trendul ascendent păstrînd ritmul de creştere al lunii anterioare de 40% şi atingînd astfel un nivel de peste 6,5 milioane de lei la finele lui februarie.

În luna raportată, toate cele cinci SIF au înregistrat creşteri atît de activ net, cît şi ale valorii nete unitare. Deoarece în luna anterioară SIF Moldova şi SIF Muntenia nu aplicaseră încă reglementările contabile conforme cu Directiva a IV a CEE, au avut atunci cele mai mici creşteri de activ net, luna aceasta însă cele două SIF menţionate au cele mai mari creşteri de activ net datorate în procent de circa 90% tocmai alinieri la aceste reglementări. Astfel că după SIF Moldova cu +26,7% şi SIF Muntenia cu + 24,6%, creşterile de activ net au fost de 6,6% la SIF Transilvania, 7,4% la SIF Banat-Crişana şi 7,9% la SIF Oltenia. Este de remarcat de asemenea faptul că acţiunile SIF Transilvania şi SIF Oltenia s-au tranzacţionat cu discount, faţă de celelalte SIF ale căror acţiuni au fost tranzacţionate cu prima.

Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF, atins la finele lunii februarie, a fost peste 6,7 miliarde lei în scădere cu circa 9% faţă de luna anterioară, şi doar cu 1,05% peste nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF. Exprimată în moneda unică europeană, capitalizarea la finele lunii februarie a fost de peste 1,94 miliarde de euro.

În perioada analizată, SIF Transilvania şi SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, într-o singură lună tranzacţionîndu-se pe fiecare din ele 8,02%, respectiv 6,90% din capitalul lor social, în cuantumul a 16.428 tranzacţii realizate pe SIF Transilvania şi 16.453 tranzacţii pe SIF Moldova. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avînd loc în luna februarie 13.069 tranzacţii ce au însumat 1,62% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb