Cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare (SIF) au încheiat luna martie cu active nete cumulate de 7,944 miliarde lei, cu 2,94% peste suma din februarie, iar raportat la nivelul din decembrie 2009 valoarea este mai mare cu 6,37%, anunţă Mediafax.
SIF-urile au avut în februarie active nete de 7,716 miliarde lei, iar la finalul anului trecut valoarea acestora era de 7,467 miliarde lei.
SIF2 "Moldova" şi SIF4 "Muntenia" au înregistrat atât în luna martie, cât şi pe ansamblul primului trimestru cele mai vizibile creşteri la nivelul activului net, potrivit rapoartelor trans-mise de societăţile de investiţii financiare Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, activul net al SIF Moldova s-a majorat în luna martie cu 5,4%, la 1,285 miliarde lei, după ce la finalul lunii februarie era de 1,219 miliarde lei. Totodată, valoarea este cu 9,13% peste cea din 2009, de 1,177 miliarde lei.
Societatea a încheiat primul trimestru cu un profit de 10,5 milioane lei, de aproape trei ori mai mare faţă de câştigul din primele două luni, de 3,7 milioane lei. Profitul a fost obţinut în principal din tranzacţiile realizate la bursă, cele mai importante transferuri fiind realizate cu acţiuni BRD. SIF Muntenia avea la finalul lunii martie un activ net de 1,606 miliarde lei, respectiv cu 5,24% peste valoarea din februarie, de 1,526 miliarde lei. Raportat la nivelul de la sfârşitul anului trecut, activul net al societăţii este în creştere cu 8,68%, majorându-se de la 1,477 miliarde lei.
Totodată, societatea a încheiat luna şi cu al doilea cel mai mare profit dintre SIF-uri, de nouă milioa-ne de lei, sumă de peste patru ori mai mare faţă de câştigul din februarie, de două milioane de lei. SIF Muntenia a fost, de asemenea, mai activă pe piaţa de capital în primul trimestru, realizând mai multe tranzacţii cu acţiuni Erste (EBS), BRD şi SSIF Broker (BRK).
În creştere a încheiat luna martie şi activul net al SIF Transilvania (SIF3), acesta majorându-se cu 2,25%, la 1,734 miliarde lei, faţă de suma din februarie, de 1,696 miliarde lei. Compania a avut în martie un profit de 167.000 de lei şi pierderi de 3,7 milioane lei în primele două luni.
Activul net din martie este cu 6,54% peste valoarea de la finalul anului trecut, de 1,627 miliarde lei.
SIF Oltenia (SIF5) avea la finele lunii martie un activ net apropiat de cel al SIF Transilvania, respectiv de 1,739 miliarde lei. Activul SIF Oltenia a avansat în luna analizată cu 1,15%, de la aproape 1,72 miliarde lei la finele lunii februarie. Societatea a revenit pe profit, cu un câştig de aproape 6 milioane lei, după ce în februarie a înregistrat pierderi de 180.000 de lei.
SIF Oltenia a realizat mai multe tranzacţii cu acţiuni Biofarm (BIO) şi Vidraru Curtea de Argeş (VIRU).
De la începutul anului activul net a crescut cu 5,86%, de la 1,643 miliarde lei la finalul lunii decembrie.
Activul net al SIF Banat-Crişana (SIF1) a avut un ritm ascendent foarte apropiat de cel al SIF Oltenia, valoarea majorându-se cu 1,5%, la 1,578 miliarde lei, de la 1,555 miliarde lei în februarie. Societatea a înregistrat pierderi de 751.000 de lei, încheind primul trimestru cu un profit de 4,6 milioane lei. La finele lunii februarie, SIF Banat-Crişana a avut un câştig de 5,3 milioane lei.
Pe ansamblul primului trimestru, societatea a înregistrat cel mai redus ritm ascendent dintre SIF-uri, de 2,43%, activul net avansând de la 1,541 miliarde lei.
În luna martie a acestui an ritmul ascendent al bursei s-a accelerat, indicele general urcând cu 14,9%, iar acţiunile SIF-urilor avansând în medie cu 9,06%.
Astfel, în perioada ianuarie-martie bursa a avansat cu aproape 30%, pentru al patrulea trimestru consecutiv. Piaţa locală de capital a înregistrat, astfel, a treia performanţă într-un clasament care include 81 de state, după bursele din Ucraina şi Estonia, potrivit datelor companiei britanice de cercetare Bespoke Investment Group.
SIF2 "Moldova" şi SIF4 "Muntenia" au înregistrat atât în luna martie, cât şi pe ansamblul primului trimestru cele mai vizibile creşteri la nivelul activului net.