Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) şi Asociaţia Brokerilor doresc reducerea impozitului aplicat câştigurilor obţinute din investiţiile prin piaţa de capital, de la 10% la 1%, precum şi reţinerea sumelor la sursă, cele trei organisme având în acest sens discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor, a spus, ieri, Adrian Tănase, directorul general al BVB, într-o conferinţă de presă.
Directorul operatorului pieţei noastre de capital a declarat: "Vrem să implementăm o soluţie prin care să se faciliteze reţinerea la sursă a impozitelor, care să fie făcută de broker pentru investiţiile directe şi de asset manager pentru investiţiile în fonduri deschise. Astfel încât, investitorii din piaţa de capital să nu mai fie nevoiţi să facă nicio declaraţie anuală, pentru niciun impozit, nici măcar pentru CASS".
Adrian Tănase a adăugat că, a fost realizat şi un studiu de impact asupra bugetului privind măsurile propuse, care probabil a fost sau va fi prezentat autorităţilor.
1. FB
(mesaj trimis de CRISTIAN în data de 12.02.2020, 10:44)
Ar fi o idee excelenta.Dar se va realiza?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2020, 14:08)
Ar fi ceva extraordinar si, cumulat cu trecerea la emergente, ar reprezenta cu certitudine scoaterea din anonimat a pietei de capital autohtone
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2020, 16:01)
Imi place siguranta ta, dar cred ca te amagesti. Numai un cataclism poate scoate piata de capital din anonimat.
2. Asa da.
(mesaj trimis de actionar micut în data de 12.02.2020, 15:18)
Felicitari pentru idee,asta cu siguranta o sa aduca un real castig pentru toti investitorii dar in acelasi timp si mai putina birocratie .
3. în Suedia
(mesaj trimis de Bogdan în data de 12.02.2020, 22:44)
In Suedia are omu dreptul la un singur cont de investiții și dacă cumpăra acțiuni la societăți suedeze în acest cont atunci impozitul este 1,25 % pe trimestru din toată suma care se afla pe acest cont. Nu contează dacă e în pierdere sau câștig. Toate tranzacțiile din contul asta le declara banca.
Al doilea cont este contul de acțiuni iar acolo se taxează orice câștig cu 35% indiferent din ce tara sunt acțiunile sau fondurile și aceste tranzacții ai tu obligația sa le declari la fisc ei având informații de la banca broker ca ai vândut sau cumpărat dar nu știu ce și cât. Dacă n ai făcut profit nu se plătește nicio taxa și pierderea se scade la impozit.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2020, 09:26)
Si ce relevanta are?
3.2. Există speranță! (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Hombre în data de 16.02.2020, 15:53)
Dacă se aprobă,eu, că și investitor pe piața de capital românească, recunosc că mergem pe drumul cel bun.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2020, 06:31)
Masura e buna, dar va avea impact zero asupra cresterea numarului de investitori si a valorii tranzactionate. La noi lumea nu stiu ca exista bursa. Pana sa isi puna problema de impozit e cale lunga.