Actorul Radu Beligan s-a stins din viaţă

Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 iulie 2016

Radu Beligan (Sursă foto: Teatrul Naţional Bucureşti)

Radu Beligan (Sursă foto: Teatrul Naţional Bucureşti)

Actualizare 17:51 Gabriela Firea: "Voi propune ca piaţeta dintre bulevardele Carol I şi I.C. Brătianu să poarte numele lui Beligan"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că va propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de săptămâna viitoare, să aprobe ca piaţeta dintre bulevardele Carol I şi I.C. Brătianu să poarte numele maestrului Radu Beligan, se arată într-un comunicat transmis redacţiei.

"Timp de peste şapte decenii, maestrul Radu Beligan a marcat scena mai multor teatre bucureştene şi naţionale, fiind unul din principalii reprezentanţi ai generaţiei de aur ai teatrului românesc. Această carieră artistică de excepţie merită pe deplin omagiul nostru, al bucureştenilor, drept pentru care voi propune Consiliului General, chiar în şedinţa de săptămâna viitoare, să aprobe ca piaţeta dintre Bd. Carol I şi Bd. I.C. Brătianu să poarte numele maestrului Radu Beligan Am toată convingerea că propunerea va fi acceptată de consilieri", a precizat Gabriela Firea.

Primarul general a subliniat că proiectul de hotărâre va conţine un articol prin care se va abroga un alineat din HCGMB nr. 31/2003, care prevede că numele unor oameni pot fi atribuite unor de străzi sau altor spaţii urbane după cel puţin 3 ani de la încetarea din viaţa a persoanei în cauză.

"Această restricţie care există în prezent în cazul denumirilor străzilor şi spaţiilor urbane din Capitală nu se justifică în niciun fel în cazul maestrului Radu Beligan. Sunt convinsă că ceea ce reprezintă astăzi Radu Beligan pentru bucureşteni va fi la fel de prezent în sufletul acestui oraş mulţi ani de acum încolo. Prin urmare, nu văd niciun motiv să aşteptăm trei ani pentru a recunoaşte public meritele deosebite ale marelui maestru", a adăugat Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:26 PNL: "România a pierdut nu doar un mare actor, ci şi un ctitor de teatru şi un om de mare cultură"

Partidul Naţional Liberal (PNL) a declarat că România a pierdut nu doar un mare actor, ci şi un ctitor de teatru şi un om de mare cultură, iar trecerea în nefiinţă a lui Radu Beligan este o pierdere irecuperabilă pentru teatrul şi filmul românesc, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Partidul Naţional Liberal deplânge trecerea în nefiinţă a marelui actor Radu Beligan, pierdere irecuperabilă pentru teatrul şi filmul românesc, şi transmite familiei îndurerate sincere condoleanţe. Astăzi, România a pierdut nu doar un mare actor, ci şi un ctitor de teatru şi un om de mare cultură. Cu peste 70 de ani de activitate în teatrul românesc, Maestrul Radu Beligan ne-a învăţat ce înseamnă iubirea de artă şi de viaţă. Din păcate, astăzi Maestrul se desparte de ceea ce numea nu demult «opera de artă prin excelenţă», viaţa bine trăită. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în sursa citată.

(M.I.)

---------

Actualizare 17:16 Dacian Cioloş: "Nemurirea şi magia lui Radu Beligan rămân neatinse"

Nemurirea şi magia maestrului Radu Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune şi radio şi peste 80 de roluri, spune premierul Dacian Cioloş, într-un comunicat trimis redacţiei.

"Radu Beligan părea nemuritor - acesta a fost primul gând pe care l-am avut când am aflat de plecarea dintre noi a marelui maestru al teatrului românesc, figură emblematică a acestuia mai mult de jumătate de secol. Era firesc ce-am simţit, pentru că talentul, rezistenţa, forţa interioară, energia şi echilibrul actorului păreau proiectate, magic, pe un fundal din afara timpului. E limpede că nemurirea şi magia maestrului Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune şi radio, peste 80 de roluri şi, cel mai important, casa încăpătoare pe care şi-a făcut-o în sufletul fiecăruia dintre noi, cei care am avut o viaţă mai frumoasă graţie artei lui - spectatorii", a transmis premierul.

Potrivit lui Cioloş, Radu Beligan a lăsat publicului său şi României "imaginea unei vieţi împlinite" în slujba artei şi a umanităţii.

"Ceea ce încununează, însă, tot ce a lăsat publicului său şi României Radu Beligan este imaginea unei vieţi împlinite, în slujba artei, a umanităţii - şi asta aduce multă speranţă, spunând ceva esenţial despre omul Beligan. Îmi pare rău că a plecat dintre noi Radu Beligan, îmi pare rău de imensul loc gol lăsat de el în tărâmul teatrului, sunt alături cu gândul de cei care îl regretă şi le transmit condoleanţe sincere. Odihnă în pace maestrului Beligan şi fie ca imaginea sa de om împlinit şi artist desăvârşit să dăinuie şi să inspire peste generaţii", a mai afirmat Cioloş, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:08 Tăriceanu: "Radu Beligan - un om deosebit cu un suflet mare pe care l-a pus în slujba teatrului românesc"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă, pe pagina sa de Facebook, că Radu Beligan a fost un mare actor, care a îndrumat generaţii de tineri artişti şi a bucurat cu talentul său milioane de români.

"Am aflat cu mare tristeţe că maestrul Radu Beligan s-a stins din viaţă. A fost un mare artist, un om deosebit, cu un suflet mare pe care l-a pus în slujba teatrului românesc. A îndrumat generaţii de tineri artişti şi i-a bucurat cu talentul său pe milioane de români. Personal, am avut şansa să îl văd în zeci de spectacole, pe care mi le amintesc şi acum cu multă plăcere. Sincere condoleanţe familiei în aceste momente grele. Dumnezeu să îl odihnească în pace!", a scris Tăriceanu, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 16:20 Răzvan Theodorescu: "Moartea actorului Radu Beligan este o pierdere ireparabilă"

Moartea actorului Radu Beligan este o pierdere ireparabilă pentru întreaga naţiune, a declarat astăzi academicianul Răzvan Theodorescu.

Este o veste cu adevărat teribilă. Am fost un admirator al celui mai mare artist român al tuturor timpurilor. Am avut marea onoare de a mă afla în aceeaşi secţie cu Radu Beligan la Academie. Este o pierdere ireparabilă. Un om ca Beligan este rarisim. Un talent excepţional, o cultură vastă, un om al tuturor timpurilor. Dumnezeu să îl ierte. Este pentru întreaga naţiune o pierdere ireparabilă", a spus academicianul Răzvan Theodorescu, pentru Digi 24.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:13 Florin Pâslaru: "Moştenirea lui Beligan în lumea teatrului şi a cinematografiei va supravieţui timpurilor noastre"

Radu Beligan a fost un artist desăvârşit şi un caracter aparte, iar moştenirea sa în lumea teatrului şi a cinematografiei va supravieţui timpurilor noastre, afirmă deputatul Florin Pâslaru, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, într-un comunicat de presă trimis redacţiei.

În mesajul său de condoleanţe, Pâslaru spune că arta lui Beligan va rămâne vie în inimile celor care au avut ocazia să-i vadă interpretările.

"Radu Beligan a fost nu doar un mare actor, un artist desăvârşit, ci şi un caracter aparte, care a dat savoarea lumii spectacolului chiar şi atunci când păşea în afara scenei. Arta sa rămâne vie în inimile celor care au avut ocazia să-i vadă interpretările pline de emoţie şi cu siguranţă moştenirea lui Radu Beligan în lumea teatrului şi a cinematografiei va supravieţui timpurilor noastre. Rămas bun, maestre! Dumnezeu să-i odihnească sufletul", se arată în sursa citată.

(M.I.)

-------

Actualizare 14:45 Klaus Iohannis: "Radu Beligan - întruchiparea desăvârşită a actorului"

Radu Beligan a fost întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, iar prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis.

"Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!", a scris Iohannis pe Facebook.

(L.B.)

-------

Actorul Radu Beligan s-a stins din viaţă, astăzi, la Spitalul Elias, la vârsta de 97 de ani, informează Digi 24.

Radu Beligan, internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat astăzi, la ora 13:00, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. RIP Maestre

    Romania s-a putut mandri cu doi titani:Maiestatea sa Regele si Radu Beligan; unul s-a stins, cat va mai rezista celalalt? 

    1. Domnule anonim, este o impietate sa asemeni pe fostul rege-Mihai cu un titan al teatrului romanesc-Radu Beligan. O prostie mai mare nu puteai sa spui: fostul rege este o nulitate a istoriei românești, Radu Beligan este o personalitate de excepție

      costele fa lampa mai mica si taci !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb