ACUE: "Doar în România consumatorii de energie pot schimba furnizorii fără să achite factura"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 noiembrie 2014

ACUE: "Doar în România consumatorii de energie pot schimba furnizorii fără să achite factura"

România este singura ţară din Europa care dă consumatorilor posibilitatea de a-şi schimba furnizorii de energie fără plata facturilor restante, potrivit Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care se aşteaptă ca instanţele să judece cu celeritate procesele iniţiate de furnizori.

Silvia Vlăsceanu, directorul general al ACUE, a declarat, ieri: "Argumentaţia că oricum după aceea, în 42 de zile, urmează o factură de regularizare şi clientul va mai avea o factură de plătit ulterior este deja un subiect pe care l-am comentat şi cu ANRE (n.r. reglementatorul pieţei de energie) la momentul respectiv. După 42 de zile, dacă el şi-a schimbat deja furnizorul, nu mai are relaţia contractuală cu furnizorul anterior. Ne vom duce tot în instanţă, probabil. N-ar fi asta temerea noastră, că ne ducem în instanţă, dacă instanţa ar judeca toate aceste dosare cu celeritate, într-un termen rezonabil".

Potrivit Mediafax, doamna Vlăsceanu a adăugat că procesele pot dura câţiva ani, timp în care furnizorul are facturi neîncasate şi a amintit de cazul CFR.

"Dacă CFR ar fi fost acum în situaţia respectivă, în 21 de zile putea să-şi schimbe furnizorul şi pe parcursul unui an poate să schimbe 11-12 furnizori. La fiecare 21 de zile poate să-şi schimbe şi să se ducă la oricare furnizor fără a avea obligaţia plăţii facturii care i-a fost emisă. Aici Concurenţa ar fi trebuit să intervină şi să spună un punct de vedere", consideră directorul ACUE.

"Recunosc că nu ne-au întrebat (ANRE -n.r.), însă suntem de acord cu ei, fie şi post-factum. (...) Ce altă industrie mai are un regim în care spune «dacă nu mai vrei să fii clientul meu trebuie să-mi plăteşti datoria la zi, altfel nu te las?»", a spus, în replică, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Niciun furnizor de electricitate nu este obligat să preia clienţi de la alţii, cu atât mai puţin în cazurile în care consumatorii înregistrează debite, a subliniat domnia sa.

Directorul general al ACUE a precizat că furnizorii n-au niciun interes să piardă clienţi, dar nici nu pot fi toleraţi cei care nu-şi plătesc facturile şi furturile de energie electrică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb