ACUZAŢI DE LUARE DE MITĂ Cei 20 de vameşi trimişi în judecată în 2007 au fost achitaţi

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 1 aprilie 2015

Curtea de Apel Ploieşti i-a achitat definitiv, vineri, pe 20 dintre vameşii din Otopeni care fuseseră trimişi în judecată în 2007 şi condamnaţi, în 2011, la pedepse de până la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi foloase necuvenite. Între timp, al 21-lea lucrător vamal a murit, instanţa arătând, într-o decizie din 2013, că decesul a fost cauzat de consumul nervos provocat de proces, scrie presa.

Dosarul a fost instrumentat de Eugen Stoina, fost procuror-şef al DNA Bucureşti.

Direcţia Naţională Anticorupţie îi învinuia pe vameşi că, între decembrie 2005 şi septembrie 2006, ar fi săvârşit 8.121 de fapte de corupţie (luare de mită şi primire de foloase necuvenite), primind, în total, 81.470 RON.

DNA a susţinut că "ancheta a evidenţiat existenţa, în cadrul Biroului Vamal Otopeni, a unui mecanism infracţional de mari proporţii, în care darea şi luarea de mită nu numai că deveniseră obicei, dar au căpătat caracterul unor acţiuni fireşti, cotidiene. În concret, angajaţi ai unor firme de comisionari vamali au dat, în mod repetat, diferite sume de bani lucrătorilor vamali, pentru a-i determina să îndeplinească, sau după caz, să nu îndeplinească acte privitoare la îndatoririle lor de serviciu.

Spre exemplu, s-a ajuns chiar la situaţia în care, neavând suma «potrivită» de 10 RON, cât se plătea în general pentru verificarea fiecărei declaraţii vamale, mituitorii să ceară «rest» lucrătorilor vamali. Au fost înregistrate situaţii în care anumiţi lucrători vamali le atrăgeau atenţia comisionarilor când «uitau» să le dea mită pentru lucrările vamale supuse controlului".

Iniţial, Tribunalul Buzău i-a condamnat, în 2011, pe 20 dintre cei 21 de inculpaţi, pentru luare de mită în formă continuată şi primire de foloase necuvenite, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 6 luni şi 4 ani, prejudiciul fiindu-le imputat. Între timp, al 21-lea vameş, Viorel Dinescu, murise. Cei 20 de lucrători vamali au făcut apel şi au fost achitaţi de CA Ploieşti.

Curtea de Apel Ploieşti scria, într-o hotărâre din 2013: "Instanţa de prim control judiciar are în vedere şi incertitudinea juridică în care au stat inculpaţii pe o perioadă de 6 ani, de la data punerii în mişcare a acţiunii penale în cauză şi până la data pronunţării prezentei decizii, dar şi perioada care va urma până la rămânerea definitivă a sentinţei pronunţate în această cauză. Este cert că în această perioadă inculpaţii au trăit diverse emoţii, de la a considera că pot fi condamnaţi la o pedeapsă cu executarea în regim privativ de libertate, până la a considera că vor putea fi achitaţi. Toate aceste emoţii au necesitat un consum nervos, care în cazul unuia dintre ei - aşa cum a fost şi situaţia lui Dinescu Viorel - a condus la deces".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uite ca avem un sistem vamal cinstit, strain de coruptie. Vamesii curati ca lacrima, ar trebui sa dea statul in judecata si noi sa le platim despagubiri de zeci de milioane de euro pentru salarii neancasate etc. RUSINE celor care au facut posibla decizia asta!!!!

    Apropo, stiti ca s-a inregistrat la OSIM marca albirii romanesti a banilor si marca coruptiei vamale "acoperite"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb