ACUZAŢII DE CORUPŢIE LA BACALAUREAT Arad: Doi inspectori şi o profesoară, săltaţi de procurori

V.B.
Anticorupţie / 30 iunie 2014

Procurorii arădeni au percheziţionat ieri seară mai multe locuinţe aparţinând inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Mihai Spânu, şi ale altor profesori, cel dintâi fiind suspectat că ar fi coordonat o reţea de strângere de bani de la elevii care doreau să treacă bacalaureatul, scriu surse din presă.

În locul unde Spânu ţinea meditaţii, anchetatorii au descoperit aproape 10 mii de euro colectaţi şi liste cu elevi care urma să fie ajutaţi. În plus, au fost ridicate pentru audieri inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au monitorizat activităţile de colectare a banilor, pentru dovedirea faptelor fiind introduşi investigatori pe post de părinţi care voiau să se asigure că, la bacalaureat, copiii lor nu vor avea probleme. Conform primelor informaţii, preţurile începeau la 300 de euro pentru nota 6 şi creşteau cu câte 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus. În urma audierilor pentru trafic de influenţă, procurorul de caz Codrin Gavra (şeful secţiei de Urmărire Penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad) a decis reţinerea pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă a lui Mihai Spânu. Cele două profesoare au fost lăsate libere.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Mihai Spânu are un apartament primit ca moştenire în Arad, 211 mp de teren intravilan concesionat în localitatea Tăuţ, o Dacia Logan. Inspectorul a contractat două credite: unul de 15 mii de euro pe 25 de ani luat în 2012 şi altul de 12 mii de lei, cu scadenţa în 2017. Spânu a încasat 24.874 lei ca profesor şi 8.070 lei în calitate de consultant de asigurări.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Claudius-Lucian Mladin, a declarat: "Niciuna din aceste trei persoane nu erau implicate în examenul de bacalaureat. Nu ştiam nici că profesorul Spânu ar fi dat meditaţii şi, cu atât mai puţin, nu am avut niciun indiciu că ar fi strâns bani de la elevi în scopul pentru care a fost dus la audieri. Dacă se confirmă acuzaţiile, vor fi daţi afară".

În judeţul Arad , 3.500 de liceeni dau bacalaureatul în 12 centre de examinare, iar lucrările vor fi corectate în 4 centre speciale. Acţiunea s-a dorit a fi una preventivă, pentru ca în această dimineaţă elevii să poată merge la examene fără riscul ca lucrările să le fie anulate.

Procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb