ACUZAŢII DE MANIPULARE A PIEŢELOR METALELOR PREŢIOASE JPMorgan, sub lupa Departamentului de Justiţie al SUA

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2019

JPMorgan, sub lupa Departamentului de Justiţie al SUA

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii acuză biroul comercial de metale preţioase al JPMorgan că ar fi o întreprindere criminală, potrivit Zero­hedge.

Mai exact, şeful diviziei globale de tranzacţionare a metalelor preţioase a băncii americane JPMorgan este acuzat de procurorii americani că în ultimii opt ani ar fi condus o "schemă masivă, multianuală, de manipulare a pieţei contractelor futures pentru metale preţioase şi fraudarea pieţei".

Într-un rechizitoriu dat publicului luni dimineaţă, întemeiat pe o conspiraţie între un fost şi doi actuali traderi ai diviziei globale de tranzacţionare a metalelor preţioase la JPMorgan, Departamentul de Justiţie al SUA îi aduce acuzaţii lui Michael Nowak, un veteran la JPMorgan şi fost şef al biroului de comerţ cu metale preţioase şi Gregg Smith, un alt trader din biroul JPMorgan.

Schema a implicat tranzacţii cu aur, argint, platină şi paladiu, între 2008 şi 2016, potrivit Departamentului de Justiţie.

"A fost implicată în mii de episoade pe o perioadă de opt ani - este tocmai genul de conduită pe care statutul RICO este menit să-l pedepsească", a declarat adjunctul procurorului general Brian Benczkowski.

Conform Bloomberg, limbajul neobişnuit de agresiv folosit de procurori aminteşte experţilor legali despre rechizitorii care folosesc Legea RICO - o lege care permite procurorilor să înlăture "întreprinderile criminale" precum mafia, taxând toţi membrii organizaţiei pentru orice infracţiuni comise de o persoană în numele organizaţiei.

Acest lucru sugerează posibilitatea unei urmăriri mai aprofundate pentru JP Morgan. Deja 12 persoane au fost acuzate de conspiraţie pe piaţa metalelor preţioase.

"Vom urmări faptele oriunde ar conduce, indiferent dacă se află peste birouri aici sau la orice altă bancă sau în departamentele de sus ale instituţiei financiare", a spus Benczkowski.

Atât Smith, cât şi Nowak au fost lăsaţi în concediu peste vară, în timp ce ancheta Departamentului de Justiţie al SUA s-a apropiat de concluzie.

Un al treilea comerciant numit în rechizitoriu, Christopher Jordan, a tranzacţionat metale preţioase la JPM până în decembrie 2009, când a plecat din instituţie. Ulterior, a tranzacţionat metale preţioase la alte două bănci, Credit Suisse şi First New York.

William Sweeney, Assistant Director al biroului FBI New York, a adăugat că această manipulare a avut probabil impact pe "pieţele corelate şi pentru clienţii băncii pe care o reprezentau".

Potrivit Bloomberg, alte trei bănci - Deutsche Bank, HSBC şi UBS - au convenit să plătească 50 de milioane de dolari (în total) pentru soluţionarea creanţelor civile ale Comisiei de tranzacţionare a mărfurilor futures.

În plus, doi foşti angajaţi JPMorgan au pledat vinovat şi au contribuit cu dovezi împotriva foştilor colegi, folosite în rechizitoriu.

Acest comportament datează de mai bine de 10 ani, potrivit jurnalelor de chat care au fost arătate în rechizitoriu. Conversaţiile expuse în jurnalele de chat arată cât de flagrantă a fost manipularea şi cât de puţin au făcut traderii pentru a o ascunde.

De la criză, autorităţile de reglementare din întreaga lume au fost asaltate de manipularea ratelor, a valutelor şi a pieţelor de obligaţiuni guvernamentale, deci nu este tocmai o surpriză faptul că acest tip de comportament se întâmpla şi în metale preţioase. Însă abilitatea cu care acţionau traderii angajaţi într-o astfel de manipulare sugerează că nu ştiau că ceea ce făceau era ilegal sau greşit, ceea ce, în cel puţin unele cazuri, este probabil adevărat.

Agresivitatea acestei sonde de manipulare este notabilă, dat fiind faptul că guvernul a pierdut ultimele două cazuri de manipulare în instanţă. Departamentul de Justiţie al SUA încearcă să demonstreze că este "determinat şi devine din ce în ce mai agresiv în cazurile de manipulare a pieţei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb