ADAA: Educaţia financiară la nivel antreprenorial - cheia succesului în afaceri

Comunicate de presă / 22 mai 2023

ADAA: Educaţia financiară la nivel antreprenorial - cheia succesului în afaceri

"Când vorbim despre educaţie financiară la nivel individual, lipsa ei afectează bunăstarea personală sau a familiei, însă atunci când lacunele financiare se manifestă în rândul antreprenorilor, consecinţele sunt grave, deoarece se răsfrâng asupra performanţelor economice ale întreprinderilor şi afectează deopotrivă zeci, sute sau chiar mii de oameni", a declarat Adrian Vestea, Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, prezent la Conferinţa "Educaţie financiară pentru dezvoltarea economică şi creşterea afacerilor".

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA împreună cu Ziarul News, la Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu", sub patronajul Consiliului Judeţean Braşov, având ca partener instituţional Camera de Comerţ şi Industrie Braşov (CCIBV).

Contribuţia Judeţului Braşovul la PIB-ul României este de 3,5% - ceea ce plasează judeţul pe locul 5 la nivel naţional, iar în anul 2022, alături de Bucureşti şi Constanţa, Braşovul a fost un motor important al creşterii economice din România.

La rândul său, Cosmin Roşia, Director General CCIBV, a declarat: "Faptul că economia judeţului Braşov creşte de la un an la altul ne confirmă faptul că antreprenoriatul local a luat cele mai bune decizii şi a adoptat cele mai corecte strategii financiare în gestionarea afacerilor. Chiar dacă condiţiile fiscale în România pe partea de microîntreprinderi încă sunt foarte bune, antreprenorii, şi aici vorbim de circa 750.000 de microîntreprinderi şi peste 150.000 de start-up-uri în fiecare an, au nevoie de educaţie financiară care să-i ajute în consolidarea afacerii".

Despre nevoia de promovare a educaţiei financiare a vorbit şi Andreea Negru, Fondatoarea ADAA, susţinând: "Educaţia financiară reprezintă baza solidă pe care se construieşte o afacere de succes. O bună înţelegere a aspectelor financiare ale afacerii contribuie la stabilitatea şi sustenabilitatea pe termen lung a acesteia. De asemenea, educaţia în domeniul digitalizării şi tehnologiei devine esenţiala, oferind oportunităţi pentru antreprenori . Nu în ultimul rând , mediul de afaceri are nevoie de măsuri de susţinere şi stimulare pentru a permite afacerilor să crească. De asemenea, trebuie să existe programe şi proiecte de formare şi educaţie pentru antreprenori, care să le ofere instrumentele necesare pentru a naviga într-un mediu complex şi competitiv".

Pe lângă nevoia de susţinere şi promovare a educaţiei financiare pentru antreprenori, în cadrul conferinţei s-a discutat despre digitalizare şi nevoia de aliniere a pieţei forţei de muncă la realităţile economice , subiecte de interes pentru antreprenorii prezenţi la eveniment. Un alt subiect central l-a reprezentat nevoia de finanţare a companiilor, element cheie în dezvoltarea şi scalarea unui business.

Anca Dragu, fost ministru de finanţe a susţinut: "În România, dar şi la nivel european, cea mai mare problemă a companiilor este finanţarea. Accesul la finanţare reprezintă prima durere a unei companii mici. Orice bancă, fie că este de stat sau că este privată, are aceleaşi reguli. Multe companii mici sunt considerate nebancabile. În mod special, în perioada post-pandemică, accesul la finanţare a devenit şi mai dificil, pentru că statele lumii şi evident că România nu a făcut excepţie, au crescut foarte mult deficitul bugetar. Pentru finanţator este mult mai simplu, mult mai uşor, să finanţeze deficitul bugetar, cu risc zero. Acest fenomen creşte datoria, creşte deficitul bugetar, iar sectorul privat este scos din piaţă şi resursele băncilor, în mare parte, merg către finanţarea statului".

Florin Luca, director executiv Agenţia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Braşov a completat-o pe Anca Dragu, adăugând cӑ principala problemă a antreprenorilor o constituie lipsa forţei de muncă. "Una dintre priorităţile mediului de afaceri şi cu care ne lovim şi noi în activitatea curentă şi pentru care suntem nevoiţi de cele mai multe ori să facem recuperări, este lipsa forţei de muncă. Mediul de afaceri nu mai găseşte să aducă forţă de muncă. Sunt câteva preocupări ale mediului de afaceri".

Pe lângă problemele menţionate, antreprenorii cred ca soluţia este educaţia.

"Din păcate, ȋn Romȃnia ne lipseşte educaţia antreprenorialӑ. Sunt mulţi antreprenori care nu ştiu ce înseamnă un P&L, nu au noţiuni de baza financiare şi acest lucru se răsfrânge asupra afacerii lor. Curajul este cel mai important ȋn afaceri, iar orice eşec reprezintă un pas către un succes viitor. Ca în orice domeniu, şi în privinţa educaţiei financiare este nevoie de o pregătire continuă, de o actualizare a informaţiilor cu cele mai noi tendinţe manifestate în plan economic, iar din acest punct de vedere proiectul de educaţie financiarӑ pentru antreprenori reprezintӑ o oportunitate foarte bună la nivel naţional de a conştientiza nevoia de învăţare continuӑ ȋn domeniul economic", a concluzionat Dorin Şaramet, manager Lingemann Romȃnia.

Demarat la Bucureşti, proiectul naţional "Educaţie financiară pentru dezvoltarea economică şi creşterea afacerilor", a ajuns la Braşov, în data de 18 mai, următoarea conferinţa va avea loc la Constanţa ȋn data de 8 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb