• Administratorul judiciar însuşi propune falimentul
Zarurile par a fi aruncate pentru "Flamingo International", după ce chiar administratorul judiciar al societăţii nu a găsit altă soluţie decât deschiderea procedurii de faliment.
Astfel, Dragoş Cincă, Dan Adamescu şi Ion Alexandru Ţiriac vor rămâne fără nimic din investiţia de la Flamingo. Retailerul a intrat în insolvenţă în decembrie 2009, după ce ING, unul dintre creditori, a executat silit compania, în cea mai importantă lună din an pentru vânzările Flamingo, golindu-i stocurile, acţiune fără precedent în ţara noastră pentru o companie de talia Flamingo International.
Cristina Dică, avocat la RVA Insolvency Specialists, adminis-tratorul judiciar al Flamingo, a declarat pentru "BURSA" că eşecul reorganizării retailerului s-a datorat în special lipsei de active a companiei.
"La început s-a crezut că se poate face majorare de capital, însă nu a mai fost cazul până la urmă", ne-a explicat doamna Dică, precizând că radierea companiei va avea loc după vânzarea mărcii şi a autovehiculelor din componenţa Flamingo.
Retailerul s-a aflat pe pierdere mai mulţi ani la rând, fiind răpus în 2009 de criză din cauza scăderii vânzărilor cu peste 40%, şoc pe care nu l-a putut gestiona.
Ion Alexandru Ţiriac a achiziţionat în primăvara anului trecut 5,12% din acţiunile Flamingo pentru circa 300.000 de euro, Dan Adamescu a cheltuit aproape un milion de euro pentru a ajunge la 20%, iar Midfair Management, firma controlată de un offshore din Cipru, a investit circa 1,2 milioane de euro pentru 22% din acţiuni.
Cel mai puţin şifonat a ieşit Dragoş Cinca, fondatorul retailerului "Flamingo", care, începând din 2006, odată cu fuziunea cu "Flanco", a început să îşi vândă din participaţii, ajungând în prezent să controleze doar 25% din companie. Cinca s-a reorientat spre lanţul de magazile Daiso, preluând, anul acesta, 55,68% din acţiunile lanţului de magazine, pachet în valoare de 3,3 milioane de lei (aproximativ 790.000 de euro) prin intermediul fondului de investiţii Neole Limited, de la partenerul de afaceri Ştefan Iacoviţă.
Creditorii "Flamingo International" sunt convocaţi, astăzi, de administratorul judiciar al Flamingo, RVA Insolvency Specialists, prin avocata Cristina Dică, să aprobe raportul privind imposibilitatea Flamingo de a-şi reorganiza activitatea şi să supună la vot procedura de faliment. Printre creditorii retailerului se numără Metro, Carrefour sau BRD Sogelease IFN, Flamingo International fiind datoare la aproape 120 de firme.
Flamingo a intrat în insolvenţă pe 14 decembrie 2009, acţiunile fiind suspendate de pe Bursă de la acea dată. Compania şi-a pierdut principalul activ prin reorganizarea Flanco International şi preluarea reţelei de magazine de către acţionarii grupului Asesoft, în luna septembrie.