Aderarea României la Schengen şi războiul din Ucraina - temele principale de la Congresul PPE

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Politică / 7 martie

Nicolae Ciucă şi Ursula von der Leyen (Sursa foto: facebook / Partidul Naţional Liberal)

Nicolae Ciucă şi Ursula von der Leyen (Sursa foto: facebook / Partidul Naţional Liberal)


English Version

Manfred Weber, Preşedinte PPE: "Vreau să fie clar că PPE susţine în totalitate extinderea Spaţiului Schengen, astfel încât România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat; cele două state îndeplinesc toate condiţiile" Delegaţii ÖVP nu vor vota în favoarea programului electoral al PPE Simpatizanţii USR şi AUR au protestat în zona unde se desfăşura Congresul, îmbrâncindu-se cu jandarmii şi scandând împotriva Ursulei von der Leyen

Congresul Partidului Popular European (PPE), care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, a adunat mai mult de 2000 de delegaţi din peste 40 de ţări şi a beneficiat de prezenţa unor lideri europeni, printre care Roberta Metsola - Preşedintele Parlamentului European şi Ursula von der Leyen - Preşedintele Comisiei Europene.

Temele principale de discuţie ale celor prezenţi la manifestare au fost aderarea României la Schengen şi războiul din Ucraina. În timpul discursurilor liderilor europeni, simpatizanţii USR şi AUR au protestat în zona unde se desfăşura Congresul, îmbrâncindu-se cu jandarmii şi scandând împotriva Ursulei von der Leyen

Înainte de startul oficial al Congresului, Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Premierul Marcel Ciolacu au avut întrevederi cu mai mulţi lideri politici străini. Klaus Iohannis a avut programate întâlniri începând cu ora 10:00, cu lideri politici prezenţi la Bucureşti, între care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi cu premierii unor ţări precum Luxembourg, Lituania, Irlanda, Croaţia şi Serbia.

La începutul programului de întâlniri, Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen, el afirmând că au avut discuţii aprofundate despre cele mai importante teme europene, cu accent pe alegerile europene din acest an, potrivit news.ro. "Am convenit că menţinerea unităţii şi solidarităţii noastre pentru viitoarea arhitectură instituţională este crucială", a scris preşedintele pe Facebook. După întâlnirea cu Roberta Metsola, Iohannis a precizat, pe reţeaua X, fostă Twitter: "O întâlnire substanţială astăzi cu buna noastră prietenă, preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, în marja Congresului Partidului Popular European de la Bucureşti. Am subliniat importanţa păstrării unei voci puternice pro-europene a României în Parlamentul European, în special pentru că urmează nişte alegeri cruciale".

Printre alţi invitaţi la Palatul Cotroceni s-a numărat şi preşedintele elveţian Viola Amherd, cei doi şefi de state abordând subiecte cum sunt dezvoltarea dialogului politic şi economic bilateral şi sprijinirea unei relaţii puternice între UE şi Confederaţia Elveţiană, conform sursei citate. Klaus Iohannis a menţionat că această contribuţie elveţiană duce "la reducerea disparităţilor economice, care este un instrument de cooperare important, cu rezultate excelente".

Congresul Partidului Popular European a debutat cu un discurs comun al Preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi al Preşedintelui PPE, Manfred Weber, aceştia reiterând importanţa sprijinului pentru Ucraina. De asemena, Weber a subliniat şi susţinerea PPE pentru aderarea României la spaţiul Schengen: "Vreau să fie clar că PPE susţine în totalitate extinderea Spaţiului Schengen, astfel încât România şi Bulgaria ar trebuie să adere imediat. Cele două state îndeplinesc toate condiţiile. De asemenea, vrea să spun că felicit România că a intrat parţial, cu frontierele aeriene şi maritime, şi vrem să vedem România şi Bulgaria intrând pe cât de repede posibil în spaţiul Schengen".

La rândul său, Nicolae Ciucă a reafirmat susţinerea României pentru Ucraina şi importanţa pe care România o are în ceea ce priveşte securitatea în regiune: "Am dat dovadă de solidaritate cu vecinii noştri atunci când aceştia aveau cea mai mare nevoie. Din prima zi am fost alături de Ucraina şi de poporul ucrainean în lupta lor îndreptăţită pentru libertate împotriva agresiunii ruse. Am ajutat, de asemenea, şi Republica Moldova să facă faţă consecinţelor acestui război brutal. Şi în ultimul rând, dar nu în cele din urmă, acţiunile şi măsurile noastre care s-au tradus în măsuri economice, de securitate pentru cetăţenii noştri. Ceea ce se întâmplă în Ucraina are un impact asupra noastră, a tuturor. Războiul acesta are de-a face cu sistemul nostru şi cu valorile democratice, are de-a face cu drepturile şi demnităţile umane. Şi România şi-a ajutat cât a putut vecinul. I-am poftit pe refugiaţii ucraineni în casele noastre, i-am sprijinit şi i-am protejat în mod activ pe ei şi valorile europene. Şi, ca lideri politici ai PPE, am acordat sprijin politic, sprijin politic care rămâne crucial în acest context". reşedintele PNL a mai declarat: "Pentru români, un subiect extrem de important este finalizarea aderării la Spaţiul Schengen. Securitatea graniţelor europene este foarte importantă pentru că este vorba de siguranţa noastră, a copiilor noştri şi a democraţiilor liberale. România este un furnizor de securitate şi de predictibilitate care asigură siguranţa graniţelor UE şi NATO şi, din acest motiv, are pe deplin dreptul să devină membru deplin al spaţiului european".

Delegaţii ÖVP nu vor vota în favoarea programului electoral al PPE

În ciuda congresului şi a susţinerii puternice privind aderarea României la Schengen, delegaţii austrieci se vor exprima prin veto asupra manifestului electoral prezentat înainte de alegerile europene. Pentru ÖVP, partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer - care se va afla el însuşi la Bucureşti şi care astăzi are o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis -, propunerile familiei politice din care face parte în privinţa extinderii Schengen şi a energiei nucleare reprezintă "linii roşii", potrivit news.ro.

Conform secretarului general al Partidului Popular Austriac, Christian Stocker, delegaţii ÖVP nu vor vota în favoarea programului electoral al PPE. Motivul este reprezentat de mai multe prevederi cu care austriecii nu sunt de acord, cum ar fi aprobarea obligatorie a energiei nucleare sau extinderea spaţiului Schengen.

Reacţiile din opoziţie cu privire la Congresul Partidului Popular European nu au întârziat să apară. Deputatul AUR, Dan Tănasă, a criticat prezenţa preşedintelui PPE în România, acuzându-l pe acesta că a "venit la Bucureşti ca să le spună românilor cu cine să voteze": "Mai mult, din informaţiile noastre, Manfred Weber va impune pe lista comună PSD-PNL până şi candidatii favoriţi ai PPE. Deja este evident pentru toţi românii de bună credinţă că lista comună de candidaţi PSD-PNL nu reprezintă interese româneşti, ci interesele unei oligarhii corupte din jurul şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Grupul de interese al Ursulei von der Leyen a păgubit românii cu miliarde de euro prin impunerea unei cantităţi astronomice de vaccinuri la preţuri supraevaluate si prin distrugerea industriei energetice româneşti sub pretextul aşa zisei tranziţii juste si a luptei cu schimbările climatice. Niciun român patriot şi de bună credinţă să nu voteze marionetele PPE de pe lista comună PSD-PNL! Ei nu au nimic în comun cu alegătorii europeni pe care îi mint şi îi manipulează din interese oligarhice corupte! La alegerile europarlamentare din 2019 Manfred Weber a fost desemnat spitzenkandidat al PPE sau candidat lider, urmând a fi numit preşedinte al Comisiei Europene. PPE i-a minţit pe europeni pentru că de sub masă a apărut Ursula von der Leyen preşedinte al Comisiei Europene şi nu Weber care fusese anunţat în campania electorală. La alegerile din 2024 partidul marionetei Weber, Uniunea Creştin-Socială l-a desemnat tot pe acesta spitzenkandidat, deşi se ştie că tot von der Leyen va fi preşedinte" .

Manifestaţii la Congresul PPE

Susţinătorii partidului USR au organizat o acţiune de protest faţă de congresul PPE, conform unui comunicat al grupării politice. Potrivit G4Media, două autoturisme dotate cu ecrane digitale au circulat prin Bucureşti, în zona în care este organizat Congresul PPE, afişând mesaje în română şi engleză: Vote for PPE, wins S&D/ Votezi PNL, câştigă PSD. Pe ecrane au rulat şi afişele USR cu Cătălin Drulă şi mesajele: "Nu îi lăsa să îţi fure viitorul. Alege România modernă!"

"USR le transmite reprezentanţilor PPE aflaţi în aceste zile la Bucureşti că ar trebui să clarifice cu cei din PNL cum au ajuns popularii europeni fraţi cu social-democraţii în România. Asistăm la un festival al absurdului, cei care vor vota cu PNL la europarlamentare vor trimite de fapt pesedişti la Bruxelles", a declarat Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte USR şi purtător de cuvânt al USR.

La protest au participat şi susţinători ai partidului AUR. Aceştia au scandat sloganuri precum "Ursula, nu uita, România nu te vrea!", "Ursula, show us the contracts!" şi "Suveranitate!", afirmând că Ursula von der Leyen nu acţionează în interesul României şi al altor state membre UE.

Protestatarii au rupt gardurile de protecţie şi au încercat să se apropie de clădirea Romexpo, unde era în desfăşurare Congresul PPE, îmbrâncindu-se cu jandarmii care au venit cu dubele reuşind să-i blocheze pe manifestanţi.

Înaintea Congresului Partidului Popular European, mai mulţi politicieni din România, printre care se numără Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, au subliniat reuşitele şi succesul politic al Partidului Naţional Liberal.

Emil Boc a declarat, ieri, în cadrul conferinţei organizate după şedinţa Grupului PPE din Parlamentul European, că primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul deoparte şi că nu există, decât cu rare excepţii, primari sau preşedinţi de consilii judeţene cu orientări extremiste. "Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine extremismul la uşă şi nu în interiorul procesului democratic fundamental", a mai spus primarul, adăugând: "Extremismul este forţa politică care poate pune în pericol viitorul Europei, viitorul democratic al Europei. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine extremismul la uşă şi nu în interiorul procesului democratic fundamental. Primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul deoparte". Siegfried Mureşan a afirmat că primarii PNL reprezintă singura şansă a României în faţa partidului AUR: "Ştim cu toţii în România că oraşele şi judeţele gospodărite de primarii liberali sunt cele mai moderne, cele mai performante economic, atrag cei mai mulţi investitori şi oferă cel mai înalt standard de viaţă oamenilor. De aceea, în contextul celor patru rânduri de alegeri pe care le vom avea în acest an în România, credibilitatea primarilor noştri va juca un rol esenţial în combaterea populismului antieuropean pe care îl propagă AUR. Munca lor în dezvoltarea comunităţilor pe care le conduc, cu ajutorul fondurilor europene, va fi una dintre principalele arme de combatere a populismului extremist la alegerile europarlamentare".

El a precizat că europarlamentarii şi primarii Partidului Naţional Liberal vor merge, în următoarele luni, din oraş în oraş şi le vor arăta oamenilor fiecare drum, şcoală şi grădiniţă renovate de primarii noştri cu fonduri europene, fiecare autobuz electric cumpărat din fonduri europene şi fiecare parc renovat cu fonduri europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb