Adevărul gol-goluţ

MAKE, Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 aprilie 2008

Adevărul gol-goluţ

(Interviu cu preşedintele SIF-Moldova Sorin Turtoescu -Episodul II)

De ce să nu intre SIF-urile la CEC?

Preşedintele SIF Moldova Sorin Turtoescu a semnalat în primul episod al acestui interviu, publicat ieri, că unele anomalii de reglementare interzic SIF-urilor accesul la jumătate din piaţa de capital.

Astăzi, domnul Turtoescu ne atrage atenţia că ne aflăm abia la începutul crizei financiare internaţionale şi că ea va mai dura, atât timp cât este nevoie să se devoaleze toate verigile din lanţul turbulenţelor.

De aceea, preşedintele SIF-Moldova estimează perioada crizei până în luna septembrie, minimum, lună în care, după cum o crede, va fi posibil să zărim "adevărul gol-goluţ".

De aici vine şi titlul de astăzi.

Până acum, în cadrul "Interviurilor BURSA", am publicat dialogurile cu Guvernatorul Mugur Isărescu, preşedintele BVB Stere Farmache, preşedintele Bursei din Sibiu Teodor Ancuţa, ministrul finanţelor Varujan Vosganian şi preşedintele SIF-Banat Crişana Ioan Cuzman.

Urmăriţi "Interviurile BURSA" - ca oameni de afaceri, ele sunt exact ceea ce aveţi nevoie!

Reporter: Cât ar mai dura, în opinia dumneavoastră, perioada aceasta cu preţuri căzute?

Sorin Turtoescu: N-ar putea nimeni să facă o prognoză. Din punctul meu de vedere va dura, va fi o mică revenire spre decembrie, dar nu ne va duce la ce a fost anul trecut, ca vârfuri. Se închid bilanţurile pe la fondurile de investiţii şi va trebui să arate cât de cât bine. Măcar cu un 5%, să zică că au făcut şi ei ceva pe piaţă.

Reporter: În ianuarie - februarie 2009 va reîncepe creşterea?

Sorin Turtoescu: Cred că va începe o mică revenire când ne vom decupla de America. Va trebui să ne aşezăm... America, din punct de vedere financiar, înseamnă mult... la fel şi retragerea sau intrarea lor. Investitorii americani au trebuit să "meargă acasă", pentru că au avut de acoperit mult... Până nu vedem falimente sau preluări, piaţa nu se va redresa. Titlurile folosite de instituţiile financiare americane sunt aşa de sofisticate... Ai un produs, dar nici nu ştii că eşti legat de altul... lanţul este lung şi vor trebui câteva trimestre de raportări ca să se facă curat peste tot şi să ştim cu toţii pe ce stăm. Este greu de făcut o estimare. După septembrie, vom avea adevărul gol-goluţ.

Reporter: Putem avea surpriza să ne aflăm şi noi într-un capăt al lanţului?

Sorin Turtoescu: Nu cred, nu. Nu avem aşa ceva.

Reporter: Suntem decuplaţi.

Sorin Turtoescu: Nu avem investiţii pe zona aceasta. Adică, nici agenţii noştri, nici băncile noas-tre. Poate doar băncile mamă... vorbesc de băncile străine. Dar local nu s-au făcut astfel de investiţii. Americanii au mers pe un pariu: coboară dobânda, se dezvoltă economia; America are un tip de economie bazat pe consum, dezvoltarea merge pe consum. Nu am date cât la sută din consumul Americii se face în China de exemplu, cât reprezintă consumul intern făcut pe produs local sau pe produs din afară.

Reporter: Se poate întâmpla ca preţurile să mai scadă pe măsură ce se des-coperă lanţul, care va dura, poate, până în toamnă. Practic, rezultă de aici, că e recomandabilă o atitudine de aşteptare.

Sorin Turtoescu: Este o perioadă volatilă. Dacă preţurile se duc 5% în sus, 5% în jos, unii sunt foarte bucuroşi şi pot să facă un ban. Un investitor pe termen mai lung poate să intre liniştit, pentru că dacă intră pe plus sau minus 5%, revenirea, care va fi la măcar un 20%, acoperă. Deci nu este o problemă.

Reporter: Ce influenţă credeţi că va avea intrarea fondurilor de pensii asupra evoluţiei bursei?

Sorin Turtoescu: Fondurile de pensii vor fi un competitor pe piaţă şi vor fi şi un posibil acţionar, investitor. Pe de o parte ne vor fi concurenţi, iar pe de altă parte vor fi investitori pentru acţiunile SIF. La ei trebuie să fie o perioadă de acumulare de bani. Dar vor creşte şi vor ajunge la nişte sume foarte mari care vor fi gestionate şi trebuie să facă ceva cu ele. Au un procent disponibil, în funcţie de politica fiecărui fond, care trebuie investit în bursă.

Reporter: Dar listarea Fondului Proprietatea?

Sorin Turtoescu: Îl aşteptăm cu interes. Va fi un emitent în care lumea va avea de investit.

Reporter: Cam când credeţi că va fi listat?

Sorin Turtoescu: Nu ştiu. Nu pot să mă iau după declaraţii în privinţa momentului, datei, la care Fondul Proprietatea ar intra la Cota Bursei.

Reporter: Este un fond deschis sau închis?

Sorin Turtoescu: Închis, bineînţeles.

Reporter: Dar Fondul Proprietatea nu îşi cunoaşte investitorii.

Sorin Turtoescu: Pe o parte îi cunoaşte.

Reporter: O parte, dar mai pot veni.

Sorin Turtoescu: Numărul investitorilor este estimat în funcţie de numărul de cereri de despăgubire.

Reporter: O estimare nu este un fond închis.

Sorin Turtoescu: Şi SIF-urile au plecat tot pe estimare.

Reporter: Aţi consolidat registrul...

Sorin Turtoescu: Acum da. Dar la plecare, după vreo două luni, s-au mai găsit doi saci de cupoane pe undeva şi ne-au chemat pe toţi să vedem ce facem cu ei. S-au găsit nişte criterii... Aceasta este o chestiune relativă până la urmă.

Reporter: Cât mai staţi la Banca Transilvania?

Sorin Turtoescu: No comment. Nu exprim păreri de genul acesta. Dar suntem acţionari acolo...

Reporter: La Bancpost mai sunteţi?

Sorin Turtoescu: Bineînţeles.

Reporter: Şi cât mai staţi?

Sorin Turtoescu: Haideţi să o luăm la modul general, că nu are rost să particularizăm. Până la urmă, discutăm de o bancă. Sistemul bancar în România are mult loc de creştere. Bancpost a avut nişte perioade mai puţin faste... Noi am pus nişte întrebări, am căpătat diverse răspunsuri, la momentul respectiv, dar cu management-ul pe care îl au de un an, lucrurile par a se îndrepta... Aşa încât, fiind o bancă, nu văd de ce ne-am grăbi foarte tare să ieşim de acolo. Este vorba şi de bani mulţi... La un moment dat se discuta despre un schimb de acţiuni care merita luat în considerare, de acţiuni Bancpost contra acţiuni EFG. Mai este o problemă aici... în momentul în care aş face acest schimb, operaţiunea este tratată drept o vânzare - cumpărare şi plătesc impozit, deşi eu n-am făcut nimic. La o fuziune, de exemplu, deşi primesc alte acţiuni în loc, acolo nu plătesc alte impozite. Şi e normal, pentru că nu am făcut nicio operaţiune. Când fac acest schimb de acţiuni, nu văd de ce ar trebui să fiu impozitat. E o problemă care merită discutată, pentru că s-a vehiculat inclusiv în cazul BCR-Erste.

Reporter: Analiştii calculau la un moment dat că dividentul încasat de SIF-uri, în jur de două treimi, vine de la bănci...

Sorin Turtoescu: Se poate calcula în fiecare an care este provenienţa profiturilor SIF-urilor, dar, mereu, o bună parte vine din dividentele de la bănci.

Reporter: De ce nu investiţi într-o bancă sau de ce nu faceţi o bancă nouă?

Sorin Turtoescu: Deja e târziu. Dar de ce să inventăm ceva? De ce să nu intre SIF-urile la CEC? Este bine să ai o bancă cu caracter naţional, să-i zicem.

Reporter: Dar v-aţi exprimat în direcţia aceasta?

Sorin Turtoescu: Nu, dar cred că s-ar putea să o facem. Cred că CEC este o direcţie spre care putem merge, adică este o bancă care are potenţial. Acum are şi conducere... Are un traseu bunişor în ultimul timp, care poate deveni bun. Arată că are o conducere care poate să o facă rentabilă, să lucreze pe bază de eficienţă.

Reporter: Cum vedeţi listarea BCR în 2009?

Sorin Turtoescu: Vom discuta la începutul anului 2009. Nu se poate discuta de vreo listare anul acesta. Este o piaţă proastă.

Reporter: Mai sunt şi alte efecte ale acestor scăderi la bursă?

Sorin Turtoescu: Este de discutat şi aici... Vorbind de România, au crescut dobânzile, bursa este o alternativă de finanţare... fiecare îşi face calculul în momentul acesta...

Reporter: Există şi opinia că bursa a căzut mai mult decât trebuia...

Sorin Turtoescu: Până la urmă, investitorii trebuie să aibă şi puţină răbdare, să nu intre atât de uşor în panică sau în entuziasm. Este nevoie de o atitudine mai calmă. Acum a fost multă panică. Au ieşit străinii şi, până se realizează un echilibru, durează. Mulţi au pierdut din cauza panicii.

Reporter: Ce alte propuneri mai aveţi, la AGA, pentru acţionari?

Sorin Turtoescu: Mai avem o propunere de modificare a statutului: o emisiune sau răscumpărare de acţiuni în limita a 10% din capital să poata fi hotărâtă de Consiliul de Administraţie... trebuie speculate momentele de piaţă...

Reporter: Aveţi voie să faceţi răscumpărarea a 10% din acţiuni?

Sorin Turtoescu: Respectând condiţiile legii, da.

Reporter: Şi cu pragul ce faceţi?

Sorin Turtoescu: Aceste acţiuni n-au nici drept de vot, nici de dividend... Chiar şi în cazul pragului, dacă aş avea peste 1%, am trei luni la dispoziţie în care să vând acţiunile în piaţă. Sunt acţiuni înregistrate la SIF în contabilitate şi nu au drept de vot şi nici drept de dividend şi nu influenţează decizia.

Ai un produs, dar nici nu ştii că eşti legat de altul... lanţul este lung şi vor trebui câteva trimestre de raportări ca să se facă curat peste tot şi să ştim cu toţii pe ce stăm. Este greu de făcut o estimare. După septembrie, vom avea adevărul gol-goluţ.

Un investitor pe termen mai lung poate să intre liniştit, pentru că dacă intră pe plus sau minus 5%, revenirea, care va fi la măcar un 20%, acoperă.

Nu pot să mă iau după declaraţii în privinţa momentului, datei, la care Fondul Proprietatea ar intra la Cota Bursei.

...după vreo două luni, s-au mai găsit doi saci de cupoane pe undeva şi ne-au chemat pe toţi să vedem ce facem cu ei.

Când fac acest schimb de acţiuni, nu văd de ce ar trebui să fiu impozitat.

Se poate calcula în fiecare an care este provenienţa profiturilor SIF-urilor, dar, mereu, o bună parte vine din dividentele de la bănci.

Este bine să ai o bancă cu caracter naţional, să-i zicem.

Cred că CEC este o direcţie spre care putem merge, adică este o bancă care are potenţial.

Acum a fost multă panică. Au ieşit străinii şi, până se realizează un echilibru, durează. Mulţi au pierdut din cauza panicii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb