Administraţia Biden - Harris lasă în urmă un dezastru bugetar fără precedent

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2024

Călin Rechea

Trezoreria Statelor Unite a prezentat datele finale privind execuţia bugetară din anul fiscal 2024, încheiat la 30 septembrie 2024, iar cifrele arată o situaţie dezastruoasă, mai ales din perspectiva sustenabilităţii cheltuielilor cu dobânzile.

Acestea au depăşit pentru prima dată pragul de un trilion de dolari, după o creştere de 28,9% faţă de anul fiscal precedent, până la 1,13 trilioane de dolari.

Cheltuielile cu dobânzile au ajuns la o pondere de 23% în venitul total al bugetului federal, care a crescut cu 10,8% faţă de anul anterior, până la 4,92 trilioane de dolari.

Pe fondul unei creşteri de 10,1% a cheltuielilor totale, până la 6,75 trilioane de dolari, deficitul bugetar a crescut pentru al doilea an consecutiv, până la 1,83 trilioane de dolari. Deficitul bugetar a înregistrat un record de 3,13 trilioane de dolari în anul fiscal 2020, ca urmare a măsurilor pentru combaterea efectelor pandemiei.

Traiectoria din ultimii zece ani a veniturilor bugetare din SUA şi a unor importante categorii de cheltuieli, cum sunt cele cu dobânzile sau cele pentru apărare, arată accentuarea dramatică a dezechilibrelor (vezi graficul 1).

Administraţia Biden - Harris lasă în urmă un dezastru bugetar fără precedent

Astfel, venitul total a crescut cu 51,4% în acest interval, în condiţiile în care cheltuielile au crescut cu circa 83%, iar consecinţa a fost creşterea deficitului bugetar cu 317,6%.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 181,7%, de peste 3,5 ori mai rapid decât veniturile. Mai mult, valoarea cheltuielilor cu dobânzile a reprezentat în anul fiscal 2024 aproape jumătate (46,7%) din încasările bugetare aferente impozitului pe venitul personal.

În plus, cheltuielile cu dobânzile au depăşit şi capitolele de cheltuieli aferente asigurărilor de sănătate, beneficiile acordate veteranilor de război sau programul Medicare.

Menţinerea tendinţei actuale de creştere a cheltuielilor cu dobânzile arată că acest capitol bugetar va trece pe primul loc în cel mult un an, depăşind cheltuielile cu asigurările sociale, care au fost de 1,52 trilioane de dolari în anul fiscal 2024.

Estimările de pe piaţă arată că ponderea cheltuielilor cu dobânzile în veniturile bugetare va ajunge la circa 30% în anul fiscal 2025.

Pe fondul campaniei electorale, administraţia Biden - Harris a accelerat puternic "acumularea" datoriei publice, care a crescut cu aproape 500 de miliarde de dolari doar în ultimele 3 săptămâni (vezi graficul 2).

Administraţia Biden - Harris lasă în urmă un dezastru bugetar fără precedent

De la începutul mandatului lui Biden la Casa Albă, datoria publică a Statelor Unite a crescut cu peste 8 trilioane de dolari. Pragul de 35 de trilioane de dolari a fost depăşit în 26 iulie 2024, iar cele mai recente date ale Trezoreriei arată un nivel de circa 35,8 trilioane de dolari.

Un raport special dedicat economiei americane este publicat în ultimul număr al revistei The Economist, iar pe copertă scrie "Invidia lumii", în timp ce varianta de pe site afirmă că "economia Americii este mai mare şi mai bună ca niciodată".

După ce prezintă modul în care "economia americană a lăsat în urmă alte ţări bogate", The Economist avertizează că implicarea politicii în economie riscă să oprească această evoluţie.

Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă deficitul bugetar, pentru care niciunul dintre cei doi candidaţi nu a oferit planuri concrete de reducere.

Valoarea sa extrem de mare poate conduce la "erodarea încrederii în calitatea de activ lipsit de risc a obligaţiunilor americane", după cum subliniază The Economist, iar verdictul final al publicaţiei britanice arată că Donald Trump este cel mai mare risc pentru economia extraordinară a Americii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Deficitul in state se va finanta prin presa (cea de tiparit) si in situatia in care structura cheltuielilor arata rau. Cheltuielile cu dobanzile vor impulsiona sist bancar ( creste PIB) iar cheltuielile de razboi cresc cifra de afaceri a complexului industrial militar (crestere a PIB) deasemenea. Publicul elector american nu e ingrijorat de aceste componente care decurg direct din politica externa americana, ci de faptul ca multi candidati la congres pun in discutie reducerea asistentei pt pensia publica si pt sist de sanatate, chiar si acum in an electoral! Noi romanii sa ne temem ca s au multiicat cheltuielkle de inzestrare de razboi, donatiile si tunurile in energie in Romania, cheltuielile bugetare si pt pensii etc si noi nu avem acele parghii de a creste PIB ca in state. Plus ca prin tratate, politicile noastrea bugetare si de investitii sunt controlate din exterior. Sa ne plingem pe noi, nu pe cei din state!

    1. Probabil ca pe termen lung se va sparge buboiul dolarului cu consecinte dramatice pt economia globala dar

      pe urmatorul mandat prezidential va continua actuala politica financiara 

      De tarisoara noastra sa plangem. Avem in fata alegeri si avem alegerea schimbarii sau continuitatii. Avem si vechi si nou si pe stanga si pe dreapta. Un cartonas galben sau rosu nu ar strica.

    de-asta va muri democratia.

    lumea voteaza pe cine le promite mai mult.  

    vezi simion cu apartamente la 35.000 euro, cu dobanda zero, impozit pe salariu 25% , salariu de 5000 de lei net minim(sa vezi acolo inflatie) 

    biden cu iertari de datorii de studii, altii prin california promit la negri milioane de dolari/persoana compensatii pt sclavie, psd, mariri de pensii mariri salarii bugetari pe banda rulanta, ex concret ,tatalui meu i-au marit pensia de la 2000 de lei la 3700 de lei inainte de alegeri. pam pam. ba esti nebun? ori ai fost nebun inainte cand i-ai dat 2000 ori esti acum.  

    trump a dat atat de multi bani in pandemie, ca sa fie reales mita contra voturi, incat a creat inflatie mondiala.

    deci ne miram ca partidele isi cumpara alegerile din credite si deficite bugetare? faliment scrie pe toate democratiile. bine china e in aceeasi situatie. xi a facut deficite sa se mentina la putere. miracolul chinezesc e similar cu cel romanesc, munca pt multinationale straine plus indatorare masiva.  

    1. Simt ca i-a cazut fata lui Calin daca a citit despre Xi, nu ca nu ai avea dreptate!

      Te contrazici singur criticând democrația,cu un exemplu scandalos! Te întrebi când a fost corectă pensia tatălui, când era 2000 sau acum 3700!? Păi nu e clar? Tatăl tău are o vechime considerabila,a ieșit la pensie mai demult,pensia nu a fost actualizată ( inflație,salariu mediu care a tot crescut) și după ce l-au furat atâția ani și a trăit săracul cu 2000 lei ( poți trăi azi cu 2000 lei??) i-au făcut cumva dreptate! Deci, vin alegerile...

      Desigur Trump este vinovat de cresterea inflatiei mondiale, cum putea sa nu fie el, care a pus economia americana pe sine, si sa fie Biden, care a pus-o pe butuci.

    Din pacate si in Europa asa zisa UE,

    "Administraţia Biden - Harris lasă în urmă un dezastru bugetar fără precedent" 

    1. DEficitul in EU a fost -3,5% pt 2023, sau -3,2% pt 2022.

      europa sta bine la deficite fata de US, 7-8%.

      rOMANIA LA FEL -7-8% deficite 

      Daca nu te pricepi,macar nu da cu parerea,

      ca esti tare pe langa "subiect" 

    F. bun articolul de pe zerohedge, aproape la fel de bun ca celelalte un milion de articole la fel.

    1. Indeed.

    nu lasa nimic in urma ca tot ei vor fi la putere

    Probabil Putin e de vina

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb