Administraţia Biden vrea să slăbească industria chineză a cipurilor prin restricţii ale exporturilor americane

G.D.
Internaţional / 8 octombrie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Administraţia Biden a publicat astăzi un set amplu de controale ale exporturilor, inclusiv o măsură de a bloca accesul Chinei la anumite cipuri semiconductoare fabricate oriunde în lume cu echipamente americane, extinzându-şi considerabil raza de acţiune în încercarea de a încetini progresele tehnologice şi militare ale Beijingului, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Regulile, dintre care unele intră în vigoare imediat, se bazează pe restricţiile transmise deja prin intermediul unor scrisori, la începutul acestui an, către producătorii de scule de top KLA, Lam Research şi Applied Materials, impunându-le să oprească livrările de echipamente către fabricile deţinute în totalitate de China care produc cipuri logice avansate.

Seria de măsuri ar putea reprezenta cea mai mare schimbare a politicii SUA faţă de tehnologia livrată Chinei din anii 1990.

Dacă vor fi eficiente, ar putea împiedica industria de fabricare a cipurilor din China, forţând companiile americane şi străine care folosesc tehnologia americană să întrerupă sprijinul pentru unele dintre fabricile şi designerii de cipuri de top din China.

"Acest lucru îi va aduce pe chinezi cu ani înapoi", a spus Jim Lewis, expert în tehnologie şi securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), un think tank din Washington D.C., care a spus că politicile revin la reglementările dure ale vârfului Războiului Rece.

"China nu va renunţa la fabricarea de cipuri... dar acest lucru îi va încetini cu adevărat", a mai spus Lewis.

Într-o şedinţă de informare cu reporterii de joi, în care au prezentat regulile, înalţi oficiali guvernamentali au spus că multe dintre măsuri au ca scop împiedicarea firmelor străine să vândă cipuri avansate Chinei sau să furnizeze firmelor chineze instrumente pentru a-şi realiza propriile cipuri avansate. Ei au recunoscut, totuşi, că nu şi-au asigurat nicio promisiune că naţiunile aliate vor implementa măsuri similare şi că discuţiile cu acele naţiuni sunt în desfăşurare.

"Controalele unilaterale pe care le punem în aplicare îşi vor pierde eficacitatea în timp, dacă alte ţări nu ni se alătură. Şi riscăm să dăunăm poziţiei de lider a tehnologiei din SUA, dacă concurenţii străini nu sunt supuşi unor controale similare", a spus un oficial.

Extinderea prerogativelor SUA de a controla exporturile de cipuri fabricate cu echipamente americane către China se bazează pe o extindere a aşa-numitei reguli privind produsul străin direct.

Anterior, măsurile au fost extinse pentru a acorda guvernului SUA autoritatea de a controla exporturile de cipuri produse în străinătate către gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei Technologies şi, ulterior, pentru a opri livrările de semiconductori către Rusia după invazia sa în Ucraina.

Ieri, administraţia Biden a aplicat restricţiile extinse la IFLYTEK, Dahua Technology şi Megvii Technology din China, companii adăugate pe lista de entităţi în 2019 din cauza acuzaţiilor că au ajutat Beijingul în suprimarea grupului său minoritar uigur.

Regulile publicate ieri blochează, de asemenea, livrările unei game largi de cipuri pentru a fi utilizate în sistemele de supercomputere chineze.

Regulile definesc un supercomputer ca fiind orice sistem cu mai mult de 100 de petaflopi (un petaflop este echivalent cu un milion de miliarde de instrucţiuni pe secundă) de putere de calcul pe o suprafaţă de 6.400 de metri pătraţi, o definiţie despre care două surse din industrie au spus că ar putea afecta şi unele centre comerciale de date ale giganţilor tehnologici chinezi.

Eric Sayers, expert în politica de apărare la Institutul American de Întreprinderi, a declarat că mişcarea reflectă o nouă ofertă a administraţiei Biden de a limita progresele Chinei în loc să încerce pur şi simplu să echivaleze condiţiile de joc.

"Sfera de aplicare a regulii şi impacturile potenţiale sunt destul de uimitoare, dar diavolul va fi, desigur, în detaliile implementării", a adăugat el.

Asociaţia Industriei Semiconductorilor, care reprezintă producătorii de cipuri, a declarat că studiază reglementările şi a îndemnat Statele Unite "să implementeze regulile într-un mod ţintit - şi în colaborare cu partenerii internaţionali - pentru a contribui la echivalarea condiţiilor de concurenţă".

Ieri mai devreme, Statele Unite au adăugat principalul producător de cipuri de memorie din China, YMTC, şi alte 30 de entităţi chineze pe o listă de companii pe care oficialii americani nu le pot inspecta, intensificând tensiunile cu Beijingul şi urmărind o firmă care a tulburat de mult timp administraţia Biden.

"Lista neverificată" este un potenţial precursor al listelor negre economice mai dure, dar companiile care respectă regulile de inspecţie din SUA pot ieşi de pe listă.

Ieri, oficialii americani au eliminat nouă astfel de firme, inclusiv o unitate a Wuxi Biologics din China, care produce ingrediente pentru vaccinul împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca.

De asemenea, noile reglementări vor restricţiona sever exportul de echipamente din SUA către producătorii chinezi de cipuri de memorie şi vor oficializa scrisorile trimise către Nvidia şi Advanced Micro Devices, prin care se restricţionează livrările către China de cipuri utilizate în supercomputing, sisteme pe care naţiunile din întreaga lume se bazează pentru a dezvolta arme nucleare şi alte tehnologii militare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aici era un mesaj al unui anonim care nu incalca nici un regulament si care a fost eliminat integral in mod complet discretionar.

    Succes pe mai departe, aici ne despartim. 

    Total. Împotriva principiilor de

    - globalism 

    - comerț liber 

    - capitalism 

    Chinezii economic și comercial nu pot

    fi șantajați deja de USA 

    1. Text fara argumentatie ,

      denota lipsa de educatie sí bun simt 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb