ADMINISTRAŢIA LOCALĂ PUNE PRESIUNE PE CABINETUL DĂNCILĂ Ultimatum pentru adoptarea bugetului de stat

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2019

Consiliile judeţene, toate cele 109 municipii şi comunele din România cer Guvernului să aprobe, conform legii, bugetul pentru anul 2020 până la finalul aces-tui an, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei de Asociaţia Municipiilor din România (AMR).

În acest sens, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNCJR), Asociaţia Municipiilor din România (AMR), Asociaţia Comunelor din România (ACoR), în concordanţă cu acordul semnat între cele trei structuri asociative ale administraţiei publice locale din România, au transmis premierului Viorica Dăncilă şi ministrului finanţelor publice Eugen Teodorovici solicitările referitoare la echilibrarea bugetelor pentru anul 2020.

Conform comunicatului de presă, UNCJR, AMR şi ACoR solicită Guvernului ca finanţarea unităţilor administrativ-teritoriale să fie reglementată prin legea finanţelor publice locale şi nu prin legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

De asemenea, cele trei structuri asociative impun cabinetului Dăncilă res-pectarea unui calendar de aprobare a legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, până la 30 septembrie 2019, ar trebui depus proiectul de buget de Minis-terul de Finanţe la Guvern, pentru prima lectură, iar până la 15 octombrie proiectul de lege să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, care să îl adopte până la 1 noiembrie.

UNCJR, AMR şi AcoR mai doresc ca, începând cu ianuarie 2020, finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, să fie făcută integral de la bugetul de stat. Finanţarea ar urma să fie făcută prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinaţie specială, fără ca aces-tea să greveze bugetele minime de funcţionare ale judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Cele trei structuri asociative din administraţia publică mai doresc înfiinţarea, de anul viitor, a unui fond de creditare nerambursabilă pentru unităţile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuţiei proprii a acestora la proiectele finaţate din fonduri externe nerambursabile. Contribuţia proprie a UAT-urilor ar urma să fie finanţată astfel: cuantum de1/2 la semnarea contractului de finanţare a proiectului, iar diferenţa de 1/2 la finalizarea implementării proiectului.

Este greu de crezut că propunerile administraţiilor publice locale şi judeţene vor prinde contur în perioada următoare, atât timp cât PSD a rămas singur la guvernare şi nu mai deţine majoritatea parlamentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb