Administratorii pensiilor private au investit 36,2 milioane de euro, într-o companie cu probleme penale

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2017

Administratorii pensiilor private au investit 36,2 milioane de euro, într-o companie cu probleme penale

UPDATE 12 OCTOMBRIE: Metropolitan Life nu a investit în oferta DIGI

Metropolitan Life nu se află printre administratorii de fonduri de pensii private obligatorii care au investit în oferta Digi Communications, au considerat important să sublinieze reprezentanţii companiei.

Potrivit raportului Prime Transaction citat, cinci din cele şapte fonduri de pe Pilonul II au investit în acţiuni Digi Communications.

(A.A.)

---------------

Raport Prime Transaction: Fondurile de pe Pilonul II au deţineri de 163,1 milioane de lei, în Digi Communications, la 30 iunie

RCS&RDS, deţinută de Digi Communications, a fost trimisă în judecată de DNA, pentru spălare de bani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau, la 30 iunie, deţineri de 163,1 milioane de lei în acţiunile Digi Communications, compania mamă a RCS&RDS, care a fost trimisă în judecată, de procurorii DNA, sub acuzaţia de dare de mită şi spălare de bani.

Cifra apare într-un raport Prime Transaction, cu privire la deţinerile fondurilor de pensii private obligatorii pe piaţa de capital.

Brokerul notează că participarea fondurilor la oferta Digi este cea mai importantă mişcare din portofoliile acestora, în primele şase luni ale anului: "Cinci dintre fondurile de pensii au cumpărat în total 4,2 milioane de acţiuni DIGI, valoarea acestora fiind de 163,2 milioane lei la 30 iunie 2017".

De asemenea, în Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară "Situaţia pensiilor private la 30.06.2017", se arată că, în luna mai 2017, compania Digi Communications SA a desfăşurat o ofertă publică iniţială pe Bursa de Valori Bucureşti, fondurile de pensii private cumpărând în cadrul ofertei acţiuni în valoare totală de 150,14 milioane lei, reprezentând 3,75% din totalul acţiunilor societăţii. Situaţia pe cele două piloane este următoarea: Pilon II: 3,57%, Pilon III (pensii facultative): 0,18%, potrivit reprezentanţilor ASF.

Conform legii, fondurile de pensii de pe Pilonul II trebuie să investească într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea lor.

Dar legea nu le interzice expres să investească într-o companie urmărită penal, deşi au pe mână banii contribuabililor. De altfel, oferta DIGI a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar listarea a fost decisă de conducerea Bursei de Valori Bucureşti, fără ezitare.

Fondurile de pensii au achiziţionat acţiuni DIGI, deşi, chiar în timpul ofertei, DNA a anunţat ancheta penală asupra RCS&RDS şi a doi administratori, iar în ziua cotării la Bursă, l-a anunţat drept suspect şi pe Serghei Bulgac, CEO DIGI şi RCS&RDS, în dosarul drepturilor TV.

Potrivit raportului Prime Transaction, deţinerea fondurilor de pensii în DIGI scăzuse la 158,58 milioane de lei, la 29 septembrie 2017, iar luând în calcul media tranzacţiilor din ultimele 60 de zile, numărul de zile în care ar putea fi vândută participaţia era de 210,62.

În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.

Discuţiile pe marginea Pilonului II de pensii private sunt legate de modul în care sunt administraţi banii şi urmează să fie prezentate public rezultatele analizei realizate de Ministerul de Finanţe, Casa Naţională de Pensii şi ASF, în condiţiile în care au fost descoperite "nişte mici probleme", "nişte comisioane luate mai mult decât trebuia", a precizat premierul Mihai Tudose, la începutul lunii septembrie.

Recent, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani şi respectiv dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Potrivit DNA, Dumitru Dragomir a pretins 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei "în scopul atât de a îndeplini, cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora".

Digi Communications a transmis că DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a RCS&RDS sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, a Integrasoft SRL (una dintre filialele RCS&RDS din România) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani, a domnului Mihai Dinei (membru în Consiliul de administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, respectiv a domnului Serghei Bulgac (Director General al Societăţii şi Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

În raportul citat, Prime Transaction a luat în calcul deţinerile raportate de Fondul de Pensii Administrat Privat (FPAP) Aripi, administrat de Generali, FPAP AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac, FPAP BCR, administrat de BCR Pensii, FPAP BRD, administrat de BRD Pensii, FPAP Metropolitan Life (fost Alico), administrat de Metropolitan Life, FPAP NN (fost ING), administrat de NN Pensii şi FPAP Vital (fost BT Aegon), administrat de Aegon Pensii.

Acţiunile Banca Transilvania, în topul deţinerilor fondurilor de pensii

Banca Transilvania (TLV) a rămas pe primul loc în topul celor mai mari deţineri ale fondurilor de pensii locale, valoarea cumulată a participaţiilor acestora ajungând la 1,06 miliarde lei la 30 iunie 2016, potrivit Prime Transaction.

Creşterea a venit în principal de pe urma preţului mai mare al acţiunilor, dar şi datorită ponderii mai mari în capitalul social al băncii, conform brokerilor, care adaugă: "După scăderile recente ale preţului acţiunilor TLV, la 29 septembrie valoarea pachetului de acţiuni scăzuse până la 876 milioane lei. Alte trei companii la care fondurile de pensii private obligatorii au deţineri mari sunt Romgaz (SNG), 842 milioane lei la 30 iunie, Fondul Proprietatea (FP), 818 milioane lei şi OMV Petrom (SNP), 798 milioane lei.

Acestea sunt completate de pachetele de la Transgaz (TGN), 583 milioane lei, BRD Groupe Societe Generale (BRD), 565 milioane lei şi Electrică (EL), 522 milioane lei. Acţiunile deţinute la cei şapte emitenţi aveau o valoare totală de 5,19 miliarde lei la 30 iunie 2017, având o pondere de 81,8% din totalul expunerii fondurilor pe acţiuni româneşti".

Prime Transaction notează că NN a rămas cu cea mai mare expunere pe piaţa românească de acţiuni, fiind de departe şi cel mai mare fond: "Valoarea acesteia a ajuns la 2,04 miliarde lei, în creştere cu 13,9% faţă de finalul anului 2016. Pe locurile doi şi trei au rămas, de asemenea, Allianz Ţiriac şi Metropolitan Life, cu 1,33 miliarde lei şi 1,1 miliarde lei.

Fondul administrat de NN Pensii a ajuns să ocupe primele cinci poziţii în topul pachetelor de acţiuni deţinute la câte un singur emitent, cu deţinerile de la Banca Transilvania, 415 milioane lei, Fondul Proprietatea, 329 milioane lei, BRD Groupe Societe Generale, 266 milioane lei, OMV Petrom, 214 milioane lei şi Romgaz, 226 milioane lei. În top 10 mai apar două pachete de acţiuni la Banca Transilvania, cele ale Metropolitan Life, 208 milioane lei şi Allianz Ţiriac, 199 milioane lei şi câte unul la OMV Petrom, 214 milioane lei, Romgaz, 144 milioane lei (ambele administrate de Allianz Ţiriac) şi Electrica, 169 milioane lei (administrat de NN). Numărul deţinerilor peste 100 milioane lei a crescut de la 16 la 19, NN având în continuare 7 dintre ele, Allianz Ţiriac 5, Metropolitan Life tot 5 (faţă de 4 la 31 decembrie 2016), iar Aegon două (faţă de niciuna la 31 decembrie).

Cea mai mare deţinere cumulată ca procent din capitalul emitenţilor a rămas cea de la Bursa de Valori Bucureşti, unde cele şapte fonduri de pensii deţin împreună 16,27% din acţiuni, la fel ca şi la 31 decembrie. Pe locul al doilea nu mai este SIF Oltenia, motivul fiind vânzările realizate de fondul NN, ci Med Life (M), cu 13,93%, urmat de Transgaz, 13,85% şi Ropharma (RPH), 13,31%. La Transgaz participaţia a crescut de la 12,4%, la Ropharma a rămas la acelaşi nivel, în timp ce la Med Life a scăzut de la 14,56% la finalul anului trecut. Alţi emitenţi la care fondurile deţineau mai mult de 10% erau Banca Transilvania, Electrică, SIF Moldova, SIF Oltenia, SIF Transilvania, Transelectrica şi Vrancart".

La jumătatea anului existau opt emitenţi la care toate fondurile de pensii private obligatorii aveau deţineri: Banca Transilvania, Electrica, Fondul Proprietatea, Med Life, OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Va sta ca un os in gat astora de la Bursa DIGI.Poate va inecati...

    1. Da, tata, bani pt investitii in ungaria

      Probleme penale au fost , sunt si vor fi si la alte companii . Probleme mai mari sau mai mici.

      Nu vreau sa fiu rau acum , dar imi vine in minte o companie importanta listata la BVB al carei presedinte a fost chiar arestat preventiv o perioada. Poate n-ar fi rau sa reluati in ziarul Bursa si cazul respectiv . 

    Normal, hotii de la fondurile de pensii asa fac. Sa traiasca domnu Tanase, zis Tase.

    de prima pagina care nu are ca informatie noua decat valoarea detinerilor fondurilor de pensii la Digi. Un paragraf cu aceasta informatie, in rest vreo 20 puse degeaba.

    Daca se dorea o analiza serioasa, puteati face o analiza fata de cum se investeste in alte tari, daca este permis sau nu fondurilor de pensii, daca fondurile de pensii sau cele de investitii, de buna voie si nesilite de nimeni, au politici prin care se angajeaza sa nu faca investitii in companii care au probleme cu legea sau sa dezinvesteasca din astfel de companii (pentru ca la Digi problemele au fost date publicitatii dupa ce listarea a avut loc, in ciuda insinuarii din articol). 

    in schimb, un articol slab.

    noroc ca l-ati citat pe Piperea care zice ca putem sa dea Romania in judecata Elvetia, asa e un articol mai slab azi. 

    1. Comentariu prost informat.

    Din articolul inteleg strict ca aceasta compania a spalat niste bani si deci are probleme penale pentru asta si pe cale de consecinta trebuie sa concluzionez ca urmeaza sa fie arestata de DNA pentru infractiunea de spalare de bani. Ar fi prima companie din lume care intra la parnaie!! Pana la urma compania a savarsit infractiunea sau niste angajati ai acesteia? Din articol reiese ca aceasta companie este infractorul. Sa o arestam, deci!

    Ma intreb insa cum de nu a fost inca arestata LPF pentru ca si ea "a luat mita" daca ar fi sa folosim acelasi rationament. Nu mai inteleg nimic. Sunt un investitor bulversat.

    1. O SCRISOARE PIERDUTA.

      Problema e ca din bani publici se finanțează spălarea pe creier. Știi cine mai deține acțiuni rcs!? Fix Berd...

      Si in caz ca nu știai... Rcs plateste anumitor posturi pentru a le difuza... Mi-e imposibil să cred că în spatele acestei deprecieri nu se ascunde de fapt o finanțare... Cineva a primit banii pe acțiuni, nu!? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb