Administratorii UCM Reşiţa (UCM) au decis, ieri, că preşedintele Consiliului de Administraţie, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate în dosarul privind vânzarea la preţ supraevaluat a patru motoare vechi, nefuncţionale, poate să rămână la conducerea companiei. Potrivit DNA, pe 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către firma Libarom Agri din Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu Libarom Agri trei contracte, în valoare totală de 245 milioane euro plus TVA, care nu aveau la bază operaţiuni reale.
În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, firma din Bucureşti, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro.
Preşedintele CA a semnat contractele menţionate şi a dispus facturarea acestora, în timp ce directorul executiv al UCM Reşiţa, Coriolan-Adrian Preda, a întocmit efectiv contractele şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective, potrivit Mediafax.
Instanţa a hotărât, la începutul lunii decembrie, ca preşdintele CA să fie cercetat în stare de libertate, în timp ce Preda a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.
Acţionarii UCM Reşiţa au aprobat din nou majorarea capitalului social cu 400 milioane lei