Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a devenit Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, în urma acordului semnat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, se arată într-un comunicat transmis pentru bursa.ro.
Documentul strategic a fost semnat de ministrul Adrian Câciu, pe de o parte, şi de Sorin Maxim, în calitate de director general al ADR Vest, pe de altă parte, potrivit comunicatului. Conform acestuia, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest va prelua componenta de implementare a proiectelor din cadrul priorităţilor 1, 2, 3, 4 şi 7 şi va gestiona o alocare de peste 335 de milioane de euro pentru judeţele componente ale Regiunii Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
În comunicat se mai transmit şi priorităţile delegate către ADR Vest:
• Prioritatea 1 - Creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive
La nivel naţional, prioritatea are o alocare de 805 milioane de euro şi contribuie la creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive.
• Prioritatea 2 - Servicii de reabilitare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei, impactului dizabilităţii şi profilului de morbiditate
Are o alocare de 717 milioane de euro la nivel naţional şi contribuie la creşterea calităţii serviciilor de recuperare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice.
• Prioritatea 3 - Creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemului medical în domenii critice, de importanţă strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale şi asupra stării de sănătate
Are o alocare de 372 milioane de euro la nivel national şi contribuie la creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemului medical în domenii critice, de importanţă strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale şi asupra stării de sănătate ceea ce presupune atât dezvoltarea unei infrastructuri specifice, cât şi creşterea eficacităţii serviciilor furnizate prin investiţii de tip FSE+.
• Prioritatea 4 - Investiţii în infrastructuri spitaliceşti noi
Are o alocare de 2,8 miliarde de euro la nivel naţional şi este dedicată continuării investiţiilor în spitalele regionale de urgenţă: Iaşi, Cluj, Craiova (faza a II- a), dar şi pentru construcţia a şapte spitale noi.
• Prioritatea 7 - Măsuri care susţin domeniile oncologie şi transplant
Are o alocare de 570 de milioane de euro la nivel national şi este dedicată investiţiilor în domeniile oncologie şi transplant. Măsurile propuse abordează creşterea eficacităţii şi rezilienţei sistemelor de sănătate în domeniul transplantului şi oncologiei.
"Am acceptat cu entuziasm provocarea de a prelua implementarea acestor componente din Programul Sănătate, pentru că noi, ca agenţie, am acordat mereu o atenţie sporită acestui domeniu. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest are expertiza şi experienţa necesare gestionării acestor priorităţi, iar preluarea lor reprezintă un pas firesc şi o continuare a investiţiilor pe care le-am făcut până în prezent în ambulatoriile şi unităţile de primiri urgenţe din regiune", a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, potrivit sursei citate.