ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE: "La nivel de societate, modificările fiscale anunţate nu sunt rele"

A.P.
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2017

Mitroi: "Adoptarea măsurii de impozitare a gospodăriilor va conduce la crearea de noi locuri de muncă, va obliga Fiscul să se doteze cu tehnologie şi va responsabiliza gospodăriile, însă lista deducerilor este prea mare"

Adoptarea măsurii de impozitare a gospodăriilor va conduce la crearea de noi locuri de muncă, va obliga Fiscul să se doteze cu tehnologie şi va responsabiliza gospodăriile, însă lista deducerilor este prea mare, a declarat, ieri, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, citat de Agerpres.

Domnia sa consideră: "Într-o economie şi în gestiunea economică, soluţiile bune şi viabile sunt grele şi nu uşoare ca regulă generală, filosofică. Înţeleg foarte bine toată lista de minusuri. O să mă concentrez să adaug la lista de plusuri. Unul dintre plusuri, care mi se pare că va avea un efect foarte bun de contagiune, va fi presiunea de update tehnologic al sistemului fiscal. Singura soluţie cu care fiscalitatea românească va ajunge la un grad mai ridicat de colectare şi va fi mai eficientă este în primul rând dotarea cu tehnologie. Pe lângă consultanţii fiscali care trebuie să participe, este nevoie şi de tehnologie, care va aduce, în cele din urmă, un sistem fiscal mai adaptat economiei româneşti a anului 2020. Să ne uităm un pic înainte şi o să vedem o economie mult mai evoluată, cu oameni cu salarii mai mari, mai conştienţi de afacerile financiare şi fiscale ale unei gospodării şi un asemenea mod nou de abordare fresh, că nu este o taxă sau un impozit nou, cred că este adecvată".

Printre altele, domnul Mitroi susţine că noul model de impozitare va responsabiliza gspodăriile: "A venit timpul să rafinăm. Unele lucruri par că mai necesită rafinare şi feedback, atât din piaţă, cât şi de la autorităţile locale. Îmi place că va crea nişte job-uri noi, consultanţii fiscali, că va responsabiliza gospodăriile, oamenii să fie foarte atenţi cu facturile, iar presiunea pe care o vom pune în calitate de clienţi pentru emiterea de facturi va spăla o foarte bună parte din economie. Vom fi foarte diligenţi, exact cum facem la Loteria bonurilor fiscale. Punem deoparte toate bonurile, învăţăm să ne optimizăm şi să gândim lucrurile la pachet, la nivelul unei gospodării. E corect şi firesc aşa, pentru că şi în interiorul unei familii sau al unei gospodării există un agent economic mai profitabil care plăteşte, evident, şi taxe mai mari şi alţii care aduc alte beneficii. De exemplu o soţie sau o mamă, o bunică ce adaugă multă valoare economică prin muncile nenormate financiar: grija pentru copii, pentru gospodărie".

Adrian Mitroi a adăugat că se va face o reechilibrare şi o recunoaştere subtilă a eforturilor pe care oamenii le fac în gospodărie, menţionând: "Aparent, în interiorul oricărei gospodării, aducătorul de venituri are şi sarcina fiscală cea mai mare - este într-un fel rezolvat pentru că el va putea să deconteze o parte din cheltuielile familiei lui. Pe ansamblu, se face o reechilibrare şi o recunoaştere foarte subtilă a efortului pe care îl fac în cadrul gospodăriei, şi nu vorbesc doar de agricultura de subzistenţă, pe care o fac, nemonetar, mamele, taţii, bunicile. Există foarte multă valoare economică acolo şi cine contestă asta n-a căutat cât de greu este de găsit o bonă, de exemplu, şi cât de complicat. Suntem într-un fel sau altul, fiecare, un agent economic, cooperăm în cadrul unor mini-cooperative de genul gospodăriilor, dar cu contribuţii şi cu fiscalitate diferită".

Noile schimbări fiscale preconizate vor reprezenta un refresh pentru societate, un input din care învăţăm că nu mai este sub nicio formă la modă să nu îţi plăteşti taxele, că orice venit din orice sursă este cert venit exigibil şi taxabil, conform specialistului: "Vom cere servicii sociale de o calitate mai bună. Pe ansamblu, la nivel de societate, nu este rea această modificare".

Domnia sa evidenţiază şi faptul că în proiect sunt multe lucruri incerte: "Mi se pare prea mare lista de deduceri. Îmi plac deducerile pentru copii, de exemplu, pentru creşterea lor şi pentru educaţie. Dar există foarte multe semne de întrebare, eu aş mai regla lista de deduceri, aş fi mai atent la sume.

Draftul proiectului de modificare a Codului Fiscal presupune, printre altele, că actuala cotă unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce, din suma totală câştigată de membrii unei gospodării, vor fi deduse o serie de cheltuieli.

Printre cheltuielile care ar urma să fie deduse la calculul venitului impozabil se numără prima de asigurare obligatorie pentru casă şi maşină, programele educaţionale pentru copii, precum before şi after school sau grădiniţe particulare, abonamente la sala de fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive, biletele la teatru şi film.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Adriane nici nu stii,cat de mic incepi sa fi"! Ce il opreste actualul mod de impozitare pe Fisc sa se doteze cu tehnologie? Dupa ce ca sunt cata frunza si iarba ne mai "dotam" cu o armata de "pierde vara"(bugetari)! Astept sa ne arati chitantele de la fitness ale parintilor matale!

    Nu va responsabiliza nici o gospodarie le va complica existenta exponential. Fiecare familie va deveni IMM cu contabil cu dosare cu arhiva cu calcule cu de toate. Vor aparea discutii in familii pe banii fiecaruia la plata impozitului la calcule la cheltuieli stai sa aduni sa scazi sa imparti sa citesti etc etc. Si apoi urmeaza greselile regularizarile cozile drumurile etc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb