Adrian Năstase şi PSD conduc în topul apariţiilor media

Dana Ispas
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2004

Premierul Adrian Năstase ocupă 40,7% din totalul apariţiilor pe care liderii politici le-au avut la televiziuni, în prima jumătate a lunii martie, se arată în cel mai recent raport al Agenţiei de Monitorizare a Presei "Academia Caţavencu". Potrivit acestuia, locul secund în topul apariţiilor televizate îi revine preşedintelui Ion Iliescu, cu 28,7% din total. Liderul democrat Traian Băsescu are 11,7% din totalul prezenţelor, iar colegul său de alianţă, Theodor Stolojan (PNL), are o pondere de 6,4%. Urmează Corneliu Vadim Tudor (PRM), cu 3,9%. Preşedintele PNŢCD, Victor Ciorbea, a apărut în numai 3,3% din emisiunile în care au fost prezenţi lideri politici, iar Marko Bela (UDMR) în 1,9%.

Ca şi liderul lor, politicienii PSD deţin prima poziţie în ceea ce priveşte apariţia la posturile de televiziune, avînd 48,1% din totalul acestora. Urmează reprezentanţii PD (20,1%), cei ai PNL (11,6%), membrii PRM (8,3%), UDMR (3,7%), PNŢCD (3,4%) şi membrii PUR (3%).

Raportul oferă informaţii şi despre asocierile făcute de televiziuni între acţiuni negative ori pozitive şi liderii politici. În perioada monitorizată, premierul Adrian Năstase nu a fost asociat cu nici o acţiune negativă, toate posturile de televiziune prezentîndu-l doar în contexte pozitive. Reprezentanţii PSD, ca şi cei ai PD, au avut cîte o singură apariţie negativă.

Cel mai echidistant post de televiziune poate fi considerat România 1, fiind singurul care a prezentat acţiuni pozitive ale altor lideri decît cei aflaţi la putere. Cu toate acestea, proporţia este puternic dezechilibrată în favoarea puterii. Astfel, Adrian Năstase a avut opt apariţii pozitive pe TVR 1, iar preşedintele Ion Iliescu a avut două apariţii, urmat fiind de liberalul Theodor Stolojan, cu o singură ştire pozitivă.

Şi la presa scrisă Adrian Năstase conduce în top, cu 337 apariţii, urmat de Ion Iliescu, cu 287 de prezenţe. Împreună, cei doi oficiali apar de trei ori mai mult decît toţi liderii opoziţiei la un loc. Astfel, Traian Băsescu a fost menţionat de 117 ori, Corneliu Vadim Tudor de 63 de ori, iar Theodor Stolojan a apărut în 51 de articole.

Ca şi pe micile ecrane, în toate ziarele monitorizate, partidul cel mai prezent este PSD, însă asocierile pe care presa scrisă le face între lideri şi acţiunile negative sînt mai nuanţate decît în cazul televiziunilor.

Posturile de televiziune monitorizate au fost: Antena 1, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV şi TV România 1. Ziarele urmărite de Agenţie au fost: Ziua, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Libertatea, Naţional şi România Liberă. Acţiunile pozitive au fost definite ca acţiuni dezirabile pentru opinia publică, cum ar fi: lupta anticorupţie, succese diplomatice, reforma sau succese politice. La rîndul lor, acţiunile negative au fost considerate cazurile asociate corupţiei, gafelor diplomatice sau încetinirii reformei.

Autorii raportului au cuantificat toate apariţiile actorilor politici, atît cele în calitate de membri ai unor instituţii publice, cît şi în cele de lideri de partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb