Anul 2017 a fost unul dintre cei mai tulburi în ceea ce priveşte predictibilitatea cadrului fiscal, sporind, mai ales pe finalul său, incertitudinea mediului de afaceri privind taxarea muncii, plata TVA sau impozitarea micro-întreprinderilor, este de părere Alexander Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România.
Domnia sa a afirmat, ieri, în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Conferinţei Anuale de Fiscalitate, că 2018 va fi cu siguranţă anul aşezării fiscale, în care specialiştii vor încerca să pună ordine în multitudinea de măsuri mai mult sau mai puţin clare pe care companiile au fost nevoite să le adopte anul trecut.
Preţurile de transfer reprezintă unul dintre subiectele favorite ale autorităţilor fiscale, atunci când vine vorba de controale din partea autorităţilor, susţine Adrian Rus, liderul diviziei de preţuri de transfer din cadrul EY România.
Conform declaraţiilor domniei sale, contribuabilii mici şi mijlocii au obligaţia să prezinte dosarul de preţuri de transfer în cadrul inspecţiei fiscale, iar marii contribuabili - să întocmească, anual, astfel de dosare. Pentru această categorie de contribuabili, ANAF poate cere dosarul de preţuri de transfer şi în afara inspecţiei, cu scopul de a efectua analize de risc etc., a mai precizat sursa citată.
• Miruna Enache: "Au fost modificate substanţial regulile de deductibilitate pentru dobânzi"
Miruna Enache, partener Divizia de impozite directe a EY România, a vorbit despre noile reguli stabilite pentru plata TVA, despre deductibilitatea anumitor cheltuieli, precum şi despre regimul fiscal al micro-întreprinderilor.
Toţi cei care plătesc impozit pe profit şi îşi finanţează nu doar consumul, ci mai ales investiţiile prin credite, va trebui să ţină cont că s-au modificat substanţial regulile de deductibilitate pentru dobânzi, a mai explicat sursa citată.
În încercarea de a adapta legislaţia locală la cea europeană, au fost introduse şi prevederi care reglementează relaţia cu societăţile străine controlate, pentru care vor fi necesare norme de implementare mai detaliate, a mai adăugat aceasta.
Sursa citată a adus în discuţie şi subiectul controalelor fiscale, subliniind faptul că tot mai multe dintre acestea se concentrează în afara sferei fiscale, mai precis pe descoperirea evaziunii fiscale, adăugând: "Din ce am văzut noi, până acum, cele mai multe dintre aceste investigaţii sunt închise, deoarece se ajunge la concluzia că nu este vorba despre evaziune fiscală, ci doar de o eroare".
• Corina Mîndoiu: "Legislaţia intrată în vigoare în 2018 nu oferă angajatorilor soluţii pentru problemele apărute deja în practică"
Modificările aduse de Guvern modului în care este taxată munca în ţara noastră reprezintă măsuri care au un impact major pentru milioane de angajaţi, a afirmat, ieri, Corina Mîndoiu, senior manager în cadrul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale a EY România.
Domnia sa a mai declarat: "Din păcate, legislaţia ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 nu oferă angajatorilor soluţii pentru problemele ce au apărut deja în practică, cum ar fi în cazul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Modificări substanţiale sunt aduse nu doar veniturilor de natură salarială, ci şi celor din activităţi independente. Deşi acestea au trecut mai mult neobservate, cert este că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale plătite pentru veniturile din activităţi independente sunt disproporţionat mai mici decât cele pentru veniturile de natură salarială. Această măsură poate favoriza o migrare discutabilă a forţei de muncă de la contracte de angajare la forma de colaborare pe PFA".
Sursa citată subliniază că oamenii de afaceri, şi implicit firmele acestora, au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru implementarea acestor noi măsuri.
Reprezentantul EY România speră că vom avea parte de claritate şi stabilitate fiscală în următoarea perioadă, dat fiind faptul că mediul privat nu s-a putut pregăti din timp pentru aceste modificări.
Reducerea cotei de impozitare la 10% pentru toate tipurile de venit, cu excepţia celor din dividende, impozitate în continuare cu 5%, şi a celor provenite din transferul imobilelor, impozitate cu 3%, este de bun augur, consideră doamna Mîndoiu.
În acelaşi timp, transferul contribuţiilor, măsură gândită pentru a nu pune presiune pe bugetul de salarii, s-a dovedit a fi exact contrariul, a mai precizat domnia sa, adăugând: "Efectul scontat nu a fost îndeplinit şi, probabil, multe companii au mers pe varianta de bonus, deoarece s-a promis că undeva prin luna aprilie va apărea o schemă de minimis, pe care firmele să o acceseze astfel încât valoarea salariului minim să rămână la nivelul din decembrie 2017, dar până acum nu a apărut niciun draft al acesteia".
În altă ordine de idei, persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente ce depăşesc 12 salarii minime brute pe economie trebuie să depună Formularul 600 până la finalul lunii curente şi să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate, a mai precizat Corina Mîndoiu.
• Ioana Iorgulescu: "Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care fac achiziţii de la persoane care aplică split TVA vor fi nevoite să facă plata defalcată"
Despre split TVA, o altă măsură fiscală nouă, Ioana Iorgulescu, partener asociat, Divizia de impozite indirecte din cadrul EY România, a explicat: "Plata defalcată a TVA, o metodă prin care ţara noastră a ales să lupte împotriva fraudei în domeniul TVA, a avut o istorie tumultoasă, dar a ajuns în cele din urmă la un final. Deşi nu sunt obligate să aplice acest sistem, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care fac achiziţii de la persoane ce aplică această măsură vor fi nevoite să facă plata defalcată".
Astfel, în realitate, sarcinile companiilor au devenit mai complexe, deoarece acestea nu mai au doar obligaţia de a verifica validitatea codului de TVA al furnizorilor şi dacă aceştia aplică TVA la încasare, ci şi obligaţia să verifice dacă furnizorii lor sunt înscrişi în sistemul de TVA Split, a mai explicat domnia sa.
Potrivit declaraţiilor sursei citate, firmele sunt pasibile de amenzi dacă nu fac plăţile într-un cont de TVA split, în cazul în care furnizorii respectivi au optat pentru această variantă.
Persoanele impozabile înscrise opţional pot ieşi din sistem doar la finele anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data înscrierii, iar cele care au datorii pot face acest lucru la şase luni de la achitarea acestora sau de la ieşirea din insolvenţă, a mai precizat doamna Iorgulescu.
Tendinţele de la nivel european vor fi aplicabile şi în cazul ţării noastre, iar transparenţa fiscală este un element extrem de important în ceea ce priveşte fiscalitatea internaţională, susţine Arcadie Parfenie, senior manager în cadrul Departamentului de taxare internaţională a EY România.
Printre altele, climatul fiscal internaţional se concentrează şi pe alocarea şi taxarea profitului în jurisdicţia unde se regăseşte substanţa economică.
1. au trecut de ceva ani camioanele
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2018, 01:01)
Desigur, este interesanta problema externalizarii profiturilor, dar autoritatile "s-au trezit" cand camioanele cu care au fost carate miliardele de euroi erau la fier vechi pe motiv de poluare.
Doar am avut la Marii Contribuabili pe cine trebuie, nu?