Guvernanţa corporativă ajută antreprenorii să îşi crească afacerile şi să livreze cash-flow-urile (fluxurile de numerar) la care speră investitorii, a spus ieri Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul conferinţei "From Family Business to Corporation" organizată de MedLife în asociere cu BVB.
Adrian Tănase a declarat: "Guvernanţa corporativă nu ajută doar inves-titorul, ci şi antreprenorul în luarea deciziilor. Vă ajută (n.r. pe voi ca antreprenori) să vă creşteţi business-ul şi să livraţi acele cash-flow-uri viitoare pe care le-aţi promis investitorilor".
Potrivit directorului BVB, o guvernanţă corporativă prin care se creează premisele ca o companie să livreze cash-flow-urile la care speră acţionarii este singura garanţie pe care o cere un investitor de la antreprenor.
Adrian Tănase a mai spus: "În indicele BET sunt patru companii ce aparţin zonei antreprenoriale: MedLife, Digi Communications, Purcari Wineries şi Sphera Franchise Group. Am depistat--o şi pe a cincea, care este Banca Transilvania, dar pe care nu ştiu exact unde să o încadrez (...). A ajuns prima în sistem şi este povestea noastră de succes. Şi cred că a ajuns aici numai prin guvernanţă corporativă, prin decizii foarte bune, prin strategia pe care a avut-o".
Oficialul BVB a adăugat că principalul argument pentru care cineva să îşi listeze compania la bursă stă în găsirea banilor pentru finanţarea ideilor şi planurilor de dezvoltare a afacerii.
"Şi iar ne întoarcem la guvernanţa corporativă, care pentru mine este o dimensiune obligatorie mai ales pentru un investitor din piaţa de capital (...)
Investitorul vrea să vadă o idee de creştere, iar dacă ai şi guvernanţă se vor găsi banii pentru nevoia de finanţare, fie equity (n.r. capital - prin cumpărarea de acţiuni) fie fixed-income (n.r. împrumut - prin cumpărarea de obligaţiuni, ce livrează investitorului un venit fix periodic)", a spus Adrian Tănase.