ADRIAN VASILESCU A EXPLICAT INADVERTENŢELE DIN DECLARAŢIILE DE AVERE ALE GUVERNATORULUI BNR: "Încălcăm trei legi, ca să respectăm ghidul ANI"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2015

"Încălcăm trei legi, ca să respectăm ghidul ANI"

Vasilescu: "Am avut o înţelegere cu ANI, în 2010, ca angajaţii BNR să nu mai treacă în declaraţia de avere numele băncilor de la care s-au împrumutat"

"În 2013, înţelegerea a căzut"

---------------

PRECIZARE 15:16 Adrian Vasilescu: "Eu nu am explicat inadvertenţele, ci diferenţele din declaraţiile de avere ale Guvernatorului BNR"

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, precizează că domnia sa a explicat, în articolul de mai jos, diferenţele care apar în declaraţiile de avere ale domnului Isărescu, nu "inadvertenţele", aşa cum apare scris în supratitlul articolului.

Potrivit domniei sale, respectivele diferenţe fac referire la faptul că în unele declaraţii de avere apar numele băncilor de la care Mugur Isărescu a luat credite, iar în altele apare scris "o instituţie de credit din România".

Menţionăm că, potrivit dexonline.ro, cuvântul "inadvertenţă" înseamnă "greşeală din neatenţie; lipsă de concordanţă; neconcordanţă; nepotrivire".

-------------

Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) încalcă trei legi ca să respecte Ghidul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ce prevede modul în care trebuie completate declaraţiile de avere, susţine Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

După răspunsurile pe care le-a oferit, joi, în legătură cu faptul că Mugur Isărescu nu şi-a amintit că, în 2006, contractase un credit de la Volksbank, subliniind că "este normal" ca şeful Băncii Naţionale să uite un amănunt de acest gen, domnul Vasilescu a continuat, vineri, să dea explicaţii în legătură cu inadvertenţele care apar în declaraţiile de avere din ultimii ani ale Guvernatorului BNR.

Încercând să explice de ce în declaraţia de avere din 2007 apare numele băncii de la care Mugur Isărescu a luat un credit, respectiv Volksbank, iar în declaraţiile din 2008 şi 2009, în dreptul creditului respectiv scrie doar "o instituţie de credit din România", urmând ca, în 2013, să fie menţionat numele Unicredit Ţiriac Bank, instituţie de la care domnul Isărescu a contractat un nou credit, Adrian Vasilescu ne-a declarat: "Într-o primă variantă, ANI ne-a cerut să trecem în declaraţiile de avere toate instituţiile de la care am luat credite. Ulterior, au intervenit discuţii că BNR încalcă legea. Sunt trei legi pe care le încălcam - Statutul BNR, Statutul băncilor şi Statutul statisticii - care interzic funcţionarilor şi membrilor Consiliului de Administraţie din BNR să facă vreo referire la vreo bancă, în orice document. Au fost scandaluri în bănci că oamenii sunt influenţaţi şi merg să îşi ia credite de la banca de la care Guvernatorul s-a împrumutat. ANI a fost nevoită să accepte că încălcăm legea şi a fost de acord, în 2008, să nu mai trecem numele băncilor pe declaraţia de avere.

În luna mai 2013, pe site-ul ANI a fost publicat Ghidul pentru completarea declaraţiilor de avere, care prevede că la rubrica «Active financiare» trebuie menţionată limpede instituţia şi adresa conform contractului, iar la rubrica «Datorii» se va menţiona denumirea completă a persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumutul, astfel că înţelegerea noastră a căzut. Noi am luat de bun Ghidul ANI şi am încălcat din nou cele trei legi".

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu a luat niciodată un credit de la Volksbank: "N-am avut niciodată credit la Volksbank. Deci, îmi pare rău, atunci am încheiat discuţia. Am avut un singur credit, la UniCredit". Altceva scrie, însă, în declaraţia sa de avere, care arată că Isărescu a contractat, în 2006, un credit de la banca respectivă, în valoare de 698.617 lei.

Adrian Vasilescu a explicat afirmaţia şefului său susţinând că este firesc ca şi guvernatorul BNR să uite un anumit detaliu: "A ţinut minte unde a plătit creditul, nu de unde l-a luat. Şi asta se întâmplă absolut cu toţi oamenii. (...) Pe memoria unui om să faci atâta tevatură este de neînţeles. Când sunt zece ani de atunci...".

Cinteză: "O bancă nu poate cere clienţilor comision de rezervă minimă obligatorie, atâta vreme cât BNR nu-l solicită"

Adrian Vasilescu ne-a precizat că împrumutul contractat de Mugur Isărescu la Volksbank a fost luat în lei, adăugând: "Mai departe, creditul a fost refinanţat şi restructurat, adică (n.r. Mugur Isărescu) a cerut mutarea creditului la altă bancă. De ce a făcut asta nu mai vreau să comentez. Motivul poate fi chiar declaraţia sa făcută în 2006, când era supărat în legătură cu nişte comisioane pe care le cerea banca respectivă, Volksbank. Asta dovedeşte un lucru: că Banca Naţională nu poate să intervină prin lege sau prin dictat în relaţiile cu o bancă".

Însă, la sesizarea unui client, BNR răspunde, în 2009, că a cerut Volksbank să elimine un comision, adică a intervenit în relaţiile contractuale ale unei bănci.

BNR a transmis clientului respectiv: "Cu privire la clauza contractuală din convenţiile de credit încheiate cu Volksbank România SA, respectiv perceperea unui comision de rezervă minimă obligatorie, precizăm că Banca Naţională a României a dispus instituţiei de credit eliminarea acestui comision".

Intervenţia BNR venise după ce, în 2008, Volksbank îşi anunţase clienţii că prelungeşte perioada de percepere a unui comision, din pricina politicii de rezervă minimă obligatorie a BNR.

Banca a revenit, ulterior, comunicând clienţilor că prelungirea comisionului de rezervă minimă obligatorie nu a fost, în niciun caz, determinată de politica BNR.

Deşi Adrian Vasilescu a spus, în clar, că Banca Naţională nu poate să intervină în relaţiile cu o bancă, chiar Mugur Isărescu a explicat, miercuri, că Banca Naţională "mai intervine" când vede comisioane deplasate.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, explică situaţia, în termeni tehnici: "Ordonanţa 99/2006, în forma aplicabilă la acea vreme, avea un articol 117, care, la alineatul 2, menţiona că documentele contractuale trebuie să fie redactate astfel încât să permită clienţilor înţelegerea tuturor elementelor şi condiţiilor contractuale. Noi am identificat două clauze contractuale care creau confuzii - prima prevedea că respectivul comision îşi va menţine valoarea până la o anumită dată, iar a doua specifica faptul că banca poate stabili comisionul, atât ca preţ, cât şi ca sumă.

Ordonanţa mai prevedea şi că instituţiile de credit nu pot pretinde clienţilor dobânzi, penalităţi, comisioane, dacă nu sunt stipulate în contract, iar preşedintele băncii respective (n.r. Volksbank) a pus un astfel de comision. Este vorba despre comisionul de rezervă minimă obligatorie. Noi am dispus eliminarea comisionului respectiv, pentru că nu avea bază de percepţie. BNR nu solicită un astfel de comision. Rezerva minimă obligatorie nu este purtătoare de comisioane".

Domnul Cinteză ne-a precizat că, pentru o situaţie similară, în toamna anului 2008, BNR a înlocuit un preşedinte de bancă, alta decât Volksbank, întrucât instituţia respectivă nu a respectat dispoziţiile BNR.

Banca Centrală a retras în 2008 avizele în baza cărora îşi exercitau responsabilităţile de conducere Gerald Schreiner (fostul CEO al Volksbank) şi Herwig Burgstaller (ex-vicepreşedintele aceleiaşi bănci). Nicolae Cinteză ne-a declarat că aceştia nu au fost demişi din cauza comisionului de rezervă minimă obligatorie, ci ca urmare a altor fapte pe care nu ar fi trebuit să le efectueze, în calitatea pe care o aveau.

Cei doi foşti şefi ai Volksbank au acţionat în judecată Consiliul de Administraţie al BNR, contestând decizia Băncii Naţionale, însă au pierdut procesul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inteleg ca este greu sa tii minte in cazul in care ai multe credite numele tuturor bancilor pentru un om de la tara, dar consider ca nu este normal ca Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei care are un singur credit sa nu stie, garanteaza cineva ca stie ce credite are institutia pe care o conduce?

    Ci furtuna intr-un pahar cu apa. Adica numai detalierea (sau nu!) a unui nume generic - "banca comerciala" ori "banca comerciala X"! Ce mare scofala?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb