ADRIAN VASILESCU, BNR:  "Creanţa României asupra Rusiei generată de Tezaurul trimis la Moscova, certă şi exigibilă"

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2014

"Creanţa României asupra Rusiei generată de Tezaurul trimis la Moscova, certă şi exigibilă"

România nu a renunţat la recuperarea Tezaurului de la Moscova, care constă în peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare, însă, deşi a făcut numeroase demersuri în acest sens, de la Moscova vin doar răspunsuri evazive, a declarat, vineri, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Comisia româno-rusă funcţionează (constituită în 2003 - n.r.), chiar dacă nu s-a întâlnit de mai mult timp şi un consilier al guvernatorului din Banca Naţională, Cristian Păunescu, face parte din această comisie care este coordonată de Ministerul de Externe. De discutat nu prea mai este nimic pentru că aici este vorba de o creanţă, cum se spune, în drept, certă şi exigibilă, iar această creanţă nu este pusă în discuţie, mai ales că Banca Naţională are un dosar cu acte originale în care se prevede clar ce s-a dat, ce a ajuns, ce a fost primit. Ambasadorul Franţei a fost gajant, a şi semnat de exactitatea datelor înscrise. Acest dosar original este considerat atât de important pentru că este o parte din averea ţării. România, încă dinainte de 1989, tot ridică la Moscova această problemă, dar de acolo nu vine niciodată niciun răspuns sau vin răspunsuri evazive".

Adrian Vasilescu a spus că Tezaurul conţinea, pe lângă aurul BNR, şi documente, arhive întregi, bijuteriile familiei regale, bijuteriile multor familii boiereşti.

Cât despre şansele ca România să recupereze acest tezaur, oficialul BNR spune că speră măcar ca acesta să nu fie uitat. "Banca Naţională îşi doreşte ca această realitate, o creanţă pe care România o are faţă de Rusia la nivelul de 92 de tone de aur din Banca Naţională să rămână vie în conştiinţa populaţiei acestei ţări şi în memoria afectivă", a spus Adrian Vasilescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca ţara noastră să apeleze la o instanţă internaţională pentru recuperarea acestei creanţe, oficialul afirmă că un astfel de demers ar trebui făcut doar dacă reuşita este sigură.

"Chiar dacă avem dovezi, se spune că în diplomaţie se foloseşte foarte bine un proverb: Când un bărbat cere mâna unei doamne pentru căsătorie, o face numai când ştie sigur că răspunsul va fi < < da > >. În diplomaţie se practică această idee. Dacă nu ştim sigur că răspunsul va fi da, fie al unei instanţe de judecată, fie al unui for internaţional, nu are sens să deschidem şi să ne întoarcem de acolo învinşi", a adăugat Adrian Vasilescu.

În timpul Primului Război Mondial, România a trimis la Moscova tezaurul ţării, pentru siguranţă şi păstrare, care conţinea peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare. Din acesta, ţara a recuperat doar 33 de kilograme de aur, printre care şi cloşca cu puii de aur. Dosarul este păstrat sub cheie, în seiful Băncii Naţionale a României.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca pagubitii prin Harinvest mai au o sansa de recuperare a pagubelor suferite problema Tezaurului e mult mai complicata ...

    Poate merge Po(a)nta la Moscova si rezolva.... 

    Pai daca nu faceti nimic si doar asteptati cum vreti sa recuperam tezaurul ?

    Sa recuperat o infima parte iar asta inseamna ca trebuie sa urmeze si restul tezaurului .

    Vindeti drepturile catre Eliott sau RMGC si sa vedeti ca il recupereaza ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb