ADRIAN VASILESCU, BNR:  "O fi istorică deprecierea leului, însă depinde şi de unde începe istoria"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iunie 2018

"O fi istorică deprecierea leului, însă depinde şi de unde începe istoria"

Leul, la minim istoric în raport cu euro

Ionescu, ANEIR: "Devalorizarea leului nu mi se pare catastrofală"

Dochia: "Presiunea pe ţările emergente poate fi o cauză pentru căderea leului, mai ales de când FED a început să majoreze dobânda de politică monetară"

Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro, înregistrată ieri, nu este una de anvergură, dar este, incontestabil, semnificativă, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

Ieri, leul a înregistrat un minim istoric în raport cu moneda europeană, cursul leu/euro ajungând la 4,6695 lei.

Adrian Vasilescu ne-a declarat: "O fi, într-adevăr, record istoric, depinde, însă, şi de unde începe istoria. Cred că merită să vedem altceva, şi anume că deprecierea de astăzi (n.r. ieri) a monedei naţionale apare abia la a doua zecimală după virgulă, scădere, deci, cu 1 ban faţă de jumătatea lunii iunie şi cu 3 bani faţă de jumătatea lunii mai. Paritatea înregistrată este vârful unei tendinţe de depreciere resimţită de câteva zile. Cum la Banca Naţională nu vorbim despre ce va fi mâine, mă rezum să spun că asta este realitatea zilei de astăzi, s-a înregistrat un vârf de depreciere".

Domnia sa consideră că de interes, în această situaţie, sunt două aspecte - în primul rând, anvergura deprecierii, apoi cauzele acesteia.

"Întrucât diferenţele înregistrate nu depăşesc 3 bani, nu putem spune că întinderea acestei deprecieri are anvergură, dar incontestabil este semnificativă şi, dacă este astfel, suntem nevoiţi să îi analizăm cauzele. Cert, fiind vorba doar de câţiva bani, nu ne vom uita la comandamentele economice şi nici la întâmplările politice din aceste zile, întrucât nu le regăsim cu efecte pe piaţa valutară. Vom căuta cauza, deci, doar acolo unde poate fi, în raportul cerere-ofertă, pentru că aici se face simţiă o creştere semnificativă a cererii de valută", ne-a explicat domnul Vasilescu.

Potrivit reprezentantului BNR, acest fenomen nu se înregistrează doar la noi în ţară, ci, chiar cu mai multă putere, în toată regiunea (în Polonia, în Cehia şi mai ales în Ungaria) şi atunci, cu siguranţă, cauza este regională, subliniind faptul că sunt şi motive pe baza cărora afirmă acest lucru.

Adrian Vasilescu a adăugat: "Se face resimţită în întreaga regiune o scădere a apetitului faţă de risc, pe de o parte, iar pe de altă parte, la nivelul întregii zone, randamentele titlurilor de stat au crescut. În această privinţă, am văzut şi la noi şi la alţii cum, crescând randamentele, deţinătorii de titluri de stat au vândut, au luat în schimb lei, coroane, zloţi, forinţi şi cu ei au cumpărat valută, cererea de valută a crescut, iar deprecierea monedelor naţionale s-a produs. Asta este tot".

În ceea ce priveşte efectele acestei deprecieri a leului, în raport cu euro, consultantul de strategie al Băncii Naţionale susţine că aceasta afectează, pe de o parte, cererea de importuri, iar pe de altă parte îi afectează pe deţinătorii de contracte de împrumut în valută.

Mihai Ionescu: "Ne aflăm, încă, într-un interval suportabil şi de relativă stabilitate, pe care BNR s-a străduit să îl asigure de mai mulţi ani de zile"

Devalorizarea cursului euro-leu nu reprezintă un mare avantaj pentru exportatorii din ţara noastră şi nici nu îi aduce pe aceştia într-o stare de alertă, ne-a declarat, ieri, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), adăugând că, din păcate, exportul are la bază, în proporţie de 70% până la 80%, în unele sectoare, importurile, motiv pentru care degeaba devine competitiv exportul, dacă se majorează costurile componentelor aduse din import.

Domnia sa ne-a mai spus: "Chiar şi această devalorizare nu mi se pare catastrofală, dovadă că se luptă să atingă 4,7 lei pentru un euro de foarte mult timp şi nu ştiu dacă se va întâmpla cât de curând acest lucru. Suntem într-un interval de variaţie pe care l-am recomandat tuturor exportatorilor să îl aibă în vedere, un plus/minus de 2-3%, până la 5%, faţă de 15% cât recomandă criteriile de la Maastricht, ori la noi variaţiile sunt civilizate, undeva între 2-3%, nu s-a atins nici măcar 5%".

Domnul Ionescu susţine că exportatorii au la dispoziţie şi un instrument prin care se pot asigura împotriva riscului de curs valutar. Mai exact, această poliţă de asigurare, acoperă orice variaţie neconvenabilă de curs.

Domnia sa consideră că ne aflăm, încă, într-un interval suportabil şi de relativă stabilitate, pe care BNR s-a străduit să îl asigure de mai mulţi ani de zile, precizând: "Dacă nu am fi avut această relativă stabilitate a cursului, ţara noastră nu ar fi putut fi campioana Europei în ceea ce priveşte ritmul de creştere la export mulţi ani, după criza din 2008. Asta nu înseamnă că noi am atins performan­ţele europene. La noi, ponderea exportului de bunuri şi servicii în PIB este, încă, la nivelul de 40%, respectiv circa 80 de miliarde de euro exporturi de bunuri şi servicii, faţă de 200 de miliarde de euro PIB, or media europeană este de 54% ca pondere a exporturilor în PIB, ca atare loc de mai mult este, dar deocamdată nu prea mai avem ce exporta (nu prea avem suficient de multe mărfuri şi servicii)".

Aurelian Dochia: "Scăderea monedelor din statele emergente poate avea legătură cu deprecierea cursului leu-euro"

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat, ieri, că există mai multe scenarii care ar putea fi luate în discuţie în ceea ce priveşte deprecierea leului în raport cu euro, înregistrată ieri.

Printre acestea, însă, domnia sa a menţionat că una dintre explicaţiile plauzibile, în acest caz, este reprezentată de unele presiuni legate de mişcările valutare regionale, ori de scăderea monedelor din statele emergente.

Domnul Dochia ne-a declarat: "Presiunea pe ţările emergente poate fi o cauză, şi a mai fost în ultimele luni, de când Banca Centrală a SUA a început să majoreze dobânda de politică monetară. Presiunea se manifestă în faptul că toţi investitorii, tot capitalul, tinde să se îndrepte spre ţările dezvoltate deoarece, dacă Statele Unite majorează dobânda de politică monetară este rentabil să plasezi bani acolo, cu risc, practic, zero şi să pleci dintr-o ţară emergentă care are un risc mult mai ridicat şi un randament care nu este eficient pentru acest risc".

Acest fapt determină mişcări în toată lumea, nu doar în statele emergente, a mai menţionat domnia sa, precizând că piaţa monetară ar mai fi putut fi influenţată şi de unele mişcări de capital.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, cursul euro-leu, înregistrat ieri, a atins un minim istoric, de la 4,6660 lei pentru un euro, în data de 20 iunie, la 4,6695 lei pentru un euro. Totodată, leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian (CHF), care înregistra, ieri, o valoare de 4,0627 lei, comparativ cu 4,0467 lei, valoarea înregistrată în data de 20 iunie. De asemenea, moneda naţională a înregistrat o depreciere şi în raport cu dolarul american (USD), care valora, ieri, 4,0518 lei, faţă de 4,0348 lei, valoarea la care se cifra pe 20 iunie.

Moneda naţională a înregistrat o depreciere foarte mică, de 0,08%, în timp ce valutele din zonă au o volatilitate mult mai mare, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, citat de Agerpres, în contextul în care leul a înregistrat, ieri, cea mai slabă cotaţie din istorie în raport cu moneda europeană.

"Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08% şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă regională, mare. Celelalte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. În ultima săptămână am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În ţara noastră, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi", a afirmat Dan Suciu.

Potrivit domniei sale, în prezent se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări, "într-o situaţie în care asistăm la o reaşezare a perechii euro - dolar".

Deprecierea leului din ultima perioadă se încadrează în contextul global al deteriorării sentimentului investiţional faţă de pieţele emergente, însă, în context global şi în comparaţie regională, leul manifestă, de fapt, o stabilitate destul de bună, a declarat, ieri, economistul-şef al BCR, Horia Braun, citat de Agerpres.

Domnia sa a afirmat: "Deprecierea leului din ultima perioadă se încadrează în contextul global al deteriorării sentimentului investiţional faţă de pieţele emergente care a fost generat, printre altele, de aprecierea dolarului american şi de tensiunile evidente prin politicile comerciale de natură protecţionistă induse de administraţia preşedintelui american Donald Trump. Dacă privim în acest context global şi în comparaţie regională, leul manifestă de fapt o stabilitate destul de bună, susţinut fiind, probabil, de un diferenţial de dobânzi semnificativ faţă de alte monede europene, precum şi, posibil, de intervenţii în piaţă ale BNR, cel puţin aşa sugerează datele privind variaţia rezervelor valutare aferente lunii mai".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. normal ca nu deprecierea leului este catastrofala , ci voi sunteti!

    Tutankamon subtil fără sa își dea seama mulți ne spune ca leul-euro va ajunge la 4.7 ,așa ca informație ne pregătește subconștientul cum face si Isarescu albă neagră cu economia noastră si cred ca toate problemele guvernului sau Dna sau la alte instituții de forța ale statului sunt create de Isarescu si BNR pt a nu fi atenți cumva guvernanții sau procurorii la BNR si CA -ul lui ! Diversiune creată special pt a nu putea fi urmăriți sau inculpați cumva vreodată !

    Toarsii aia care l-au condamnat pe Daddy sunt de vina :) Si agenturili :) Ia Soros dolarii acasa :) Radem , glumim , dar 4,7 e inca bine ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb