Compania Naţională de Gaze Naturale "Romgaz" SA nu a renunţat la niciun proiect de investiţii în perioada crizei Covid 19, în ciuda faptului că previziunile societăţii de stat pe termen scurt privind piaţa gazelor nu sunt extrem de optimiste, ne-a precizat Adrian Volintiru, directorul general al companiei, într-un interviu. Domnia sa nu ascunde că perioada curentă este una dificilă pentru Romgaz, în condiţiile efectelor îndelungate ale OUG 114/2018, care a plafonat preţurile gazelor pentru producători, şi a pandemiei de coronavirus. Domnul Volintiru a adăugat că Romgaz continuă să se concentreze pe diversificarea activităţii şi continuarea investiţiilor.
Romgaz a aprobat, de altfel, o strategie de investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, iar o treime din buget merge spre activitatea specifică a companiei - cercetare şi explorare onshore -, în timp ce restul merge către alte posibile asocieri de termocentrale pe gaze, o fabrică de metanol, dar şi posibile investiţii în regenerabile, în acest sens fiind demarat un studiu de piaţă.
Adrian Volintiru a mai precizat că se pregăteşte o OUG care să re-reglementeze situaţia de pe piaţa gazelor astfel încât ordinul ANRE care impune producătorilor preţuri de vânzare a gazelor sub preţul de cost să nu se mai aplice. Compania aşteaptă forma finală a acestei Ordonanţe de Urgenţă.
Directorul general al Romgaz a subliniat, de asemenea, că există un excedent de ofertă de gaze naturale în piaţă, în condiţiile iernii blânde şi a gazelor încă aflate în depozite, iar în consecinţă se întrevede o reducere a producţiei pe termen apropiat. Romgaz trebuie să se asigure în special că are proiecte pe piaţa din România, spune Adrian Volintiru, adăugând că ţara noastră are nevoie de investiţii pentru relansare. Volintiru a mai spus că nu ştie să există încă discuţii despre dividende suplimentare.
Potrivit directorului general al Romgaz, compania a ieşit din proiectul terminalului LNG de la Alexandroupolis, Grecia, din cauza contextului dificil al pieţei gazeifere, societatea de stat concentrându-se pe investiţii în ţara noastră. În ceea ce priveşte discuţiile cu ExxonMobil privind vânzarea participaţiei de 50% pe care americanii o deţin în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, Adrian Volintiru a spus că discuţiile au fost amânate, acestea urmând să fie reluate dacă nu anul acesta, la începutul anului viitor.
Directoratul societăţii nu ia în calcul atragerea de fonduri prin bursă momentan, însă după ce va primi un rating de companie - proiect amânat din cauza pandemiei - Romgaz se va uita şi la accesarea de finanţare prin piaţa de capital.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.06.2020, 06:09)
...
2. Romgaz
(mesaj trimis de Doros în data de 22.06.2020, 08:54)
Formulări generale. Putine informații noi.ce ne spune se putea deduce ușor din simple observații. Nimic despre punerea in funcțiune a termocentralei de la Iernut, cdespre eficientă investițiilor la aceasta termocentrala sau a investițiilor din explorări.productia de la Caragele? Cât s-a pierdut cu înmagazinarea gazelor?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Bula în data de 22.06.2020, 11:16)
Pe cetateanul acesta ,dupa tot ceea ce se intampla in Romgaz nu l intreaba nimeni de sanatate .
Prime de mii de euro unor angajati dubiosii
Teren cumparat cu milioane de euro ca asa vrea muschii lui
licitatii dubioade
Si a cerut bonus 174 de salarii medii a unui inginer
Intarzieri la finalizarea termocentralei de la Iernut
scaderea productiei de gaze
a facut din Romgaz un balaur cu picioare de lut .el apare cu stiri de 2 lei
Vai saraca Romanie normala.
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.06.2020, 11:18)
...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2020, 19:45)
E clar cu cat va plateste romgazu sa cenzurati comentariile?
5. fără titlu
(mesaj trimis de Anonymus în data de 22.06.2020, 14:10)
Vorbeste de investitii, dar nici programul de investitii pe 2020 pana la 20 iunie nu este aprobat.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2020, 22:45)
Se laudă cu investiții ? Sunt sonde ne puse în producție unele chiar de 10 de zile ,