Adversarii lui Erdogan îl acuză că profită de pandemie ca să se răzbune pentru pierderile la alegerile locale

M.A.
Internaţional / 26 aprilie 2020

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

De la declanşarea pandemiei de COVID-19, muncipalitatea celui mai populat oraş al Turciei, Istanbul, a oferit unui număr de peste 3600 de familii un ajutor de 300 lire (41 euro), iar altor 6400 de familii, câte 600 de lire pentru a le ajuta să facă faţă impactului financiar al coronavirusului, scrie sinopsis.info.ro

Banii au fost obţinuţi din donaţiile particulare făcute într-un oraş care, începând de la mijlocul anului 2019, este condus de adversari ai partidului de guvernământ din Turcia, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

Dar, după cum a declarat pentru Balkan Insight Municipalitatea Metropolitană din Istanbul, IBB, campania menită să-i ajute pe cei mai nevoiaşi nu a durat decât o zi şi jumătate, din cauză că guvernul a interzis autorităţior municipale să strângă donaţii şi să distribuie ajutoare alimentare.

Iar asta nu e totul. Potrivit declaraţiilor IBB, "2,7 miliarde de lire turceşti (365.000 euro) nu pot fi folosite din cauză că guvernul ne-a blocat conturile bancare". Adversarii partidului AKP şi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan afirmă că aceştia profită de pandemia de COVID-19 ca să se răzbune pentru pierderile suferite de partid la alegerile locale de anul trecut, în majoritatea oraşelor importante din Turcia.

Ei spun că Erdogan este hotărât să-i împiedice pe cei care, asemenea primarului din Istanbul, Efrem Imamoglu, ar putea să câştige mai mult capital.

"În fiecare ţară, liderii locali se evidenţiază acolo unde există focare de pandemie", afirmă analista Sezin Oney. "În SUA, toate privirile sunt aţintite asupra New Yorkului, în Italia - asupra oraşului Bergamo şi în Turcia - asupra oraşului Istanbul, astfel încât e de la sine înţeles că primarul acestuia, Ekrem Imamoglu, iese în evidenţă", a mai spus ea. "Pierderea Istanbulului a fost foarte dureroasă pentru Erdogan, iar această durere se resimte în timpul unei asemenea crize".

Potrivit cifrelor oficiale, până pe 21 aprilie, Turcia înregistrase peste 95.000 de cazuri de COVID-19 confirmate, ceea ce o plasează înaintea Chinei şi pe locul al şaptelea printre ţările cele mai afectate din lume. Aproximativ 2.259 de oameni au murit.

Pa 20 aprilie, Erdogan a anunţat noi măsuri menite să reducă contaminarea, inclusiv 4 zile de restricţii de circulaţie. La începutul lunii, Ministerul de Interne a interzis municipalităţilor să strângă donaţii proprii pentru a-i ajuta pe cei mai afectaţi de pandemie şi le-a blocat conturile bancare folosite în acest scop.

Erdogan a criticat municipalităţile conduse de opoziţie, acuzându-le că formează un "stat paralel" şi că apelează la nişte metode "teroriste" pentru a submina eforturile guvernului. El a spus că toate măsurile trebuie luate şi impuse de guvernul central, care şi-a lansat propria campanie de colectare a donaţiilor. "Lupta împotriva pandemiei necesită un plan de la centru şi o coordonare puternică", a declarat Erdogan pe 20 aprilie, cerând totodată municipalităţilor conduse de opoziţie să pună capăt "spectacolului politic".

Analiştii opinează că demersurile guvernului sunt continuarea bătăliei politice, o luptă cu mize mari începută de când, în urma alegerilor din luna martie a anului trecut, AKP a pierdut puterea într-un şir de importante oraşe turceşti, printre care Istanbul, centrul economic şi cultural al ţării, capitala Ankara şi alte mari oraşe de importanţă industrială, turistică şi agricolă, precum Izmir, Adana, Antalya şi Mersin, transmite G4media.

Autorităţile electorale au cerut reluarea alegerilor din Istanbul, pe care, în luna iunie, Imamoglu le-a câştigat cu odiferenţă de peste 800000 de voturi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 300 lire =41euro , 2,7 miliarde =(!) 365000 euro .Nu se pupa! Stiu ,prea multe zerouri incurca ,la click si libertatea merge ,la Bursa nu !.

    1. 365000x7,5=Milioane( lire noi) este scris Miliarde( lire vechi)... le-au denominat. La TV chiar și miniștri de finanțe, după 16 ani, se exprimă în Lei vechi (ROL) în loc de RON noi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb