ADVERTORIAL Divizia de cipuri HiSilicon a Huawei realizează ceva ce nicio companie chineză nu a mai reuşit

Media-Advertising / 29 mai 2020

Divizia de cipuri HiSilicon a Huawei realizează ceva ce nicio companie chineză nu a mai reuşit

Unitatea de proiectare cipuri Huawei HiSilicon a făcut ceva ce nici o companie chineză nu a mai realizat până acum. A reuşit să facă lista primelor zece companii din întreaga lume clasate după vânzările de semiconductori. Pentru primul trimestru, unitatea a înregistrat o sumă brută de 2,67 miliarde de dolari, ceea ce i-a permis să se ridice cinci locuri în clasamentul său în cursul aceluiaşi trimestru al anului trecut, când a avut 1,74 miliarde de dolari în venituri din semiconductori. Câştigul de la an la an a reprezentat o creştere de 54%.

Huawei şi topitoria TSMC au nevoie una de cealaltă.

Cipurile companiei sunt produse de TSMC, iar Huawei a devenit cel de-al doilea client al turnătoriei după Apple. Ambele combinate generează 37% din vânzările TSMC anul trecut. În 2017, Huawei era responsabilă pentru doar 5% din vânzările anuale ale TSMC, cifra respectivă crescând la 8% în 2018 şi 14% anul trecut.

90% din vânzările HiSilicon sunt destinate Huawei şi, după cum am menţionat de câteva ori, administraţia Trump a elaborat norme care ar putea îngreuna lucrurile pentru producător. În prezent, SUA pot controla exportul de produse fabricate în străinătate dacă conţin mai mult de 25% conţinut de origine americană. La acest nivel, cipurile care ies din liniile de asamblare ale TSMC nu pot fi atinse de SUA. Dar, dacă acest prag este redus la 10%, lucru pe care guvernul american l-a avut în vedere, s-ar putea ca TSMC să nu poată trimite cipuri către Huawei.

În timp ce Huawei şi-a mutat o parte din activităţile sale către SMIC, cea mai mare turnătorie din China, adevărul este că acesta din urmă se află cu mai multe noduri tehnologice în spatele TSMC. Acest lucru limitează utilizarea cipurilor produse pentru HiSilicon de către SMIC la telefoanele de gamă medie şi joasă. Se preconizează că TSMC va începe să producă cipuri de 5 nm pentru Huawei în acest an, care vor fi folosite pentru a alimenta seria Mate 40 aşteptată în această toamnă. SMIC este rezultatul cipurilor de 14 nm pentru HiSilicon; la acel nod tehnologic, cipurile au 28,88 milioane tranzistoare pe mm pătrat. Cipurile de 5 nm stochează 171,3 milioane tranzistoare în fiecare mm pătrat; cu cât sunt mai multe tranzistoare ambalate într-un circuit integrat, cu atât sunt mai puternice şi mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cifrele arată cât de important este TSMC pentru Huawei şi invers. Nu prea multe turnătorii sunt echipate pentru a produce cipuri de 5 nm şi, în afară de TSMC, Samsung este singura companie care mai planifică să lanseze componente de 5 nm în acest an. Intel a vorbit despre redobândirea poziţiei de conducere cu TSMC şi Sammy. Intel produce în prezent procesorul mobil de 10 nm Ice Lake-U. Cu câteva luni în urmă, CEO-ul Intel, Bob Swan, a spus: "Accelerăm ritmul introducerii nodurilor tehnologice şi mergem înapoi la o cadenţă de doi, doi ani şi jumătate. Echipele noastre de proces şi inginerie de proiectare lucrează îndeaproape pentru a uşura complexitatea proiectării procesului şi programul de echilibru, performanţa, puterea şi costul."

Că tot veni vorba de Intel, a fost cea mai mare companie de semiconductori din lume în primul trimestru cu 19,5 miliarde de dolari în vânzări, în creştere cu 23% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Samsung s-a clasat pe locul doi, în condiţiile în care o creştere de 15% a luat veniturile semiconductorilor la 14,8 miliarde de dolari în cele trei luni încheiate în martie. După HiSilicon, locul al treilea a mers la TSMC şi a crescut cu 45% din veniturile semiconductorilor de la un an la altul. TSMC a înregistrat venituri de 10,3 miliarde de dolari în timpul trimestrului.

SK Hynix, din Coreea de Sud, producătorul de cipuri responsabil pentru cipurile de memorie RAM utilizate pe iPhone, nu a raportat nicio modificare a veniturilor din primul trimestru, care au fost puţin peste 6 miliarde de dolari. Asta a fost suficient de bun pentru locul patru. Pe al cincilea loc, Micron a înregistrat cea mai mare scădere a veniturilor de la un an la altul în primele zece (-12%), ceea ce are sens odată ce ştim că Huawei este cel mai mare client al său. Qualcomm, ale cărui cipuri sunt făcute şi de TSMC, a avut venituri de 4,1 miliarde de dolari în primul trimestru pentru o creştere de 8%. Acest lucru a plasat proiectantul de cipuri Snapdragonpe locul şapte n primele zece după Broadcom.

Numele rămase de pe listă includ Nvidia (care şi intră în listă pentru prima dată) şi Texas Instruments. După cum am subliniat deja, HiSilicon a fost pe locul al zecelea. Companiile din primele zece au înregistrat o creştere de 16% a veniturilor totale din primul trimestru până la 72,5 miliarde de dolari. Aceasta a fost mai mult decât de două ori creşterea de 7% pe care primele zece au raportat-o în primul trimestru al anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb