Un studiu realizat în 2021 de eJobs în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani arată că 59% dintre aceştia vor la angajare un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct. De asemenea, tinerii apreciază flexibilitatea angajatorului, stabilitatea domeniului, dar şi posibilitatea de a lucra remote. Iar soluţia pentru a avea aceste beneficii este să te îndrepţi spre un domeniu de viitor, precum IT-ul. Şi poţi începe cu o carieră în testare. Chiar dacă începutul va fi poate mai dificil, cea mai bună investiţie este să-ţi păstrezi motivaţia de a învăţa. Descoperă etapele care te vor aduce mai aproape de cariera dorită.
• Ce avantaje îţi aduce o carieră în testare
Testarea este un prim pas spre o carieră în IT. De la un job de tester poţi avansa spre un job de programator junior, iar salariul mediu al unui QA Analyst, conform datelor Salario, este de 3.800 lei, dar poate varia în funcţie de mărimea companiei, de proiect şi poate ajunge la 5.000 lei. În plus ai oportunitatea a obţine un loc de muncă în străinătate.
Perspectivele sunt optimiste, dar te întrebi poate dacă ai nevoie şi de studii de specialitate pentru a avea succes în domeniu. Standardele pentru această profesie s-au schimbat în ultimii ani. Poţi să devii un QA fără experienţă sau o educaţie tehnică. Contează să ai motivaţie şi dorinţă de a învăţa, precum şi abilitatea de a te orienta spre formare profesionistă, în cadrul Proiectului Cursuri IT.
• Formare şi consiliere pentru a-ţi face debutul ca tester
Ai la îndemână numeroase modalităţi prin care poţi practica testarea:
"Proiectul Cursuri IT by eJobs" are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor noastre să aplici la posturi de tester. Pentru asta, echipa de coaching din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar. Detalii aici.
"Proiectul Cursuri IT by eJobs" este disponibil prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Testează prin exerciţii - Există multe aplicaţii pe internet pe care le poţi rula pentru a-ţi exersa abilităţile de testare a software-ului. Poţi descărca aplicaţii care au erori ascunse, cum ar fi: Restful-booker, Gruyere, Ticket Magpie sau poţi face exerciţii online în cadrul unor sesiuni precum "Four Hour Tester".
Testează în grup - Site-uri precum uTest, Testathon, CrowdSourcedTesting şi TestBirds îţi oferă ocazia de a întâlni şi alţi pasionaţi de testare, de a exersa împreună şi a face schimb de experienţă.
• Cum deprinzi motivaţia necesară pentru o carieră în testare
Cei mai buni testeri îşi iau motivaţia din procesul de a descoperi erori sau de a găsi o soluţie la o problemă. Te califici mai uşor pentru un job de tester dacă faci ceva din pasiune, nu doar pentru salariu, dar există şi modalităţi concrete prin care poţi deprinde motivaţia.
• Foloseşte tool-uri de blocare a site-urilor şi aplicaţiilor folosite
Cum se desfăşoară o sesiune de studiu? De regulă începe cu planuri mari, dar după câteva minute ajungi să verifici reţelele de socializare sau e-mailul. Descoperi ceva mai interesant decât studiul care îţi abate intenţia de la planurile iniţiale, îţi creează o stare de oboseală şi îţi afectează concentrarea. Există tool-uri precum Freedom, AppBlock, FocusMe care blochează accesul la platformele de socializare şi la site-urile care-ţi distrag atenţia.
• Alege să studiezi într-un mod organizat, prin Tehnica Pomodoro
Celebra tehnică, creată de Francesco Cirillo în 1980, care a folosit un cronometru de bucătărie sub forma unei tomate, te poate ajuta să înveţi ceea ce ţi-ai propus într-un anumit timp. Iată cum funcţionează:
● Studiază timp de 25 de minute
● Ia o pauză de 5-10 minute
● Repetă ciclul de 4 ori
● Ia o pauză mai lungă
Există variaţii ale acestei tehnici şi s-ar putea să descoperi că îţi plac intervalele de studiu mai scurte sau că poţi repeta ciclul doar de trei ori şi apoi să iei o pauză mai lungă. Pentru a te asigura că nu verifici în mod constant ceasul, setează un cronometru atât pentru sesiunile de studiu, cât şi pentru pauze. Tehnica Pomodoro funcţionează foarte bine împreună cu tool-urile de blocare a site-urilor şi aplicaţiilor. De exemplu, FocusMe poate fi folosit cu Tehnica Pomodoro.
• Programează-ţi orele de studiu
Rezervă un anumit moment al zilei când te vei aşeza să studiezi. Programarea sesiunilor de learning este eficientă deoarece devine o sarcină concretă care trebuie îndeplinită.
• Începe cu task-urile uşoare
Cele mai dificile elemente pe care le ai de studiat te pot plicitisi şi demotiva. Începe cu sarcini mai simple care îţi vor oferi impulsul de care ai nevoie pentru a continua. Această abordare îţi va oferi şi încredere când task-urile vor deveni mai dificile.
• Aminteşte-ţi de ce ai început formarea
Gândeşte-te de ce trebuie să studiezi şi de ce vrei să te descurci bine la cursul pe care îl urmezi. Îţi doreşti o carieră în IT? Vrei să evoluezi din punct de vedere profesional şi salarial?
Oricare ar fi motivul tău, continuă să revii la el de fiecare dată când îţi este dificil să studiezi. Şi chiar îl poţi afişa într-un loc unde să-l vezi zilnic.
• Alătură-te unui grup de studiu
Dacă eşti o persoană sociabilă, studiul individual poate părea dificil. Poate fi mult mai motivant dacă ai un grup de profesionişti alături să studiezi. Poţi, de asemenea, să-ţi implici profesorul în sesiuni off the record de studiu. Profesorii chiar doresc să ajute. Întreabă-i dacă tu şi câţiva colegi puteţi veni mai devreme de ora cursului sau dacă vă puteţi întâlni în echipă la un hackathon.