AEP:  Proiectul de modificare a legii privind finanţarea activităţii partidelor, lansat în dezbatere publică

Andrei Stan
Politică / 24 august 2016

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi a lansat astăzi, în dezbatere publică, un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, se arată într-un comunicat al instituţiei, trimis redacţiei.

AEP precizează că acest proiect este întemeiat "pe existenţa unei stări de fapt obiective, cuantificabile, independente de voinţa Guvernului", situaţie ce pune în pericol, în esenţă, accesul partidelor politice şi al candidaţilor independenţi la procesele electorale.

"Proiectul de act normativ este întemeiat pe existenţa unei stări de fapt obiective, cuantificabile, independente de voinţa Guvernului, cauzată, pe de o parte, de complexitatea controlului finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016, iar, pe de altă parte, de neclaritatea textelor legale care împiedică rambursarea fondurilor obţinute şi cheltuite legal de către competitorii electorali. AEP consideră că această situaţie pune în pericol, în esenţă, accesul partidelor politice şi al candidaţilor independenţi la procesele electorale, acesta fiind dependent în mod direct de fonduri suficiente pentru desfăşurarea activităţii politice şi electorale", se arată în comunicat.

Remedierea acestei situaţii implică "acţiunea imediată" a Guvernului, dat fiind termenul scurt rămas până la data la care Autoritatea are obligaţia de a decide asupra rambursării sau a nerambursării cheltuielilor aferente campaniei electorale din anul 2016.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect de act normativ, se propun următoarele:

- Termenul în care partidele politice au obligaţia să restituie candidaţilor sumele rambursate şi/sau sumele necheltuite conform contribuţiilor pe care aceştia le-au depus să curgă de la data rambursării de către AEP şi nu de la data alegerilor, ţinând cont de faptul că obligaţia partidului politic devine exigibilă numai după intrarea efectivă în posesia sumelor de bani rambursate de AEP;

- Modificarea art. 48 alin. (12) din Legea nr. 334/2006, republicată, în sensul că AEP validează şi rambursează, în limita plafoanelor stabilite de art. 37 şi art. 38 alin. (2), sumele aferente cheltuielilor efectuate în circumscripţiile electorale, precum şi celor efectuate la nivel central, pentru care s-a constatat că respectă destinaţiile prevăzute de art. 38 alin. (2) şi nu sunt finanţate din alte surse decât cele prevăzute de lege;

- Clarificarea noţiunii de "documente justificative", deoarece neclaritatea acesteia şi a textului art. 48 alin. (12) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 48 alin. (11) din aceeaşi lege, este de natură să aducă atingere dreptului competitorilor electorali la rambursarea cheltuielilor electorale efectuate conform legii;

- Extinderea cu 60 de zile a termenului pentru rambursarea de către AEP a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electorală la alegerile locale din anul 2016, prevăzut de art. 48 alin. (4) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro, putând fi consultat la secţiunea "Legislaţie electorală - În dezbatere publică". Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail office@roaep.ro până la data de 26 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb