Afacerea "Dracula Park", curăţată la spălătoria socrului Agathon!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 25 aprilie 2005

Afacerea "Dracula Park" este una dintre puţinele care reuşesc să dezvăluie legăturile ciudate dintre politicieni de vîrf şi importanţi oameni de afaceri, pe care în alte cazuri doar le bănuim. În jurul acestei afaceri, gravitează nume precum Adrian Năstase, Dan Matei Agathon, Eugen Bejinariu sau Cozmin Guşă şi afacerişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi - Alexandru Bittner, Bartolomeu Finiş, Fathi Taher, Dan Paul sau Ion Dumitru Relu. Iniţiat de fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon, proiectul "Dracula Park" nu a eşuat, însă şi-a pierdut susţinerea guvernamentală. Doi parlamentari ai actualei puteri au contestat, încă din toamna trecută, hotărîrea Guvernului Năstase de a numi o nouă societate pentru a administra Parcul turistic de la Snagov, pe amplasamentul căruia va funcţiona şi "Dracula Park".

Premierul Adrian Năstase şi Dan Matei Agathon au fost printre primii investitori în "Dracula Park", cum-părînd acţiuni în valoare de 100 şi, respectiv, 15 milioane de lei.

Firma care ar trebui să administreze gigantul parc turistic de la Snagov şi-a mutat sediul într-o spălătorie auto, în care este asociată nora fostului ministru al turismului, Dan Matei Agathon, chiar iniţiatorul proiectului "Dracula Park"

Una dintre cele mai întortocheate afaceri din ţară îi aduce la aceeaşi masă pe prietenii lui Adrian Năstase, Eugen Bejinariu,

D an Matei Agathon, Cozmin Guşă şi Fathi Taher Miza afacerii: sute de milioane de dolari

O spălătorie oarecare în Bucureşti. Pe Calea Dudeşti. La prima vedere, singura le-gătura cu proiectul "Dracula Park" este că, în spatele spălătoriei, se află un teren viran. Numai că aici au hotărît acţionarii firmei de administrare a parcului turis-tic de la Snagov să-şi mute sediul social. Printre proprietarii spălătoriei, însă, se numără şi nora fostului ministru al turis-mu-lui, Dan Matei Agathon. Socrul Agathon este chiar ini-ţiatorul proiectului "Dracula Park". Iar firma pe care Guvernul Năs-tase a însărcinat-o să se ocupe de administrarea parcului turis-tic îşi are sediul de două luni în spălătoria de pe Calea Dudeşti.

Doamna Dan a intrat în afacerea din Dudeşti în 2002, cînd s-a asociat tocmai cu Monica Văduva şi Ion Stan, două personaje cheie în firma "Parcul Turis-tic şi de Agrement de la Snagov", care a fost desemnată de Guvern să administreze "Dracula Park". Monica Văduva este, la rîndul ei, fiica lui Ion Stan. Iar ca lucrurile să capete un sens, tatăl Stan i-a fost consilier socrului Agathon.

Ziarul Bursa a încercat să des-facă iţele acestei afaceri încă de la constituirea ei, arătînd că acţionarii firmei sînt prieteni ai miniştrilor Dan Matei Agathon şi Eugen Bejinariu, şi prietenii prietenilor premierului Adrian Năstase. În fapt, toată afacerea este una tovărăşească. Dar cum fostul Guvern a supradimensionat proiectul, de la 100 la peste 450 de ha, e loc pentru toată lumea. Inclusiv pentru Fathi Taher, prietenul lui Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai "interesaţi" cititori ai ziarului "Adevărul".

Un proiect bun are nevoie de o fundaţie beton

După ce l-a plimbat trei ani prin Sighişoara, Guvernul Năs-tase a ales anul trecut ca pro-iectul "Dracula Park" să fie administrat de societatea "Par-cul Turistic şi de Agrement Snagov" SA, deţinută în pro-porţie de 50% de Fundaţia pentru Turism România. Restul ac-ţionarilor sînt: Bartolomeu Finiş, Dan Paul, Mihai Ancuţa, Alexandru Popescu şi Ion Stan.

Acţionari fondatori au fost doar cei cinci, după care în societate a intrat direct, cu 50% din acţiuni, Fundaţia pentru Tu-rism. În spatele Fundaţiei sînt aceleaşi personaje, plus un anume Ion Dumitru Relu.

După ce ziarele "Bursa" şi "Evenimentul zilei" au dezvăluit legăturile ciudate dintre politicieni şi oamenii de afaceri implicaţi în această importantă afacere, Bartolomeu Finiş a anun-ţat că se va retrage, urmînd ca acelaşi lucru să îl facă şi ceilalţi parteneri ai săi.

De atunci a trecut aproape o jumătate de an şi singura modificare este că firmele "Parcul turistic şi de Agrement" SA şi "Dra-cula Park" au decis să nu mai împartă acelaşi sediu social. Decizia acţionarilor de a muta sediul primei firme chiar într-o spălătorie în care familia Dan Matei Agathon are interese este de-a dreptul hilară, ţinînd cont că ea vine la mai multe luni de la izbucnirea scandalului pri-vind jocurile din jurul afacerii "Dracula Park", în care mai sînt implicaţi peste 10.000 de investitori.

Numele vehiculate

Alexandru Bittner

Prieten apropiat al familiei Adrian Năstase, Alexandru Bittner contează ca unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa imobiliară. A inaugurat în 2002 staţiunea Gura Portiţei, împreună cu Bartolomeu Finiş, în prezenţa ministrului Agathon. La trei dintre firmele controlate de Bittner au fost cenzori fostul ministru Eugen Bejinariu şi soţia sa. Eugen Bejinariu este chiar cel care a semnat proiectul de hotărîre prin care "Dracula Park" SA s-a asociat cu Regia Protocolului de Stat, iar proiectul a trecut în administrarea societăţii "Parcul Turistic şi de Agrement Snagov". Înainte de a deveni ministrul pentru coordonarea Secretariatului general al Guvernului, Eugen Bejinariu a fost şeful Regiei Protocolului de Stat.

Bartolomeu Finiş

Asociat cu Alexandru Bittner în "Piscicola Tour", Bartolomeu Finiş spune că partenerul său nu este implicat în afacerea "Dracula Park". În toamnă, Finiş a declarat "Evenimentului zilei" că a greşit cînd a ales ca numele său să apară în această afacere. Finiş însă a fost încă de la început administrator în societatea "Dracula Park" alături de Ion Stan. Tot cu Ion Stan, Bartolomeu Finiş poate fi re-găsit şi ca adminsitrator al unor societăţi de turism de pe litoral - "Neptun Olimp", "Mamaia" SA, "BTT Perla Costineştiului" sau "Olimp Estival 2002", toate controlate la acel moment de Minis-terul Turismului condus de Agathon sau de Regia Protocolului de Stat, al cărei şef era Bejinariu.

Dan Matei Agathon nu a putut fi contacta ieri ca să comenteze legăturile ciudate din jurul acestei afaceri pe care el a ini-ţiat-o.

Ion Stan

Fost consilier al ministrului Agathon, Ion Stan pare să fie, după Bartolomeu Finiş, al doilea nume ca importanţă în această afacere.

Ion Stan a mai făcut parte din comisiile de licitaţie care au vîn-dut active în "Neptun Olimp", parte a procesului de privatizare din turism. "Palas Hotel", una dintre societăţile la care Ion Stan a funcţionat ca adminis-trator este controlată de Fathi Taher. Fiica lui Taher, Suzan, şi fiica lui Stan, Monica Văduva, sînt asociate în firma "Daily News Group", înfiinţată la începutul acestui an. Fathi Taher ne-a declarat ieri că îl cunoaşte pe Ion Stan, dar că deocamdată nu este implicat în proiectul "Dracula Park". Taher spune, însă, că este interesat să inves-tească în această afacere, dar că aşteaptă ca lucrurile să se lă-murească. "Vrem să facem un teren de golf şi un hotel de 5 stele acolo, dar trebuie văzut ce va decide Guvernul cu acest pro-iect", mai spune Fathi Taher.

Ion Dumitru Relu

Şi el coleg în consiliul de administraţie al "Olimp Estival 2002" cu Ion Stan. A făcut parte din staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană, la alegerile pentru Primăria Capitalei. Ion Dumitru Relu este membru fondator al Fundaţiei pentru Turism, şi fost coleg cu Cozmin Guşă la compania "Jurnalul". După ce a plecat din trustul lui Dan Voiculescu a înfiinţat mai multe societăţi cu soţia lui Cozmin Gu-şă, una dintre firme - "Mediarom Group" editînd la un moment dat "Ziarul Politic". Coz-min Guşă nu a putut fi contactat ieri ca să comenteze even-tuala sa implicare în afacerea de la Snagov.

În casa bătrînească în care a funcţionat la început Fundaţia pentru Turism, îşi mai are sediul o altă firmă controlată de Ion Dumitru Relu şi în care asociată este o apropiată a lui Dinel Saizu, fostul şef al privatizării din Turism pe vremea lui Dan Matei Agathon.

Dan Paul

Important investitor pe piaţa de capital, Dan Paul este acţionar la mai multe societăţi de turism. Una dintre ele este "Eforie" SA. Dan Paul i-a şocat pe acţionarii acestei societăţi, în decembrie 2004, cînd l-a nominalizat pe fostul premier Adrian Năstase pentru funcţia de mem-bru în consiliul de administraţie...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb