Afaceri în scădere şi pierderi pentru Alro, în primul semestru al anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2023

Afaceri în scădere şi pierderi pentru Alro, în primul semestru al anului

Declinul apare ca urmare a cotaţiilor în scădere ale aluminiului la London Metal Exchange şi a închiderii temporare a rafinăriei Alum, conform companiei

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a raportat la nivel de grup, pentru primele şase luni ale anului, afaceri în scădere şi o pierdere de 164 milioane de lei la nivel consolidat, faţă de un profit net de 15,3 milioane lei, în perioada ianuarie - iunie a anului trecut, conform unui anunţ al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Declinul apare ca urmare a cotaţiilor în scădere ale aluminiului la London Metal Exchange şi a închiderii temporare a rafinăriei de alumină Alum, se menţionează în raport.

Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, spune: "În ultimii douăzeci de ani, am investit peste 530 de milioane de dolari în dezvoltarea şi transformarea Alro şi ne-am angajat să continuăm pe această cale. În timp ce am oprit temporar producţia de alumină, pe baza unor factori economici, am decis să vindem afacerea cu bauxită din aceleaşi motive şi am redus producţia de aluminiu electrolitic, am investit în instalaţia noastră de eco-reciclare, pentru a sprijini producţia de aluminiu cu consum redus de energie electrică. În fapt, în iunie, am inaugurat o investiţie de unsprezece milioane de dolari în tehnologie şi protecţia mediului la instalaţia de eco-reciclare care ne va ajuta să creştem producţia la această unitate, cu impact pozitiv asupra costurilor de producţie. De asemenea, am continuat să ne concentrăm asupra programului pe termen lung de creştere a eficienţei produselor prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a plăcilor de aluminiu capabilă să proceseze produsele cât mai aproape de cerinţele privind dimensiunea".

Conform raportului Alro de la bursă, în primul semestru al anului, cotaţiile LME au rămas scăzute, cu valori în jur de 2.000 de dolari pe tonă. Media LME la trei luni pentru prima jumătate a anului 2023 a fost de 2.360 dolari pe tonă, cu 21% sub nivelul din primul semestru 2021, când media a fost de 3.088 dolari pe tonă.

"Mai mult, stocurile de aluminiu din depozitele London Metal Exchange au crescut, în iunie 2023 cu 21% faţă de decembrie 2022 şi cu 46% faţă de iunie 2022", se mai menţionează în raport.

Vânzările Grupului Alro în primul semestru au fost de 1,55 miliarde lei, mai mici cu 25% faţă de cele raportate în perioada similară a anului 2022. Reducerea este determinată, pe de o parte, de cotaţia mai mică a LME, care a scăzut cu peste 700 USD/tonă comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, 2023 a fost caracterizat de o încetinire a vânzărilor şi de cererea scăzută în multe sectoare industriale, conform raportului.

Producţia de aluminiu primar a fost de 95.632 de tone, cu 19,4% sub cea din primele şase luni ale anului trecut, în vreme ce producţia de aluminiu prelucrat s-a ridicat la 46.740 de tone, cu 21,2% mai mică decât producţia realizată în primul semestru al anului trecut. Producţia de bauxită a fost de 490.798 de tone, în uşoară creştere comparativ cu cea din primele şase luni ale anului trecut.

Pentru primul semestru al anului, cheltuielile generale, administrative şi de desfacere ale Grupului Alro s-au ridicat la 158,8 milioane lei, cu 16% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce costurile bunurilor vândute au fost de 1,61 miliarde de lei, în scădere cu 9% comparativ cu cele din primele şase luni ale anului trecut.

Din activităţi operaţionale Alro a raportat o pierdere de circa 5,5 milioane de lei, faţă de un câştig de 171 milioane lei, în primul semestru al anului, în vreme ce cheltuielile cu dobânzile au fost de 64,8 milioane lei, aproape duble comparativ cu cele din perioada ianuarie - iunie 2022.

La nivel individual, Alro a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o pierdere de 151,2 miloane de lei, faţă de un mic profit, în primul semestru al anului trecut.

Vimetco PLC din Cipru deţine 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding are 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din Alro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb