Afaceri şi profit în scădere pentru Transgaz, în prima jumătate a anului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 16 august 2023

Afaceri şi profit în scădere pentru Transgaz, în prima jumătate a anului

Venituri financiare nete mai mici cu 68%; anul trecut socitatea a reflectat în situaţiile financiare reducerea capitalului social al Eurotransgaz

Transgaz Mediaş (TGN) a obţinut, în primele şase luni ale anului, un profit net consolidat de 70,8 milioane de lei, cu 60% sub cel din primul semestru al anului trecut, în timp ce afacerile au scăzut cu 18%, la 960 milioane de lei, conform raportului transportatorului de gaze naturale publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din activitatea de exploatare (înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii) s-au ridicat la 761,1 milioane de lei, cu 8% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce veniturile din activitatea de echilibrare au fost de 263,1 milioane de lei, circa jumătate din cele aferente primului semestru al anului trecut.

Conform companiei, scăderea veniturilor din activitatea de echilibrare a fost determinată de un preţ de tranzacţionare mai mic cu 219,14 lei/MWh, cu o influenţă negativă de 209 milioane lei, precum şi de cantitatea mai mică transportată cu 138.208 Mwh, cu influenţă negativă de 68,4 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare (înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii) au fost de 728,2 milioane de lei, cu 8% peste cele din primele şase luni ale anului trecut.

Profitul din exploatare s-a ridicat la 32,9 milioane de lei, cu 12% peste cel din primele şase luni ale anului, la care s-a adăugat un câştig din activităţile financiare de 60,8 milioane lei, cu 68% sub cel din primul semestru al anului trecut.

Potrivit companiei, veniturile financiare au fost mai mici cu 152,3 milioane de lei, în principal pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflaţiei de 4,19% pentru primul semestru al anului 2023, faţă de 9,98% în primul semestru din 2022 şi a înregistrării de venituri din participaţii ca urmare a reducerii capitalului social al Eurotransgaz, în primul trimestru din 2022 cu 13,15 milioane euro.

"În primul semestru din 2023 au crescut cheltuielile cu dobânda, în principal ca urmare a finalizării proiectelor de investiţii, pe perioada implementării acestora dobânda fiind capitalizată", se mai menţionează în raportul Transgaz.

Eurotransgaz este o subsidiară a Transgaz din Republica Moldova.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 3,3 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Interesant cum s-a publicat raportul TGN inaintea stirii cu raportul H2O, peste tot sunt stiri cu raportul H2O , dar aici , e mai bine sa prioritizeze TGN ...

    1. Pe BVB a fost publicat intai raportul TGN si apoi cel al H2O. Nu este nicio prioritizare. Te legi de maruntisuri!

    Dc se mentine tot asa ajunge la per 20 la sfarsit de an. Hidroelectrica cred ca va fi undeva pe la PER 7, dc ramane la 110, Petrom poate PER 8 si TEL la per 5.

    deci cam scumpisoara transgaz, momentan, comparativ cu restul din energie. 

    1. Pe termen scurt si mediu, nu prea sunt perspective bune pentru TGN, din cauza planului masiv de investitii in valoare de 3.2 Miliarde de Euro, abia dupa aceea prin 2028 , cel mai devreme va fi TGN cu perspective bune. Pentru cine are rabdare 5 ani de zile , sa o tina in portofoliu cu dividende mici , din cauza investitiilor , si prin urmare cu o crestere mica a pretului actiunii ...

      Perspectivele sunt bune. Gazele din Marea Neagra vor trece prin conductele TGN.

      Gazele din Marea Neagra vor incepe sa treaca prin TGN abia din 2028, si DOAR daca acele investitii propuse de TGN in valoare 3.2 Miliarde de Euro vor fi duse pana la capat in timp util. Pentru cei Rabdatori si cei cu Mare Incredere in Conducerea Statului Roman. Vor avea de castigat cu TGN daca se vor alinia cum trebuie toate datele necesare. Ramane de vazut! Pana in 2028, om trai si om vedea :)

    Industria mare consumatoare de energie,da faliment sau se realoca in tari,

    cu energie ieftina (USA,China...),scade normal consumul de gaze 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb