Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 26,1 milioane lei (5,9 milioane euro), în creştere cu 19% faţă de anul 2012, iar pierderile au scăzut cu 38%, la 46,7 milioane lei (10,6 milioane euro), fiind influenţate în continuare şi de provizioanele constituite. Compania a consemnat în 2012 o cifră de afaceri de 22 milioane lei şi pierderi de aproape 75 milioane lei.
Impact a obţinut anul trecut venituri de 44,5 milioane lei (10,1 milioane euro), cu 44% peste încasările din precedentul exerciţiu financiar, de 30,9 milioane lei, reiese din rezultatele financiare preliminare transmise, miercuri, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"În anul 2013 Impact a semnat 101 de contracte de vânzare apartamente, atât cu plata integrală, cât şi cu plata în rate. De asemnea, în anul 2013 au fost vândute 53 de loturi de teren în suprafaţă totală de peste 48.000 de metri pătraţi în Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Constanţa (...) La sfârşitul lunii decembrie 2013 existau în stoc un număr de 195 case şi apartamente complet finalizate cu o suprafaţă construită de 20.000 mp. Pentru deprecierea stocurilor de produse finite şi a stocurilor de producţie în curs de execuţie au fost înregistrate provizioane (...) ", se arată în comunicatul transmis Bursei.
Apartamentele finalizate au fost evaluate la 48,4 milioane lei, la un cost mediu de 538 de euro/metru pătrat. Cele mai multe apartamente finalizate sunt în cartierul Greenfield din Bucureşti (134) şi în complexul Europa din Oradea (42). Cel mai mare preţ era în proiectul Greenfiled (710 euro/mp), iar cel mai mic în complexurile Europa şi Lotus din Oradea (câte 330 euro/mp), potrivit datelor rpezentate de Impact.
Compania mai dispunea la finalul anului trecut şi de 1 milion de metri pătraţi de teren, reevaluat la 252,1 milioane lei, cu un preţ mediu de 53 euro/metru pătrat. Cel mai mare preţ este în complexul Greenfield (65 euro/mp), iar cel mai mic în ansamblul Roua din Ploieşti (6 euro/mp).
Cheltuielile au scăzut anul trecut cu 19%, de la 84,2 milioane lei la 68,1 milioane lei (15,4 milioane euro).
Costurile din exploatare au avansat cu 11%, la 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro), iar provizioanele au urcat cu 50%, la 31,2 milioane lei (7,1 milioane euro).
Suma de 13,6 milioane lei reprezintă provizioane pentru reţele de utilităţi şi drumuri din ansamblurile rezidenţiale unde Impact nu mai deţine imobile şi terenuri spre vânzare şi care au fost transferate sau urmează să fie înstrăinate către asociaţiile de proprietari sau consiliile locale din zonele în care se află proiectele.
"Pentru aceste active s-au semnat promisiuni de vânzare-cumpărare şi au fost predate cu proces verbal noilor proprietari", se arată în comunicat, citat de Mediafax.
Alte 1,9 milioane lei reprezintă un provizion parţial aferente unui dosar penal în care compania este parte.
"Suma totală care face obiectul acestui dosar este de aproximativ 16 milioane lei, dar în dosar s-a efectuat o expertiză tehnică în urma căreia prejudiciul se diminuează la suma provizionată. Expertiza este în curs de admitere de către instanţă, iar în caz de neadmitere se va revizui provizionul", afirmă reprezentanţii Impact.
Provizioanele pentru litigii însumau 4,8 milioane lei la finalul anului trecut.
Datoriile au scăzut cu 11%, la 91,6 milioane lei, de la 102,6 milioane lei la finalul anului 2012.
În acelaşi timp, activele totale au coborât cu 13%, de la 428,7 milioane lei în 2012 la aproape 371 milioane lei.
Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care la finalul anului trecut deţinea 44,24% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (16,15%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).
1. viata bate filmul
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 23.01.2014, 08:37)
In final preturile de la Oradea au ajuns acolo unde trebuiau sa fie din start conform angajamentelor asumate de IMPACT la LICITATIA publica castigata, transpuse in contractul de asociere in participatiune IMPACT/CONSILIUL LOCAL! Ce n-au vrut in ruptul capului Popp&Sandulescu a vrut CRIZA! Lacomia celor doi a fost stopata de CRIZA! Pierderile s-au diminuat fata de anul 2012 dar tot consistente sunt! Nici nu ai cum sa obtii profit cand fundamentul pe care este construita afacerea este subred! Bazat pe inselaciune(perpetuata si de actuala echipa), pe minciuna, pe jaf! Pacea de la Oradea nu a rezolvat mare lucru! Inca mai sper ca ceea ce a decis Camera de Conturi a judetului Bihor in privinta penalitatilor datorate de catre IMPACT sa fie validat de Instante! Asa ar fi normal!