Turcia a criticat marţi programul american ce oferă afganilor care riscă să fie ţinte ale violenţei talibanilor, din cauza afilierii lor cu SUA, posibilitatea de a se reinstala în SUA, susţinând că măsura ar putea provoca o "criză migraţională majoră" în regiune, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat luni un nou program în cadrul căruia alte mii de afgani vor avea şansa de a se reloca ca refugiaţi în SUA. Afganii din program ar trebui să ajungă pe cont propriu într-un stat terţ, unde vor aştepta o perioadă de 12 până la 14 luni pentru ca cererile lor să fie procesate.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul a avut discuţii cu ţările vecine, adăugând că este important ca graniţele Pakistanului cu Afganistan să rămână deschise, în timp ce alţii ar putea călători în Turcia prin Iran.
Într-o declaraţie, ministerul de externe de la Ankara a respins referirea la Turcia ca o cale de migraţie pentru afgani şi a adăugat că Turcia, ţara care găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi la nivel global, peste patru milioane, nu va asuma "o nouă criză migraţională în numele unei ţări terţe".
"Turcia nu acceptă decizia iresponsabilă luată de SUA fără a ne consulta. Dacă SUA doresc să îi aducă pe aceşti oameni în ţara lor, este posibil să îi transfere direct cu avioane", afirmă ministerul turc de externe.
"Nimeni nu ar trebui să se aştepte ca poporul turc să suporte povara crizelor migraţionale experimentate ca urmare a deciziilor ţărilor terţe din regiunea noastră", a adăugat aceasta.
Sute de afgani au trecut în Turcia în ultimele săptămâni, pe fondul violenţelor în creştere din Afganistan, stârnind îngrijorare cu privire la riscul unui nou flux de migranţi.
Relaţiile dintre Ankara şi Washington sunt tensionate pe mai multe planuri: de la demersul Ankarei de a achiziţiona echipamente de apărare produse în Rusia până la chestiuni legate de justiţie şi poziţii diferite pe dosare de politică externă precum Siria, Libia şi Mediterana de est.
Turcia s-a oferit să asigure securitatea şi să gestioneze aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul după retragerea SUA şi NATO din Afganistan, ceea ce ar putea crea un teren de cooperare între aliaţii NATO.