Luna viitoare, ar putea avea loc negocieri între guvernul afgan şi talibani, la capătul a peste un deceniu de război (declanşat după atacurile de la 11 septembrie 2001), au afirmat diverşi oficiali, diplomaţi şi experţi, după ce preşedintele Ashraf Ghani declarase că pacea este mai aproape acum decât oricând, scrie Associated Press (AP).
Potrivit unei declaraţii de ieri a lui Ghani, "condiţiile pentru pace nu au fost mai bune în ultimii 36 de ani", referindu-se inclusiv la războiul cu Uniunea Sovietică (1979-1989).
De când a fost ales în septembrie, Ghani a implementat o strategie complexă menită a-i forţa pe liderii talibani să accepte că este fără speranţe cauza pentru care luptă - şi anume, înlocuirea guvernului de la Kabul cu un emirat. Ashraf Ghani a reuşit să atragă sprijinul ţărilor din regiune despre care se crede că protejează, finanţează şi înarmează talibanii. În această categorie, intră Pakistanul, care deja a început să facă presiuni asupra insurgenţilor, pentru ca aceştia să deschidă un canal al negocierilor de pace.
La rândul lor, talibanii (a căror conducere are sediul în oraşele pakistaneze Quetta, Karachi şi Peshawar) au refuzat să comenteze perspectivele negocierilor de pace, iterându-şi poziţia că toate trupele străine trebuie mai întâi să părăsească Afganistanul, unde SUA şi NATO au, în prezent, circa 13.000 de militari, care antrenează forţele locale de securitate şi întreprind operaţiuni anti-teroriste împotriva talibanilor şi a al-Qaida. Preşedintele american Barack Obama plănuieşte să reducă aproape total prezenţa militară în Afganistan până la sfârşitul lui 2016. La apogeul războiului (anii 2009-2010), existau în această ţară central-asiatică 140.000 de trupe SUA şi NATO.