Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale, preşedintele democrat american Joe Biden a anunţat marţi măsuri de regularizare a situaţiei a sute de mii de imigranţi aflaţi în SUA fără acte în regulă, dar care sunt căsătoriţi cu cetăţeni americani, măsuri condamnate imediat de susţinătorii rivalului său republican Donald Trump, relatează AFP.
Preşedintele democrat va înlesni astfel obţinerea permiselor de şedere pentru partenerele de viaţă sau partenerii unor cetăţeni americani ce se află în SUA fără acte în regulă, şi accelerarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru tinerii absolvenţi, a detaliat Casa Albă, menţionând că "această măsură va proteja circa o jumătate de milion de soţi şi soţii de cetăţeni americani, şi circa 50.000 de copii imigranţi în vârstă de cel puţin 21 de ani".
Imigraţia este o temă majoră de campanie pentru alegerile prezidenţiale şi legislative care vor avea loc în noiembrie în SUA. Aceasta este de asemenea o temă politică delicată pentru preşedintele democrat, acuzat adesea de prea multă îngăduinţă faţă de migraţia ilegală şi care se va confrunta în alegeri cu predecesorul său republican Donald Trump, ce promite expulzarea masivă a migranţilor clandestini, potrivit AFP.
Joe Biden a anunţat recent o înăsprire semnificativă a politicii sale privind migraţia pentru a stăvili valul migrator la frontiera mexicană. Însă preşedintele democrat în vârstă de 81 de ani şi care aspiră la un nou mandat are totuşi în vedere să nu-şi îndepărteze electoratul progresist sau pe cel de origine străină, prin urmare evidenţiază elementele pozitive ale unei imigraţii reglementate, prin măsuri precum cele anunţate marţi.
Acestea au fost criticate imediat de Partidul Republican. Aleasa cu orientare de dreapta radicală Marjorie Taylor Greene a denunţat o manevră "electoralistă", în timp ce un alt congresman republican, Josh Brecheen, consideră că, printr-o decizie trasată "din pix, preşedintele Biden protejează în faţa expulzării 550.000 de (imigranţi) ilegali" în speranţa obţinerii unor voturi din partea familiilor acestora, mai scrie AFP.
Joe Biden doreşte în plus să accelereze procedurile de eliberare a vizelor de lucru pentru anumiţi imigranţi care au obţinut o diplomă universitară în SUA şi au primit o ofertă de muncă în această ţară, decizie care ar urma să se aplice îndeosebi beneficiarilor programului de protejare a minorilor imigranţi, aşa-numiţii 'Dreamers', lansat de fostul preşedinte democrat Barack Obama în urmă cu exact 12 ani, aniversare ce va fi celebrată marţi la Casa Albă.
Echipa de campanie a lui Biden a profitat de altfel de această aniversare pentru a difuza un clip video în care beneficiari ai acestui program atacă în engleză şi spaniolă poziţiile anti-imigraţie ale lui Trump.
Tot marţi, un sondaj efectuat de institutul YouGov pentru postul CBS News arată că majoritatea cetăţenilor americani, inclusiv cei de origine latino-americană, nu însă şi cei afro-americani, sprijină expulzarea masivă a imigranţilor ilegali, relatează agenţia EFE.
Sondajul, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.615 alegători, cu o marjă de eroare de +/- 3,8%, relevă că, pe ansamblu, 62% dintre cetăţenii americani sunt favorabili acestei măsuri şi 38% sunt împotrivă.
În rândul celor de origine latino-americană, procentul celor favorabili expulzării migranţilor ilegali este mai redus, de 53%, dar se menţine majoritar. Cel mai ridicat procent de persoane favorabile acestor expulzări este observat în rândul americanilor albi, de 67%, în timp ce majoritatea americanilor de culoare, 53%, se opun expulzărilor, transmite AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2024, 20:27)
Lovitura dupa lovitura data republicanilor trumpisti .Condamnarea fostului , masurile luate la granita , iertarea platilor de catre studenti , avortul , restrictionarea detinerii armelor de asalt , ajutorul Ucrainei vor favoriza si maximiza scorul electoral al democratilor .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2024, 22:37)
da' cu costul vieții cu vreo 30% în 4 ani cum o sa o dreagă, tot Trump? De fapt Trump nu trebuie sa facă nimic sa câștige, de exemplu chiriile și asigurarile pt locuințe au crescut numai anul asta cu 17%...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2024, 06:15)
Costul vietii a crescut peste tot in lume pentru ca Putin, omul in care Trump are cea mai mare incredere, a provocat un deranj urias pe piata energiei prin agresiunea si macelul din Ucraina.
Problema insa se rezolva.
Piata gazelor este rezolvata, vin la finalizare supracapacitati de productie LNG. In absenta unui soc geopolitic sau a unor greve in Australia etc, gazele vor ramane ieftine.
Pe piata petrolului situatia este mai complicata, pentru ca este posibil ca in viitorul apropiat Occidentul sa sa scoata de pe piata 30-40% din exporturile Rusiei prin noi sanctiuni calibrate mai precis.
Dar in acest moment, spre exemplu, analistii Citigroup se asteapta la un Brent la 60$ in 2025, as world faces ‘substantial surplus’.
La fel si IEA, agentia cu sediul la Paris, se asteapta ca pana in 2029 oferta de petrol de 114 mil bpd sa depaseasca cererea cu 8 mil bpd. Aici eu am rezervele mele, in general producatorii nu lasa oferta sa depaseasca cererea pentru perioade lungi de timp, dar macar ne putem astepta la un oarecare echilibru in piata.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2024, 06:54)
da bullshit. putin. banii dati cadou la populatie in pandemie, au fost familii care au luat si suta de mii de dolari, cei cu copii, doar sa stea acasa, bani dati cadou, in plus la firme mici 10.000 dolari/angajat, unii au luat milioane de dolari cadou, bani printati de FED, vreo 5 trilioane usd, aia au provocat inflatia.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2024, 13:09)
Banii de care vorbesti tu nu s-au dus in cumparaturi. Banii aia au umflat bursa si poate piata masinilor electrice.
Dar banii aia din pandemie s-au terminat de mai bine de 8 luni si inflatia inca se misca sus-jos dupa pretul petrolului. Dupa atacul Hamas din 7.octombrie si dupa atacurile Houthi/Iran din Marea Rosie am avut un nou puseu inflationist puternic.
Oricum, o sa aflam in viitor daca nu cumva a fost mana lui Putin si atunci in octombrie, pentru ca Iranul a parut luat prin surprindere de atacul Hamas.
iar, mai recent, in luna mai, Putin si-a trimis mii de ”consilieri” la prietenul lui, maresalul Haftar din Libia. Probabil ca vrea sa scoata de pe piata, la fel ca in 2020, productia de 1,2 mil bpd titei a Libiei.
In 2020, cand preturile s-au prabusit si producatorii de chinuiau sa scada productia, Putin l-a convins pe maresalul Haftar sa blocheze timp de 10 luni exporturile Libiei de petrol (1,2 mil bpd).