AFP: China este conştientă de consecinţele grave ale unei escaladări a conflictului cu Taiwanul

A.F.
Internaţional / 8 decembrie 2023

AFP: China este conştientă de consecinţele grave ale unei escaladări a conflictului cu Taiwanul

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen se declară joi "mulţumită" de faptul că a ajuns la un acord cu preşedintele chinez Xi Jinping asupra necesităţii unor relaţii comerciale mai echilibrate între Uniunea Europeană (UE) şi China, relatează AFP.

"Sunt mulţumită de faptul că am convenit cu preşedintele Xi că relaţiile comerciale ar trebui să fie echilibrate între noi", a declarat într-o conferinţă de presă, la Beijing, Ursula von der Leyen, în urma unui summit UE-China.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat "să răspundem împreună provocărilor mondiale şi să acţionăm împreună pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea în lume", într-o întâlnire cu Ursula von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, la Diaoyutai - vila de stat a Guvernului chinez la Beijing.

"China şi UE ar trebui să fie parteneri în cadrul unei cooperări reciproc avantajoase", a declarat el, subliniind importanţa "încrederii politice" între cei doi parteneri.

Însă, "foarte natural, ne vom promova azi valorile europene, inclusiv drepturile omului şi democraţia", a dat el asigurări.

Summitul - prima întâlnire faţă în faţă de peste patru ani - intervine într-un moment de reluare a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing după pandemia covid-19, care a izolat China de restul lumii.

Mai mulţi comisari europeni au efectuat în ultimele luni vizite în China, pentru a relua dialogul în persoană.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi-a exprimat joi speranţa ca China să fie conştientă de "consecinţele grave" ale unei escaladări în Strâmtoarea Taiwan sau în marea Chinei de Sud.

"Suntem îngrijoraţi de tensiunile tot mai mari din Strâmtoarea Taiwan şi de la marea Chinei de Sud", a declarat el într-o conferinţă de presă, după ce s-a întâlnit cu oficiali chinezi la Beijing.

"Vreau să cred că China este deplin conştientă de consecinţele grave ale oricărei escaladări în această regiune", a insistat el.

Exită numeroase subiecte de disensiune între UE şi primul său partener economic, indiferent că este vorba despre un important deficit comercial sau Războiul din Ucraina - două subiecte în centrul discuţiilor de joi.

Ursula von der Leyen şi-a reierat, într-o întâlnire joi după-amiaza cu premierul chinez Li Qiang, îngrijorările cu privire la "dezechilibrul" schimburilor comerciale.

"Trebuie să atacăm cauzele profunde ale acestei situaţii şi să gestionăm impactul care rezultă", a subliniat ea.

Deficitul comerical al UE cu China s-a dublat în doi ani şi a atins suma-record de 390 de miliarde de euro în 2022, potrivit preşedintei CE.

"Sperăm să putem vorbi despre reechilibrarea acestor relaţii economice. Credem că este important pentru noi, care vrem să ne dezvoltăm autonomia strategică, să reducem un anumit număr de dependenţe şi de vulnerabilităţi", a subliniat la rândul său Charles Michel, care şi-a exprimat speranţa "unei dezbateri deschise şi sincere în aceste subiecte".

Obiectivul Chinei în cadrul summitului cu UE este "să-şi protejeze imaginea de actor mondial şi să-i asigure pe actorii europeni de orientarea pe care o ia economia chineză", apreciază un analist de la grupul de reflecţie cu privire la China Merics, Grzegorz Stec.

Însă cu doar câteva zile înainte de acest summit, China a aflat o veste proastă - retragerea Italiei din Noile Drumuri ale Mătăsii, declara AFP o sursă din guvernul lui Giorgia Meloni.

Acest proiect de infrastructură uriaş este criticat de opozanţii săi, care-l consideră drept un "Cal Troian", menit să obţină o influenţă politică.

Beijingul a denunţat joi "denigrarea" proiectului său, lansat în 2019 de către Xi Jinping.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ursula von der Leyen se declară joi "mulţumită" ,

    o fi cumparat si de la China vaccin Co-vid ptr. UE,

    cu contract "secretizat", ca si cu Pfizer  

    Istoria spune asa: toate guvernele si bancile centrale ce acumuleaza aurul din piete si devin tep pozitive an de an - se pregatesc de razboi!!!

    s c c r e t  

    1. net pozitive an de an…

      s c c r e t 

      ... a fost o strategie conform careia chinei trebuia implantat modelul financiar occidental ... scopul era ca in timp sa creeze suficienta coruptie in centru pentru ca sa pice din interior ... intrebarea este: de unde s-au inspirat de aceasta strategie cei care au gandit modelul?! ... ar fi functionat daca occidentul scapa de propria-i coruptie din sistem ... si china ar fi cumparat in continuare datorie americana ... dar au venit clintonii care au dereglement sistemul financiar .... asta dupa ce bush sr care decreta lumea noua ... dupa ei au inceput sa se implinesca cuvintele lui kissinger (usoara sa-i fie tarana) ... "a fi dusmanul americii este periculos, a-i fi prieten e fatal" ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb