AFP: Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze

A.F.
Politică / 16 noiembrie 2023

AFP: Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze

Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid a cerut, ieri seară, plecarea premierului Benjamin Netanyahu fără a aştepta încheierea operaţiunii militare împotriva islamiştilor palestinieni ai Hamas în Fâşia Gaza, potrivit AFP.

"Netanyahu ar trebui să plece imediat (...) Avem nevoie de o schimbare, Netanyahu nu poate rămâne prim-ministru", a declarat Lapid într-un interviu acordat postului israelian N12.

"Nu ne putem permite o campanie (militară) lungă cu un prim-ministru în care populaţia nu mai are încredere", a adăugat Lapid.

La patru zile după atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, premierul Benjamin Netanyahu şi liderul opoziţiei Benny Gantz au anunţat un acord pentru crearea unui "guvern de urgenţă" pe durata războiului.

La rândul său, Yaïr Lapid a acuzat guvernul Netanyahu de un "eşec impardonabil" pentru că nu a reuşit să împiedice atacul Hamas, fără precedent de la crearea Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Şi, deşi s-a declarat în favoarea unui "guvern de uniune naţională" în timpul războiului, Lapid, la fel ca Gantz, a refuzat să se alăture guvernului condus de Netanyahu, care, potrivit lui, includea "extremişti" precum Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Publice şi şeful Forţei Evreieşti, de extremă dreapta.

Actualul lider al opoziţiei, care a fost şeful unei coaliţii eteroclite aflate la putere înainte ca Netanyahu să revină în funcţie după alegerile legislative din noiembrie 2022, nu i-a cerut public demisia lui Netanyahu de la atacurile din 7 octombrie, a relatat joi presa israeliană.

În interviul acordat canalului N12, Lapid nu a făcut apel la noi alegeri anticipate, ci la un vot de încredere în Parlament, deschizând astfel calea pentru formarea unui nou guvern, de această dată condus de un alt membru al Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu.

"Nu este momentul pentru alegeri (...) Ar trebui să optăm pentru o reconstrucţie naţională cu un alt prim-ministru Likud", a declarat Lapid.

Lapid a fost imediat respins de partidul lui Netanyahu, care a calificat o astfel de propunere într-o "perioadă de război" drept "regretabilă" şi "ruşinoasă".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asa si trebuie. Crimele acestui om trebuie pedepsite.

    In mare parte Israel si-a atins obiectivele ce tin de distrugerea Hamas .SUA se pozitioneaza impotriva Hamas dar de partea cetatenilor palestinieni nevinovati (greu de facut diferenta ) ceea ce il aduce pe Natanyahu intr-o situatie personal politica complicata .Era de asteptat ca Netanyahu sa fie atacat politic stiute fiind simpatiile politice alea acestuia si contestarea populara masiva a Guvernului aparuta chiar inainte de inceperea conflictului .Netanyahu nu are cum scapa din menghina politica ce va bate moneda pe preventia inexistenta, ca si decizie guvernamentala ,atunci cind Khibbuturile au fost atacate asa cum am vazut cu totii .Crimele odioase si rapirile de cetateni nevinovati vor fi trecute, ca si lipsa de preventie ,in contul lui Netanyahu . Lupta politica la nivel global devine extrem de interesanta J.R.Biden nu ii poate lasa in functie pe simpatizantii Moscovei ce sunt legati uneori si de prietenia cu Trump si nu poate opri , contrar cerintelor unor politicieni republicani ,ajutorul acordat Ucrainei .Noua intelegere facuta chiar ieri cu XI este parte a ceea ce J.R.Biden ne-a zis cindva facind referire la Putin : „ nici nu stie ce il asteapta ”.Acum, intreaga omenire, sta sub semnul deciziei celor doua mari natiuni SUA si China .Ai grija de tine „ draga prietene” sunt cuvintele lui XI adresate lui Putin cu putina vreme in urma ce pot fi citite acum in alta cheie politica .XI ai nteleas complexitatea planului Occidentului ce cuprinde defederalizarea Rusiei , scoaterea Rusiei, ca si influenta ,din mai toate Enclavele, acolo unde Rusia profita si influenta decizia statala ,aducerea Rusiei in situatia de a nu putea trece in ofensiva in Ucraina si de a nu putea trece peste aliniamentul actual unde armatele ei se afla fata in fata cu cele ale ucrainienilor totul realizat impreuna cu federalizarea UE si inarmarea fara preced a intregii Europe, ce isi mareste spatiul (teritoriul )existentialist. Ceea ce a urmat este normalitatea de care China acum se poate bucura .XI vine in vizita la J.R.Bieden iar ofertele acestuia nu pot fi refuzate .In Israel o data cu demisia lui Netanyahu lucruile se vor calma incet incet .Scopul final a fost atins iar noncombatul tarilor arabe musulmane lasa in ofsaid Iranul si Rusia . Curind vom asista la propuneri arabe de pace ce vor include si situatia poporului palestinian care evident nu prea mai au unde sa se intoarca .Ca si in Ucraina , acolo unde distrugerile din nord est sunt extrem de mari si in Gaza totul a fost facut una cu pamintul. Ghiciti si singuri care sunt Entitatile (si intr-un caz si in celalalt )ce vor reface totul de la zero .

    1. Nu stiu,mie mi se par vinovate serviciile secrete israeliene,Mossadul nu e neica nimeni,e o mare rusine sa rateze astfel.de informatii!Bineinteles,princip alii vinovati sunt criminalii care au comis aceste atrocitati dar in Israel nu Netanyahu e principalul.vinovat.Acum.daca el trebuie sa se sacrifice pentru binele poporului sau,asta este,asta e rolul.politicienilor,nu sa puna biciul tot pe aia saraci,asa,ca la noi!

      Nu stii, nu vorbi. Exista precedentul 1973 Yom Kippur, dupa armistitziu Golda Meir shi Moshe Dayan si-au dat demisia si au iesit din politica. Aia erau oameni de stat, nu ca Beny Pirtz.

    In situatia actuala,cererea opozitiei = tradare de tara

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb