Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat luni în vizită în Majdal Shams, a promis un "răspuns sever" după atacul cu rachetă care a ucis 12 copii şi adolescenţi în acest oraş druz din Platoul Golan (anexat în mare parte de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967), atac atribuit de autorităţile israeliene grupării şiite libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, potrivit AFP.
"Aceşti copii sunt copiii noştri (...) Statul Israel nu va lăsa şi nu poate să lase aceasta fără răspuns. Răspunsul nostru va veni şi va fi unul sever", a declarat Netanyahu.
Potrivit armatei israeliene, racheta a fost lansată dinspre Liban de către miliţiile islamiste Hezbollah, susţinute de Iran. Hezbollah a negat că ar fi autorul atacului sângeros.
Zeci de persoane s-au adunat la Majdal Shams pentru a protesta împotriva vizitei lui Netanyahu, fiind masate în spatele unor bariere metalice, sub supravegherea atentă a mai multor poliţişti, conform AFP.
"Spun întregii comunităţi: nu vă lăsaţi spiritul să se clatine. Nu vă pierdeţi speranţa în faţa axei de intimidare a Iranului şi Hezbollahului", a declarat Netanyahu în timpul vizitei sale în enclava druză, potrivit EFE.
Mai mulţi miniştri, între care cel al apărării, au vizitat duminică oraşul, care face parte din teritoriul sirian ocupat de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967, şi au fost criticaţi de unii locuitori, care i-au acuzat că au abandonat enclava pe fondul escaladării tensiunilor din zonă.
Anterior, sute de locuitori au participat la funeraliile celei de-a 12-a victime a atacului cu rachetă de sâmbătă, care a stârnit o emoţie puternică în acest orăşel de druzi de numai 11.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Libanul.
Pe fondul speculaţiilor privind represaliile Israelului la acest atac, cabinetul de securitate israelian - care reuneşte conducerea militară şi a serviciilor de informaţii, precum şi miniştrii-cheie - l-a autorizat duminică seara pe Netanyahu să decidă asupra unui răspuns împotriva Hezbollah.
Între timp, mai multe companii aeriene au suspendat zborurile spre şi dinspre Beirut, iar ţări precum Norvegia, Franţa şi Belgia au cerut cetăţenilor lor să părăsească Libanul din cauza posibilităţii ca situaţia să escaladeze, notează EFE.
Gruparea şiită libaneză, aliată a Iranului, atacă în mod constant, de la declanşarea războiului din Gaza la 7 octombrie, poziţii de cealaltă parte a graniţei cu rachete şi drone, în semn de solidaritate cu miliţiile palestiniene, iar Israelul răspunde prin bombardarea obiectivelor militare ale grupării în Liban şi Siria, mai transmite AFP.
Dar atacul de sâmbătă a fost cel mai sângeros asupra civililor de partea israeliană a frontierei, ceea ce îi face pe mulţi să se teamă că schimbul de focuri ar putea duce la un război deschis, ce ar putea degenera într-un conflict regional.
Hezbollah a negat responsabilitatea pentru lovitura de la Majdal Shams, dar Israelul a prezentat fotografii cu fragmente de rachetă care, potrivit acestuia, demonstrează că este vorba de o rachetă Falaq-1 de fabricaţie iraniană, utilizată de gruparea libaneză.
SUA au declarat de asemenea că proiectilul a fost tras de Hezbollah.
În faţa ameninţării cu represalii din partea Israelului, Hezbollah a început luni să schimbe amplasamentul rachetelor sale ghidate de mare precizie în perspectiva unei eventuale utilizări, transmite postul de televiziune israelian i24News, citând AP.
Gruparea susţinută de Iran spune că nu vrea un război total cu Israelul, dar avertizează că, dacă izbucneşte un conflict, va lupta fără limite.
De la începutul conflictului în Fâşia Gaza în 7 octombrie, Hezbollah a lansat mii de rachete şi zeci de drone explozive asupra Israelului. Rapoartele israeliene estimează la aproximativ 150.000 de rachete arsenalul Hezbollah, apreciind că unele sunt echipate cu sisteme de ghidare de mare precizie, conform postului de televiziune citat.