AFP: Peste 20 de ţări cer triplarea energiei nucleare la nivel mondial până în 2050

A.F.
Internaţional / 2 decembrie 2023

AFP: Peste 20 de ţări cer triplarea energiei nucleare la nivel mondial până în 2050

Un număr de douăzeci de ţări, printre care Statele Unite, Franţa şi Emiratele Arabe Unite, au cerut sâmbătă, într-o declaraţie comună la COP28, triplarea capacităţii de energie nu-cleară în lume până în 2050, comparativ cu 2020, pentru a reduce dependenţa de cărbune şi gaz, principala problemă a acestei conferinţe, scrie AFP.

Anunţul a fost făcut de John Kerry, emisarul american pentru climă, la Dubai, în compania mai multor lideri, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul belgian Alexander de Croo.

Dar China şi Rusia, principalii constructori de centrale nucleare din lume în prezent, nu se numără printre semnatari.

Printre ceilalţi semnatari se numără Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Finlanda, Ghana, Ungaria, Japonia, Moldova, Mongolia, Maroc, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slove-nia, Coreea de Sud, Suedia, Ucraina şi Regatul Unit.

Declaraţia recunoaşte rolul esenţial al energiei nucleare în atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 şi în menţinerea obiectivului de limitare a încălzirii glob-ale la 1,5°C.

"Ştim din ştiinţă, fapte şi dovezi că neutralitatea carbonului nu poate fi atinsă până în 2050 fără energie nucleară", a declarat John Kerry la evenimentul din Dubai.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a explicat că energia nucleară reprezintă pentru ţara sa "o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică şi la decarbon-izare".

De asemenea, ţările semnatare solicită acţionarilor instituţiilor financiare internaţionale - precum Banca Mondială - să includă energia nucleară în finanţarea lor.

"Există prevederi statutare, uneori în anumite instituţii internaţionale de credit, care exclud energia nucleară. Cred că acest lucru este complet depăşit', a declarat anterior pentru AFP Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Promotorii săi văd în energia nucleară, care poate fi modulată şi nu emite aproape deloc gaze cu efect de seră, un mijloc incomparabil de a produce electricitate virtuoasă şi abun-dentă.

Pe de altă parte, unii ecologişti subliniază riscurile de accidente, problema deşeurilor pe termen foarte lung şi costurile ridicate ale atomului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb