"Da"-ul interzicerii mariajului gay a obţinut peste 90% din sufragiile exprimate într-un referendum controversat, organizat în acest weekend în România, care a fost însă invalidat din cauza unui absenteism-record a aproape 80% din alegători, scrie AFP.
Un pic peste 3,4 milioane de persoane (reprezentând 91,6%) din cei 3,7 milioane de alegători care s-au prezentat la urne au votat în favoarea înscrierii în Consituţie a faptului că doar "un bărbat şi o femeie" se pot căsători, şi nu "soţii", aşa cum stipulează în prezent legea fundamentală.
Aproximativ 242.000 de persoane (6,4%) au votat împotriva acestei modificări, iar 74.000 de buletine (2%) au fost anulate, potrivit rezultatelor anunţate la numărarea voturilor în 98% din secţiile de votare.
Victoria taberei "da" nu ridica vreo îndoială, însă absenteismul masiv - 79,59% dintre alegători - a marcat o înfrângere usturătoare a social-democraţilor aflaţi la putere, care au susţinut această consultare iniţiată de ONG-uri apropiate Bisercii Ortodoxe. Un parg minim de 30% dintre alegătorii înscrişi era necesar ca votul să fie validat. Promotorii scrutinului au recunoscut duminică seara eşecul acestui demers.
În afară de comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), numeroase organizaţii din cadrul societăţii civile au îndemnat la boicotarea referendumului, denunţând "irosirea banilor", dar şi o campanie cu accente ofensatoare faţă de homosexuali.
Pe de altă parte, Guvernul român a făcut tot ceea ce a putut să se asigure că, în urma referendumului, interzicerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este introdusă în Constituţie, fără să fie contestată, comentează The Washington Post (WP), precizând că Bucureştiul a cheltuit 40-50 de milioane de dolari cu pregătirile, a prelungit perioada de votare de la una la două zile şi a scăzut pragul validării de la 50 la 30%, "numai să fie sigur".
Acest refrendum a fost criticat de către Bruxelles, care a îndemnat Bucureştiul la respectarea drepturilor omului.
Legislaţia română nu autorizează nici căsătoria între persoane de acelaşi sex şi nici uniunea civilă, o interdicţie pe care referendumul viza să o introducă în Constituţie.