Munca forţată a uigurilor în China continuă, inclusiv în fabrici chineze care vând o parte din producţia lor textilă unor importante mărci din Europa, denunţă un raport comandat de grupul socialist din Parlamentul European, publicat miercuri, transmite AFP.
"Un volum substanţial de haine purtând marca muncii forţate a uigurilor intră în UE fără nicio restricţie", potrivit raportului realizat de cercetători de la laboratorul de studii privind munca forţată al Universităţii Hallam din Sheffield, în Marea Britanie, în colaborare cu organizaţii nonguvernamentale de apărare a drepturilor minorităţii musulmane uigure.
Raportul a fost realizat la solicitarea eurodeputatului francez de stânga Raphaël Glucksmann (Place publique), în numele grupului socialist din Parlamentul European (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor).
Acesta a stabilit că circa 39 de mărci cunoscute de haine prezintă un "risc ridicat" de a fi fabricate de uiguri constrânşi la muncă forţată.
Cercetătorii au identificat cel puţin patru producători chinezi de textile care au recurs la o astfel de muncă forţată, produsele fiind vândute ulterior unor mărci cunoscute ca Zara, Next sau chiar Prada.
Autorităţile chineze impun de peste zece ani în Xinjiang (nord-vest) măsuri drastice în numele luptei împotriva terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite de putere unor uiguri. Măsurile, care includ muncă forţată şi lagăre de reeducare, au fost înăsprite începând cu 2017.
Raphaël Glucksmann a alertat încă din 2019 în legătură cu represiunea împotriva uigurilor, ceea ce i-a atras sancţiuni din partea autorităţilor chineze, în 2021.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care joi este aşteptată la Beijing pentru un summit UE-China, a indicat marţi că va aborda problema acestor sancţiuni cu interlocutorii săi chinezi.
Joi dimineaţa, Ursula von der Leyen are prevăzută o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping.