Sonda japoneză SLIM, care se află pe Lună din ianuarie, a fost plasată din nou într-un repaus forţat duminică, după ce a supravieţuit celei de-a doua nopţi lunare, o perioadă marcată de temperaturi scăzute şi care durează două săptămâni terestre, informează AFP.
Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat joia trecută reactivarea acestui dispozitiv spaţial, care a putut de atunci să transmită imagini noi către Terra.
Chiar dacă durata sa de funcţionare a depăşit cu mult aşteptările - JAXA nu a proiectat această sondă pentru a rezista la teribila şi lunga noapte lunară, când temperaturile coboară până la -130°C -, SLIM începe să dea tot mai multe semne de oboseală.
"I-am verificat starea de sănătate prin pornirea şi oprirea succesivă a unora dintre dispozitivele sale", a explicat JAXA într-un mesaj publicat luni pe contul său de pe reţeaua de socializare X.
Camera multispectrală a acestui modul de aselenizare, esenţială pentru analizele sale asupra rocilor de pe Lună, a putut fi pornită, de exemplu, "dar există unele disfuncţionalităţi", potrivit aceleiaşi agenţii nipone.
De la aselenizarea sa din 20 ianuarie, sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a alternat între faze de activitate şi de repaus forţat.
SLIM a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie, permiţându-i Japoniei să devină cea de-a cincea ţară din lume care a realizat o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India.
Însă, din cauza unei probleme la motor în ultimele câteva zeci de metri de coborâre, SLIM a asolizat înclinat, ceea ce a privat celulele sale fotovoltaice, orientate spre vest, de lumina Soarelui.
După o perioadă iniţială de inactivitate, sonda a fost reactivată la sfârşitul lunii februarie, după ce a supravieţuit unei perioade de două săptămâni de noapte pe Lună, înainte de a fi plasată din nou în stare de hibernare, la începutul lunii martie.
SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli. Înainte să fie dezactivat pentru prima dată, modulul japonez a eliberat fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.