AFP: Statele arabe din Golf salută un acord cu privire la un nou armistiţiu în Yemen

A.F.
Politică / 25 decembrie 2023

AFP: Statele arabe din Golf salută un acord cu privire la un nou armistiţiu în Yemen

Statele arabe din Golf au salutat luni anunţul unui nou angajament al părţilor beligerante în Yemen de a respecta un nou armistiţiu şi de a depune eforturi pentru a obţine pacea, relatează AFP.

Anunţul făcut sâmbătă de trimisul special al ONU în Yemen, Hans Grundberg, reprezintă ultimul efort la zi pentru a pune capăt unui conflict care s-a soldat cu mii de morţi şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Ţara cea mai săracă din peninsula arabică este în război de când rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au preluat controlul capitalei Sanaa în 2014, declanşând în anul următor o intervenţie militară condusă de Arabia Saudită în scopul susţinerii guvernului.

Un armistiţiu încheiat sub egida ONU a permis reducerea considerabilă a violenţelor în aprilie 2022. Armistiţiul a expirat în luna octombrie a anului trecut, dar războiul nu a repornit la scară mare.

Arabia Saudită şi-a exprimat satisfacţia privind anunţul unei "foi de parcurs pentru a avansa pe drumul păcii". Într-un comunicat publicat luni, Ministerul Afacerilor Externe de la Riad a încurajat părţile din Yemen "să se aşeze la masa dialogului pentru a ajunge la o soluţie politică globală şi durabilă sub auspiciile ONU".

Sultanatul Oman şi-a exprimat satisfacţia privind anunţul făcut şi a spus că speră că un acord "va fi semnat cât de curând posibil".

Qatarul a mulţumit ONU, Arabiei Saudite şi Omanului pentru eforturile lor de pace, îndemnând părţile din Yemen să accelereze încheierea unui acord.

Trimisul ONU a declarat sâmbătă că acum va avea discuţii cu părţile pentru a stabili o foaie de parcurs pentru a avansa spre pace.

Guvernul yemenit susţinut de Arabia Saudită a salutat duminică eforturile ONU după anunţul noului armistiţiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reportajul AFP nu mentioneaza elementele cheie ale armistitiului. China, care a intermediat acordul istoric dintre Iran si Arabia Saudita, si Iran care a temperat elanul Houthilor.

     

    Iata ce a aparut in mar 2023, in WSJ. 

     

    "DUBAI: Iran has agreed to stop sending weapons to its Houthi allies in Yemen as part of a deal to re-establish diplomatic relations with Saudi Arabia that was brokered by China, the Wall Street Journal (WSJ) has reported, quoting US and Saudi officials.... 

     

    Hans Grundberg, the special UN envoy for Yemen, flew to Tehran this week to discuss with officials on how end the Yemen war and then on to Riyadh. Iranian foreign minister Hossein Amir-Abdollahian assured the UN diplomat that Tehran was ready to do more to help end the conflict in Yemen. 

    Tim Lenderking, the US special envoy to Yemen, also met with Saudi officials in an attempt to jumpstart peace talks. 

    Saudi Arabia and Iran also agreed to re-open their embassies and missions within two months, and affirmed ‘the respect for the sovereignty of states and the non-interference in internal affairs of states.’" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb