AFP: UE a aprobat un proiect de regulament menit să asigure aprovizionarea cu materii prime esenţiale

A.F.
Internaţional / 14 noiembrie 2023

AFP: UE a aprobat un proiect de regulament menit să asigure aprovizionarea cu materii prime esenţiale

Uniunea Europeană a aprobat luni un proiect de regulament menit să asigure aprovizionarea cu materii prime esenţiale industriei europene şi să reducă dependenţa de China prin facilitarea extracţiei acestora în Europa şi prin diversificarea parteneriatelor internaţionale, informează AFP.

Cele 27 de state membre şi Parlamentul European au convenit să consolideze propunerea iniţială a Comisiei Europene, prezentată în martie, în vederea îmbunătăţirii autonomiei strategice a continentului european.

Obiectivul vizează reducerea dependenţei de China pentru materialele utilizate în special la fabricarea bateriilor, turbinelor eoliene sau a muniţiei.

Regulamentul stabileşte o listă cu 17 materii prime strategice precum cobaltul, nichelul şi aluminiul, pentru care stabileşte ţinte cuantificabile.

UE trebuie să fie capabilă, până în 2030, pentru fiecare dintre aceste materiale, să asigure pe teritoriul său cel puţin 10% din necesarul de extracţie, 40% din transformare şi 25% din reciclare. Pentru a realiza acest lucru, regulamentul recomandă simplificarea şi accelerarea procedurilor. Astfel, termenul de acordare a autorizaţiei nu trebuie să depăşească 27 de luni pentru proiectele de extracţie şi 15 luni pentru proiectele de procesare şi reciclare.

Textul mai prevede că UE nu trebuie să depindă de o singură ţară terţă pentru mai mult de 65% din nevoile sale pentru fiecare din aceste materii prime. În plus, marile companiile afectate de riscuri de penurie vor trebui să efectueze în mod regulat o evaluare a acestor riscuri pentru lanţul lor de aprovizionare.

Comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a salutat luni seara acordul asupra acestui proiect pe care l-a prezentat pe 16 martie."De la tehnologiile verzi şi digitale la apărare şi aerospaţial, cererea de materii prime strategice creşte rapid", a subliniat el.

Pe lângă dezvoltarea extracţiei pe teritoriul său, UE va continua "să caute parteneriate globale pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare", a explicat el. Uniunea Europeană intenţionează să stabilească o cooperare cu ţările partenere, în special în Africa, America Latină şi America de Nord.

UE vrea să îşi apere mai bine interesele comerciale după pandemia de COVID, care a perturbat lanţurile globale de aprovizionare, şi mai ales după războiul din Ucraina care a dezvăluit dependenţa sa de gazul rusesc şi a ridicat îndoieli cu privire la fiabilitatea Chinei.

Beijingul dispune de un instrument geopolitic prin "cvasi-monopolul său asupra pământurilor rare", amintea Thierry Breton în martie.

Proiect de regulament urmează să fie aprobat oficial de europarlamentari în sesiune plenară, precum şi de Consiliul UE, care reuneşte ţările membre.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Europa a "rezolvat dependenta" de Rusia,daca rezolva si dependenta de China,

    oare de cine vom fi dependenti ??

    probabil de un aliat care ne vinde "ieftin" gaz,energie,materii prime,arme...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb