Liderii europeni vor încerca joi să îl convingă pe inflexibilul prim-ministru ungar Viktor Orban să accepte ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi să renunţe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru ţara devastată de război, scrie AFP.
Un "summit foarte dificil", o "reuniune complexă", negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomaţii şi liderii europeni se aflau deja miercuri la faţa locului, pregătindu-se pentru ore lungi de discuţii.
Viktor Orban a declarat miercuri în parlamentul său că europenii ar face o "greşeală teribilă" dacă ar accepta să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul summitului de la Bruxelles.
"Trebuie să împiedicăm acest lucru, chiar dacă ceilalţi 26 de membri au o opinie diferită", a insistat el.
La rândul său, Kievul consideră că a îndeplinit toate condiţiile cerute de Bruxelles înainte de a deschide aceste negocieri, iar acum aşteaptă cu nerăbdare încurajările atât de necesare din partea europenilor.
De mai multe săptămâni, norii se adună deasupra Ucrainei: contraofensiva militară nu a reuşit să producă un progres decisiv, iar ajutorul occidental, vital pentru efortul său de război, a fost blocat atât de Washington, cât şi de Bruxelles.
Viktor Orban refuză, de asemenea, ca UE să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, cerând mai întâi o "dezbatere strategică" între cei 27 cu privire la continuarea sprijinului acordat Kievului.
Iar fără ajutorul occidental, "bineînţeles, nu putem câştiga", a declarat miercuri la Oslo preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Mă voi întâlni cu Viktor Orban şi lucrez zi şi noapte pentru a obţine decizii pozitive", a declarat miercuri Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care prezidează dezbaterile celor 27 la summituri.
Rămâne de văzut ce intenţionează să realizeze de data aceasta premierul ungar, adesea singur împotriva tuturor şanselor.
Ungaria cere ca Uniunea Europeană să elibereze toate fondurile la care are dreptul, dar care au fost îngheţate din cauza încălcărilor statului de drept.
Miercuri, a obţinut deblocarea a zece miliarde de euro, în urma unei decizii a Comisiei Europene care a provocat furia deputaţilor europeni. Mai mulţi dintre ei au denunţat slăbiciunea Bruxelles-ului în faţa "şantajului" exercitat de premierul ungar.
Cu toate acestea, premierul ungar jură că această decizie, anunţată în mod oportun în ajunul summitului, nu va schimba poziţia sa de principiu în privinţa Ucrainei.
"L-am rugat să-mi dea un singur motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Încă aştept răspunsul", a declarat preşedintele ucrainean Zelenski. "El nu are niciun motiv pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE. A refuza ar însemna că preşedintele rus Vladimir "Putin a pus veto", a spus el.
Va ceda în cele din urmă liderul ungar în faţa presiunilor partenerilor săi europeni, aşa cum a mai făcut în trecut, după ce a obţinut anumite concesii?
"Viktor Orban este cel mai experimentat lider european" în Consiliul European, care reuneşte statele membre, explică un oficial european, sub rezerva anonimatului. "Cred că el ştie exact cum să nu se regăsească singur într-un colţ al ringului", izolat de toate celelalte ţări europene.
Dar trebuie totuşi să i se ofere o cale de ieşire, fără a da motive de disperare Ucrainei.
Semnalul politic care va fi dat Kievului şi celorlalte ţări europene "este foarte important" şi trebuie să fie înţeles de Kiev ca o "decizie", altfel va fi o dezamăgire majoră după aproape doi ani de război împotriva Rusiei, a explicat un diplomat european.
Termenii unui compromis ar putea depinde de calendar.
Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina în două etape: o decizie a celor 27 în această săptămână şi o a doua decizie anul viitor privind cadrul acestor negocieri.
Potrivit diplomaţilor, cei 27 ar putea încerca să găsească o formulare în jurul acestui calendar care să liniştească Kievul, fără a jigni Budapesta.
Doar dacă Viktor Orban nu va fi tentat să meargă până la capăt de data aceasta.
Întrebat miercuri despre un eventual "Huxit" (ieşirea Ungariei din UE), premierul a declarat: "Nu vreau să plec, ci să iau puterea (...) din interior", prin ralierea a tot mai multe ţări.
1. N-au ce solutie sa caute
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 08:22)
N-au ce solutie sa caute, dreptul de veto e garantat de tratatele UE.
Cum s-a putut veto-ul Austriei asa se poate si veto-ul Ungariei.
Case closed
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 08:29)
Eject cu hungaristan si problema e rezolvata. Nu poti sa mergi cu masina cu frana de mana trasa:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 08:43)
Tocmai asta vrea orban. sa-i dea afara. e izolationist, ca putin, trump si ca toti de extrema dreapta. dezbina si cucereste. uite la putler, nu mai au voie nicaieri rusii sa intre in europa ,finlanda ,tarile baltice. asta si voia putler, acum face ce vrea cu ei acolo, ii abuzeaza cum vrea, ce drepturile omului ce pleci din tara.
sau , cum zic ei "suveranist".
El stie ca poporul maghiar e pro eu, in majoritate dar , dc sunt dati afara.. e vina eu nu?
1.3. Bine le face ! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 09:02)
Bine le face !
Eu sa fi fost in locul lui nu numai ca procedam la fel dar dadeam cu coruptia Ursulei de pamant in mod public in UE sa stie toata lumea ce creste la san.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 10:11)
Tratatele nu sunt vesnice. Nici macar planeta noastra nu este eterna, daramite niste tratate. Europa a ajuns un club in care orice membru isi poate face de cap si poate bloca deciziile majoritatii. Europa este un mecanism gripat cu ulei rusesc marca Orban&Nehhamer imbuteliat in fals ambalaj european. Europa bate pasul pe loc si pierde timp pretios in timp ce altii actioneaza si reactioneaza. Europa discuta si ... discuta si ... discuta dupa care apare cate un mascarici care blocheaza tot.
Trebuie reformat mecanismul de luare a deciziilor inainte de a ajunge la coada clasamentului.
Inainte, timp de secole, lumea isi potrivea ceasul dupa cel al Europei. Acum nici macar europenii nu pot sa isi potriveasca ceasul dupa cel al Europei pentru ca acesta functioneaza haotic sau nu functioneaza deloc.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 10:42)
Democratia exagerata dauneaza democratiei (pentru ca duce idiotii in pozitia de a decide pentru toti), asa cum risipa exagerata a clasei politice dauneaza exact risipei (pentru ca nu va mai fi nimic de risipit la un moment dat).
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 10:50)
Orban nu are ce face .Va vota cum i se cinta .Deja cetatenii de etnie maghiara, aflati ca si cetateni in alte state din Europa solicita, premierului Orban acceptul .Acesti cetateni ce beneficiaza de statul de cetatean al altor natiuni acolo unde mai toata suflarea ii considera ca si frati nu pot fi pusi in dificultate sau nu pot fi pusi spre a antagoniza cu cetatenii din statele purtatoare .Orban nu are nevoie de asa ceva indiferent cit de drag îi este URSS.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 20:32)
s-a confirmat ceea ce ai spus .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 10:58)
In tratatele UE nu exista notiunea de veto !!!
veto=s-a luat o decizie,care este blocat de cineva,
In UE sunt decizii care se iau in CONSENS,iar cand
acesta nu exista,nici nu poate fi pus pe ordinea zilei,
smecheria cu "veto" este o unealta de santaj fata de
tarile mici,are nu "canta" cum vor "barosanii"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 11:01)
nu toate deciziile se iau in consens dar in acest caz orban va vota totul .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 12:51)
Nu cred,
nu toti politicienii pot fi cumparati,
chiar daca pare incredibil
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 13:26)
Deci hOrban care e in buzunarul mujicilor nu poate fi "cumparat":-)
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 15:40)
ideea de consens e o tampenie in UE care permite unor golani rusofili imputiti (austria, ungaria) sa santajeze pe toti din UE
UE trebuie integral sa aplice ideea de majoritate calificata (55%) in toate situatiile decizionale.
jocul sclavilor sugaci ai Rusiei din UE trebuie intrerupt
Ban.Cher.Vali