Africa - miza majoră în conflictul global dintre SUA şi BRICS

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 octombrie 2024

Conform Declaraţiei de la Kazan, pentru a contracara această abordare, BRICS îşi propune să sprijine partenerii africani în dezvoltarea agriculturii, astfel încât aceştia să devină mai puţin dependenţi de ajutorul american.

Conform Declaraţiei de la Kazan, pentru a contracara această abordare, BRICS îşi propune să sprijine partenerii africani în dezvoltarea agriculturii, astfel încât aceştia să devină mai puţin dependenţi de ajutorul american.

English Version

Declaraţia finală a Summitului BRICS 2024 care a avut loc săptămâna trecută în Rusia, document care pune accent pe sprijinirea Africii în această perioadă de transformare globală, înseamnă o mănuşă aruncată în faţă SUA, se arată într-un articol publicat vineri de site-ul Zerohedge. Sursa citată arată că Africa este tot mai mult în centrul discuţiilor între marile puteri şi organizaţii internaţionale, datorită importanţei sale crescânde în afacerile globale. ONU preconizează că mai mult de jumătate din creşterea populaţiei mondiale până în 2050 va avea loc pe acest continent, numărul locuitorilor din Africa sub-sahariană urmând să se dubleze până atunci. Acest lucru va deschide noi oportunităţi de piaţă şi forţă de muncă, alături de resursele naturale deja atractive pentru investitorii internaţionali, dar va aduce şi provocări majore de dezvoltare şi umanitare.

Potrivit sursei citate, strategia amplă a SUA, manifestată prin diverse forme, încearcă să împiedice eforturile altor state de a profita reciproc de aceste procese, în timp ce îşi maximizează propria influenţă în Africa. Una dintre cele mai vizibile manifestări ale acestei strategii este furnizarea de ajutoare umanitare, care, deşi aparent nobilă, urmăreşte de fapt scopuri ascunse. Ajutorul este utilizat pentru a cultiva şi coopta elite corupte, creând dependenţă instituţionalizată, dificil de eliminat pentru ţările beneficiare. Aceste ajutoare sunt folosite pentru a legitima acorduri dezechilibrate cu Occidentul.

Conform Declaraţiei de la Kazan, pentru a contracara această abordare, BRICS îşi propune să sprijine partenerii africani în dezvoltarea agriculturii, astfel încât aceştia să devină mai puţin dependenţi de ajutorul american. Mari producători de cereale, cum ar fi Rusia, vor putea să ofere sprijin direct, fără clauze ascunse, contribuind la echilibrarea nevoilor imediate şi crearea de autonomie pe termen lung.

Zerohedge mai arată că o altă dimensiune a strategiei SUA în Africa este "Africa Growth and Opportunity Act" (AGOA), care permite comerţul fără taxe vamale. Totuşi, SUA a eliminat ţări precum Etiopia şi Mali din acest acord ca pedeapsă pentru nesupunerea la cerinţele politice, potrivit sursei citate, care mai susţine că, deşi există beneficii economice, acestea pot fi retrase dacă ţările nu se conformează dorinţelor Administraţiei de la Casa Albă.

În contrapartidă, prin declaraţia adoptată săptămâna trecută BRICS promovează liberalizarea comerţului şi investiţiilor în Africa, susţinută de crearea Zonei de Liber Schimb Continentală Africană (AfCFTA). China conduce acest efort datorită economiei sale dezvoltate, dar şi Rusia, India şi Emiratele Arabe Unite fac progrese importante. Obiectivul este de a diversifica parteneriatele comerciale ale ţărilor africane pentru a nu fi vulnerabile dacă SUA le elimină din AGOA.

Sursa citată mai afirmă că SUA foloseşte instituţiile financiare globale pentru a acorda împrumuturi condiţionate, consolidând legături comerciale şi de investiţii dezechilibrate şi obligând liderii africani la concesii politice, şi arată că în acelaşi timp China oferă împrumuturi fără condiţii prin Iniţiativa Belt & Road (BRI), finanţând proiecte majore şi ajutând ţările să evite capcanele financiare occidentale. Mai mult, rolul BRICS ca actor financiar ar urma să crească prin sprijinirea finanţărilor de Noua Bancă de Dezvoltare.

Autorul articolului din Zerohedge mai spune că SUA intenţionează să direcţioneze Africa prin aşa-numita "A Patra Revoluţie Industrială" sau "Marea Resetare", pe baza iniţiativei "Transformarea Digitală cu Africa" (DTA). Deşi investiţia anunţată nu s-a materializat în mare parte, există riscul ca acest proces să se transforme într-o supraveghere digitală extinsă, afirmă sursa citată. Ţările africane pot adopta politici de localizare a datelor, similare celor din Rusia şi BRICS, pentru a proteja securitatea naţională în faţa investiţiilor digitale străine.

În ceea ce priveşte exploatarea resurselor naturale din Africa,aceasta este prioritară pentru SUA şi UE prin iniţiativa Coridorului Lobito, destinat exportului de minerale din Africa de Sud către piaţa occidentală. Numai că ţările africane bogate în minerale pot proteja aceste resurse prin adoptarea unor măsuri asemănătoare legii suveranităţii permanente a resurselor din Tanzania, care interzice exportul materiilor prime neprocesate, sprijinind dezvoltarea industriei locale de procesare.

Sursa citată mai afirmă că strategia SUA mai include campanii de război informaţional pentru discreditarea rivalilor, stârnirea discordiilor între ţări şi destabilizarea statelor fragile ca pedeapsă pentru refuzul lor de a se supune cerinţelor americane. BRICS s-a angajat săptămâna trecută să intervină prin politici de securitate media şi pre-bunking pentru a reduce vulnerabilităţile ţărilor vizate. Zerohedge mai susţine că SUA duc în Africa războaie prin procură, precum cele din Sahel, pentru a pedepsi ţările ce au expulzat forţele franceze şi americane, cum ar fi Mali, Burkina Faso şi Niger, în timp ce Rusia sprijină aceste ţări prin consilieri militari, iar alte state BRICS pot contribui cu arme şi informaţii.

În concluzie, există riscul ca această nouă arenă a războiului rece să apropie mai mult cooperarea sino-rusă împotriva Occidentului, iar alte state BRICS, precum India, să devină parteneri de echilibrare şi de încredere pentru ţările africane.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Forta militara,financiara folosita de imperialism,

    aduce profituri uriase, asta e 

    1. Platforma sovietică zerohedge continuă să ne delecteze. Poate ne lămurește de ce africanii emigrează în țări cu apă caldă și nu în sovietul orcesc.

      hop si tu cu orcii tai.

      Pai de ce toti africanii si asiaticii nu emigreaza in Arabia Saudita Iran Rusia Mexic ? de ce vrea domnul acela portocaliu sa faca de 10 ani un zid lung si inalt la granita? de ce are Europa o problema cu emigratia? dece nu sare nimeni gardul ambasadelor Venezuelei si Boliviei si sa ceara azil politic?

      Fiindca elitele cosmopolite si antinationale din SUA si America ii incurajeaza s-o faca. Mare Capital Occidental iubeste imigratia ilegala. Tari cate tin la etnia lor, precum Japonia, Korea de Sud, India, Rusia, Israel NU au politici de open borders. In curand cartierul tau va fi declarat no go zone, dupa ce politicienii tai dragi vor reloca acolo imigranti si refugiati, fara niciun fel de verificare, si-o sa le dea carduri de debit + dreptul de facto de vot ca partidul lor sa se mentina la putere si sa suprime orice opozitie democratica a populatiei domestice. Succes.

      Din America de Nord si Europa*

      Si de ce fac asta "elitele cosmopolite si antinationale"? SI mai exact - cine-s elitele astea? Dar nu cu termeni ambigui - cu date si dovezi daca poti.

    Africa mama Terei este viitorul omenirii !

    1. Africa e doar desert și poluare. Au stors-o chinezii, rușii și europenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb